Onsdag: Dagens blogg skrevs redan för ett år sedan

Han: ”Historien upprepar sig inte, men den rimmar ofta”. Mark Twain valde att balansera på slak lina mellan dem som hävdar att historien upprepar sig och de som anser att historien har mycket lite att lära oss när han sa att ”historien upprepar sig inte, men den rimmar ofta”.
Många med Twain menar att det vi kan lära av historien är att synliggöra de underliggande krafter (’rimmen’) som vid liknande förhållanden resulterar i ungefär likadana händelseförlopp.

Repris på fjolårets 4 januari.

När jag på den tredje dagen efter hemkomsten till udden masar mig ur sängen råkar jag läsa bloggen för den 4 januari år 2022 – och det rimmar verkligen inte bara!
– Det känns som om mitt undermedvetna redan formulerat dagens post.
Även idag för ett år sedan var hon kvar i Stockholm, förklädd till farmor och mormor. Jag hasade omkring på udden med torrhosta och huvudet fullt av snor, men förnekad den sjukdomsvinst som ett positivt covidtest ger numera.
Det vill säga – jag mådde som nu.
– Man’s flu, tänker katterna och vänder sig bort för i tyst förakt räkna timmarna tills hon kommer hem igen.

Till saken hör att enligt fjolårets journalanteckning fastställdes den vaga diagnosen till ”en släng av post-stockholm-syndromet”. Noterades också att symtomen tenderade att försvinna när hennes tåg rullade in på Kalmar central.

Återstår att se. Enligt SMHI drar ett snö- och regnoväder över bygden. På udden blåser det 15-16 sekundmeter från SÖ i byarna. SJ tar förstås det säkra för det osäkra och ställer redan in tåg. Jag tar det personligt. Nu ska jag lyssna på Pappan och Havet av Tove Jansson som handlar om när Mumintrollets pappa går omkring och känner sig onödig.

PS: Eftersom vi går tillbaka i våra egna fotspår noterar jag att vädret så här års är som mest förutsägbart oförutsägbart. Idag för två år sedan noterade vi att enligt riksnyheterna kommer sommaren tidigt i år. Vildtulpan och ringbommorna står i blom. Ingen nyhet för oss, på udden har hennes ringblommor har blommat sedan i oktober.
– Men det var gårdagens nyhet. I morse vaknade vi med snö. Katterna såg vilsna ut och undrade vad som händer nu.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s