Tisdag: Lite sol och vind är bättre än 20 000 kr i elräkning

Hon: men först en rättelse: det var inte tranor utan vitkindade gäss som flög över udden igår. (Tack Axel, skulle förstås ha frågat dig innan jag publicerade. Var ju lite osäker och skulle kollat bättre.)

Han: Energifrågan blev avgörande för hur många av oss röstade i valet. Nu är det upp till bevis för den nya regeringen. Det finns stora och små beslut att fatta.
– Ett gäller att underlätta investeringar i solpaneler.
Här behöver Kristersson & Co inte uppfinna hjulet, det finns redan en folkrörelse och det känns bra att udden en del av den.

På försommaren installerade vi 46 solpaneler på udden. Det kostade oss ca 213 000 kr inkl skatter och hittills har vi producerat ca 6 000 kWh. Och vi är inte ensamma. I slutet av 2021 hade Kalmar län gått upp till en hedrande andraplats ilandet när det gäller installerad solcellseffekt per invånare. Under förra året anslöts 28,7 megawatt ny solel till elnätet i Kalmar län, en ökning med 76 procent jämfört med året innan.
– Det är den starkaste ökningen i landet, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi, branschförening för 280 solenergiföretag,

Totalt finns nu 3 622 nätanslutna anläggningar med sammanlagt 66,5 megawatt i länet. Det motsvarar, i runda tal, en elproduktion på någonstans mellan sex och åtta procent av vad hushållen i Kalmar län förbrukar per år. 1
Visst, jag fattar. Solenergin löser inte ensamt energikrisen, men det gör inte kärnkraften heller.
Men enligt Erik Martinsonsom, vd på Svea Solar, skulle solkraften på sikt komma att stå för 20–25 procent av Sveriges energibehov.

Viktigast är därför rörelsen. Enligt dagens Barometern utmärker sig Kalmar län med att ha den största ökningen i hela landet. Och här kan den nya regeringen fatta snabba beslut för att vi alla ska komma vidare.
– Vi har sett ett ökat intresse för sol över en längre tid, säger Rikard Silverfur, chef för Utveckling och hållbarhet på organisationen Fastighetsägarna till Dagens Industri. ”Samtidigt finns det vissa hinder som bromsar tillväxten.”

Det första hindret som Rikard Silverfur lyfter är energiskatten.
– Att som fastighetsägare betala skatt för solel som man själv producerar och konsumerar kan kännas ologiskt menar han.
Effektgränsen för undantag från skatten ligger sedan sommaren 2021 på usla 500 kW.
– Den nya gränsen på 500 kW leder till lönsamhet för fler och större anläggningar, men vi anser att gränsen bör slopas helt för att svenska fastighetsägare ska få samma goda förutsättningar för solel som övriga Europa.
Behöver jag säga att uddens fria producenter härmed ställer sig bakom det kravet.

Varför inte?

Sen har vi vindkraften. Även här har valdebatten handlat för och emot de storslagna projekten. Men i väntan på att de sociala ingenjörerna ska uträtta storverk finns det saker vi vanliga dödliga kan göra.
Vad sägs om en investering på storleksordningen 10 000 kr?
– Idag blåser det 9 sekundmeter på udden med byar uppåt 14-15 m/s.

På förekommen anledning sitter jag just nu och läser om små vindkraftverk som man kan sätta upp på tomten utan bygglov och myndighetskrångel. Jag har förälskat mig i ett litet vertikalt kraftverk som heter V3.
Det har en diameter på 3 meter och ligger alltså inom ramen för vad som är tillåtet att sätta upp utan bygglov.
”Vårt vertikala vindkraftverk V3 är anpassat för svenska förhållanden och i princip helt underhållsfritt. V3:an startar av sig själv och har vingblad med optimerad aerodynamik för en tyst, effektiv och säker gång”.

Jag medger att jag inte vet tillräckligt. Men enligt företaget Windforce producerar ett vertikalt vindkraftverk mer energi tidigare och jämnare än ett horisontellt vindkraftverk då det inte behöver söka upp vindriktningen. ”Detta gör dem således mindre känsliga för turbulent vind. De har en tystare och jämnare gång, ett relativt lågt varvtal men samtidigt ett högt vridmoment som gör att de producerar mer energi än motsvarande horisontella vindkraftverk i låga och moderata vindhastigheter…”

Jag är medveten om att en liten vindsnurra inte löser Europas energiproblem lika lite som våra 46 solpaneler. Men kanske skulle det pressa vår egen elräkning som redan förra vintern kostade oss 20 000 kr per månad.
Låter det vettigt?

Tack Petra!

Hon, igen: håret gav upp häromdagen och jag fick som tur var en klipptid ganska snabbt. Det blev lite kortare och mer uppklippt än senaste gångerna. Känns toppen och välbehövligt! Sedan kommer det förstås inte att bli så här fint stajlat när jag själv tvättar håret…

Vårt vardagsrumsgolv…

Mmm, han är igång med en beställning igen. Vet inte varför han behövde en ateljé, i torpet alltså, verkar ju gå lika bra att måla på udden 😉

Publicerat av

2 reaktioner till “Tisdag: Lite sol och vind är bättre än 20 000 kr i elräkning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s