Lördag: som natt och dag…

13:40 igår. Inifrån…

Hon: vaknade upp till vårväder. Lite dimma men helt lugnt, och gårdagens snö och is som bortblåsta!

8:15 i dag. Utifrån…

Men efterdyningarna i filmen nedan vittnar om ovädret som varit. Tyst, men ändå inte, liksom:

Höj volymen!

Han: Viskningar och rop. Jag ser vad hon ser. Men min astralkropp är inte där mina stövlar står, för att parafrasera författaren Ivar Lo-Johansson. Min torrhosta går in på sin fjärde vecka och i kombination med grubblerier kring vad som händer kring udden håller mig vaken på nätterna.
– Summan av den chiliblandningen är att jag vaknar tröttare än jag var när somnade.Men det är intressant också. Man tror ju att vi behöver sova för att hjärnan ska få vila. Men hjärnforskare som Anders Hansen påpekar att hjärnan gör av med lika mycket energi när vi sover som på dagen när även resten av kroppen är aktiv. Att vi behöver 6-8 timmars sömn beror istället att hjärnan behöver vara ifred, ledig från vårt övriga jag.
– Varför?
Därför att när du sover ägnar sig hjärnan åt att städa! Jo, det är sant. Hjärnan behöver inte sova, den behöver vara i fred för att städa bort proteiner och andra slaggprodukter som den samlat på sig under dagen.
– Faktum är att hjärnan under en månad rensar bort skräp ur sina vindlingar som motsvarar hjärnans egen vikt.

Jag vet inte om den insikten får mig att sova bättre. Men plötsligt kommer jag ihåg att jag lämnade dig igår med en obesvarad fråga:
– Vad kostar en mysig brasa i öppna spisen nu när elpriserna är så höga?

Inte gratis, men en bra affär.

För att inte din hjärna ska behöva jobba ihjäl sig för svaret går jag tillbaka i läggen och hittar en notering från den 30 september 2022: En regnig dag satt jag t ex och planerade för hur mycket ved vi skulle behöva för att hålla henne varm under hösten, nu när elen kostar mer än saffran och kokain.
Mina noggranna uträkningar slutade i aska.

Tack vare goda vänner (Sope-Bengt och Christian!) hade jag kommit över tre kubik fin torr björkved till ett mycket bra pris (600 kr/kubiken).
Nu har det gått tre månader och vedhögen har krympt.Jag uppskattar att vi gjort av med en kubik, återstår två.
Vedkorgen jag bar in igår vägde ca 10 kg. Efter morgonens frukostbrasa är den slut.
En kubikmeter torr fin björkved motsvarar ca 500 kg.
– Frågan är alltså: Vad kostade fredagskvällens brasa?
Och om din hjärna städat klart:
– Hur många brasor räcker min återstående vedhög till i vinter?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s