Torsdag: Lugnet efter stormen…

Hon: Efter fyra dygn med yrvädret Iggy känns det väldigt konstigt att kunna sitta i lugn och ro framför en dubbel espresso. Inte har jag bråttom heller, tåget mot udden går först om trettio minuter. Och jag hinner dessutom blogga lite…

Det kommer inte att bli så mycket mer än en massa bilder på mina älskade barnbarn för på tåget tänker jag bara ta det lugnt och läsa ikapp tidningarna jag missat, min pågående bok och kanske hinner jag till och med börja på någon av de jag just köpt på pocketshop!

Och hur har vi då klarat oss utan mamma och pappa som jobbat, jodå alldeles utmärkt!

Farmors hjälpreda!

Vi träffade kusin Alice också. Det var kul, och farmors/mormors pannkakor gjorde succé!

Fick klappa!!!

Och vi träffade en katt hemma på gården som var ung nog att inte ha fattat att man lägger tassarna på ryggen när ett barn närmar sig…

Och lyckades nästan lyfta…

Vi röjde också runt uppe på Kulturhuset i Rum för barn.

Det började lugnt, resten hann jag inte dokumentera…

Och fick jag träffa och pussa lite på senaste barnbarnet Essa också! Men nu längtar jag efter honom och kissarna. Vi ses på udden sen eftermiddag, om inte snöstormen ställer till något på vägen…

Han: Barnbarn är underbara, särskilt på bild. Välkommen hem till udden. Här blåser det 15 sekundmeter och sjön går högt. Lugnet efter stormen har alltid inte infunnit sig. Men det är 2-3 grader varmt, regnet har stillat sig, växthusen är intakta och katterna vågar sig ut.

Det våras för plantorna.


Dessutom har jag flyttat ut ytterligare 7 plantor ur kuvösen i badrummet (ovan). I övrigt har det som hänt, hänt på CCN (kongressen) och i Muminpappans äventyr på fyren.
– Jo, tyvärr har vi fått elräkningen för december
Och för att fortsätta prata om det som vi pratade om 2022: Det blev ingen ”elräkningsakut” heller.
– Lika bra det, för hur långt är ett snöre?

Vilket problem ska elräkningsakuten lösa?


Socialdemokraternas utspel led av samma svaghet som regeringens löfte om ett retroaktivt engångsbidrag. Det får oss att tro att de höga elpriserna är ett akut problem, alltså ett sjukdomstillstånd som uppstått snabbt och plötsligt och som går över om åtgärder sätts in.
Men dagens höga elpriserna är inte resultatet av ett olycksfall i arbetet – det är resultatet av en avreglering av elmarknaden som grundlades av en socialdemokratisk regering år 1995 (Ingvar Carlsson), riggades av Reinfeldts regering år 2010 och därefter cementerats av socialdemokratiska regeringar.
– Om vi fullföljer Socialdemokraternas akut-metafor så är de höga elpriserna alltså inte en akut sprucken blindtarm som trollas bort med ett enkelt ingrepp som får livet att återgå till det som gällde före det akuta läget.

Tänk efter. S-förslaget om en ”elräkningsakut” innebär att hushåll och företag får köpa el på kredit och delbetala vinterns elfakturor.
– Men vad händer sen?
Retroaktiva bidrag och avbetalning kunde fungera om rekordräkningarna gällde för en eller ett par månader i vinter.
– Glöm det. Här talar vi om extremt höga elräkningar varje månad de närmaste fem åren!

Prisvariation för SE4 för de historiska åren 2018-2021 samt analysåren 2023-2027. Källa: Historiskt elpris Nord Pool Elspot och Svenska kraftnät. Den genomsnittliga prisvariationen under analysperioden är som högst år 2023 för både SE3 och SE4.

Elpriserna är inte resultatet av en akut olycka, de är kroniska symtom på en systemkritisk sjukdom.
– Det är bara att läsa innantill.
Det framgår nämligen av två myndighetsrapporter från Energimyndigheten respektive Svenska kraftnät, som släpptes strax före jul. I Energimyndighetens rapport ”Myndighetsgemensam uppföljning av samhällets elektrifiering” konstateras att ”Den energikris vi har i dag kommer sannolikt att bestå under flera år i och med att det tar tid att bygga ny elproduktion”.

Svenska Kraftnäts rapport ”Kortsiktig marknadsanalys 2022” kläs samma bild i siffror. Som följd av den energikris som råder i Europa har bränslepriser och därmed elpriser varit rekordhöga under 2022.
– Men, understryker Svenska Kraftnät, även om kriget i Ukraina skulle ta slut, och gasberoende länder i Europa snabbt kan hitta alternativ till leveranser från Ryssland, kommer den inhemska efterfrågan på el i Sverige att stiga så mycket att priserna sannolikt förblir på samma nivåer som nu: ”Under 2023 och 2024 kan de höga elpriserna i Sverige förklaras av de betydligt högre bränslepriserna som antas avta under analysperioden. Att priserna i Sverige ökar från 2025 förklaras av den kraftiga ökningen av elanvändningen.”

Till skillnad från vintern 2022 kommer priset åren 2023-2025 att vara högt i hela Sverige. De gröna industrisatsningarna i norra Sverige kräver 70 TWh inom två decennier. Det är mer än 50 procent av Sveriges årliga elanvändning idag och kommer alltså att pressa upp priset även där.
Svenska Kraftnäts scenario är att årsmedelpriset i norra Sverige dubbleras mellan 2024 och 2027, medan det i södra halvan av landet ”bara” stiger med 10–15 procent.

Dagens slutsats: I stället för att tävla om att slösa placebopiller på oss medborgare bör regering och opposition berätta vad de gör för att förändra Energimyndighetens och Svenska kraftnäts prognoser.
– Till dess, knip käft så att vi åtminstone slipper bli mer förbannade än vi är.

Publicerat av

3 reaktioner till “Torsdag: Lugnet efter stormen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s