Fredag: Klart vi pratar om mer än vädret!

Han: – Pratar ni inte om nåt annat än vädret på udden?
– Klart vi gör! Vi pratar om en massa saker…
– Vad pratar ni om då?
– En massa saker … typ vad vädret betyder för elpriserna.

Hon är förvånad över att det regnat så mycket medan hon strosat omkring på Stockholms gator.
Det har det, vilket dagens bilder visar. Annars pratar vi väder på ett mer sofistikerat och civiliserat sätt. Kort sagt:
– Vi pratar elpriser!
”Vintertid kostar det att värma upp stugan på udden. I december 2020 ville E.O.N. ha  3 622 kronor av oss.Det tyckte vi var mycket. Möjligen tyckte även ansvarig på E.O.N. det, för hen varnar oss: ”Om du förbrukar lika mycket i år som vid samma tid förra året (2 264 kWh), och med nuvarande pris skulle beloppet nästa gång bli cirka 3300 kr.”
Ett år senare får vi E.O.N:s nota för december 2021: 8 982 kronor – för ganska exakt samma mängd kilowattimmar. Även denna gång påpekar den pedagogiske avsändaren på E.O.N: ”Om du förbrukar lika mycket i år som vid samma tid förra året (2 965 kWh), och med nuvarande pris skulle beloppet nästa gång bli cirka 10000 kr.”
10 000 kronor!
För en månads lyse och värme i en liten stuga!
– Ändå hoppas jag att E.O.N. inte invaggar oss i samma falska trygghet som förra gången.”

Ovanstående diktade jag idag för ett år sedan här på bloggen. Dessbättre lät vi inte E.O.N. invagga oss i den falska tryggheten. Som så många andra medborgare insåg vi att det enda som kunde rädda oss var att dra ur kontakten.
Trots att vi dragit ner elförbrukningen med över 30 procent (816 kWh) slutade räkningen för december på samma nivå som förra året.
– 8 664,38 kr inklusive skatter och nätavgifter (2021: 8 982 kr).


”Läget på elmarknaden kan beskrivas som ”en perfekt storm”, där alla faktorer samverkar till ett olyckligt läge och ger höga priser.”
Så sammanfattade el elbolag i vår närhet läget i sitt nyhetsbrev för att lugna oroliga kunder. Det lugnar oss inte. Orsaken är att ovanstående formulering om ”den perfekta stormen” upprepas ordagrant i bolagets nyhetsbrev både den 1 december 2022, den 16 december och nu senast den 5 januari!

Och det är just det som är problemet: Regeringens retroaktiva engångsbidrag (baserad på kostnaden sept 2021- okt 2022) och Socialdemokraternas avbetalning av en (1) elräkning är slag i luften när vi vet att ingenting kommer att förändras de närmaste åren.
– För detta råder det inget tvivel om!
Dagens höga elpriser kommer att bestå – och till och med öka de närmaste fem (5!) åren (se gårdagens blogg).
Den jävligt perfekta stormen kommer att hålla i sig.

PS: Ett ljus i mörkret är att våra solceller jobbat för oss. Trots att vi fick igång solpanelerna först i slutet av maj sålde vi under 2022 6 658 kWh till E.O.N (utöver de knappt 2000 kWh vi själva gjorde av med under sommaren). Det är betydligt mer vad både Ebba Buschs engångsbidrag och sossarnas avbetalningsplan någonsin kommer att ge – om de ens blir av.
Den stora skillnaden: Förhoppningsvis fortsätter solpanelerna att leverera minst tre valperioder till.
– Till skillnad från valfläsket kommer våra energiinvesteringar att märkas på elräkningen.


Och det finns så mycket mer att göra! Tänk om politikerna kunde enas om att underlätta för oss medborgare att bygga små vindsnurror på tomten eller taket!
– Jo, tekniken finns.
Problemet är att politikerna vill se STORA projekt som gör dem odödliga.
Och de stora elbolagen vill inte att vi ska konkurrera med dem även om vinden.

Nu får du skriva om nåt roligare!

Hon: om vaddå, det är ju det här som rör sig i våra huvuden. Speciellt en sådan här dag, vi bor ju i stormens öga så att säga…

Han på väg ut för att dokumentera dagens väder

Och vad gör man sådana här dagar, vilket vi ju har många av… baka är ju en favorit, men idag har jag tagit helt ledigt för att bara läsa.

Tunn eller tjock bok är dagens stora fråga!

Middagen blir resterna av den goda köttgrytan han serverade igår när jag kom hem från storstan. Tror jag tar ett glas rött redan nu fast klockan bara är tre, det värmer ju lite. Temperaturen i soffan framför fönstren med hård pålandsvind är just nu +17,5 grader.

Han: Viskningar och rop. Som alla fattar är det klart att en kärleksfull make läser mellan hennes rader, alltså ger jag mig ut i blåsten för att hämta in ved för att tända en ny brasa.
Eftersom vi tänker energipriser ställer jag mig däremot en självklar fråga:
– Vad kommer den brasan att kosta?


Nåja, eftersom hon serverat dagens drink får du vänta på svaret. Vad tror du själv? Du får ett tips:
– En full korg ved väger cirka 10 kg.
Det räcker för i kväll och en brasa till frukost i morgon bitti.
Så vad kostar 10 kg ved?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s