2022: Så minns udden året som gått

Vad minns vi av 2022? Egentligen. Närminnet funkar fortfarande bäst: Allt var inte ljuvt, men till slut orkade vi inte bara vara arga på de regeringar och myndigheter som försatt oss i årets värsta ELände:

Med 2 400 kilometer havskust har vårt land en av Europas längsta trösklar mot havet. Varannan svensk bor inom en mil från kusten. Varat bestämmer tänkandet, alltså är det inte konstigt att detta havsnära folk älskar att prata väder. Den 31 januari noterade han: ”Havet tar och havet ger, framför allt dumpar havet tång och ris. Ännu är det högvatten, men dagen efter Malek dragit bort återuppstår vår strandlinje. 85 centimeter steg havsnivån igår enligt SMHI, men i Bergkvara uppmättes +100 cm.

Större delen av den ”sjönära tomten” försvann, även om det ännu är en bit kvar till rekordet under vår tid på udden Enligt SMHI:s mätningar den 4 januari 2017 steg havet den gången 105 cm i Kalmar, men enligt våra amatörberäkningar 154 hos oss. Då såg det ut så här på udden:

Snöman, varulv eller en gräsand som tröttnat på simma med de andra och promenerat tvärs över udden?” Under året har vi haft många besök på udden – barn och barnbarn, Ugglorna, danskarna, trevliga grannar, Bomme, nya, gamla vänner till och med några i hatten:

Den 3 februari fortsätter bloggen: ”Nej, gårdagskvällens spår i snön får sin förklaring exakt i samma ögonblick som jag skriver ovanstående amatöriakttagelse. Det här är mannen med simhud mellan sina tår.”

Fantastisk – helt vildt at se en vild odder på så tæt hold. 

Den stora utterhannen har alltså genat över udden och stannat här över natten. Vi har länge anat att en okänd besökare hälsat på då och då, men vi har aldrig lyckats filma den så här. Självklart inhämtade vi en expert kommentar från uddens egen biolog, Axel Kielland i Köpenhamn: Fantastisk – helt vildt at se en vild odder på så tæt hold.  Forsøg endelig at tage fotos, hvis den dukker op igen.Stort GRATTIS – det er ikke mange forundt, at se en odder – og slet ikke det sted, så ja skift endelig navn til UTTERUDDEN
Mange hilsner
Axel

Det var vår i luften och redan 5 februari skriver hon: ”Tjuvstartade också tomatsäsongen med att sätta några fröer. Inga micro dwarfs alltså, utan högväxande som ska växa ute i sommar. Okej, det är tidigt, men de ska få flytta ut i växthuset med citronträden sedan. Då växer de långsamt men blir kraftiga och tåliga. Om de överlever… 

Även i övrigt var det jämna plågor. Istället för att slita ut kroppen på någon av de nya padelbanorna ”som växer upp som svampar även i vår landsända”, föll han till föga för sin ”genetisk förvärvade toxiska maskulinitet” – dvs lusten att greppa om skruvdragaren.
– Det började med ett garage till den fula soptunnan bakom Margaretas stuga som i enlighet med dialektikens lagar snart växt till en hel veranda, kanske den sista på udden?

Den 24 februari 2022 kom den stora världen till udden. Hennes korta inlägg fångade dagen:

Denna dag fick Vladimir Putin ett nytt smeknamn – Putin khuylo! Gubben på udden var som vanligt mer mångordig än hon är:
Det värsta med Putins invasion av Ukraina är inte att det är en unik aggressionshandling, utan att den ingår i ett mönster som vi hade hoppats skulle ha brutits upp när muren föll.
– Nämligen att en diktator i Moskva betraktar andra stater och nationer som sin intressesfär och därför förnekar att dessa har sina nationella fri- och rättigheter.
Därav invasionen av Ungern 1956,
invasionen av Tjeckoslovakien 1968,
invasionen av Afghanistan 1979,
invasionen av Tjetjenien 1994,
invasionen av Georgien och ockupationen av Sydossetien 2008,
invasionen av Ukraina (Krim) 2014
och nu invasionen av Ukraina 2022.

Det sägs ofta att en olycka sällan kommer ensam. Som vanligt missar människor som uppträder med lånta fjädrar ofta poängen. Vad Selma Lagerlöf egentligen sa var motsatsen: ”En olycka kommer sällan ensam, den har alltid en liten lycka i släptåg.” Och om en olycka (Sverige ut ur VM i fotboll!) alltid har en liten lycka i släptåg så följde i mars en jättestor. 
Jonas från Widéns åkeri i Nybro ringde nämligen strax efter 2-0 och sa att han tänkte levererade våra solceller. Åkeriets motto är ”Vi levererar vad vi lovar” och det gjorde man. Efter tre månaders väntan kom äntligen våra solpaneler. Även om panelerna uppenbarligen levererats till fel person.
– Helt okej för mig Peppe, jag behåller panelerna men skickar vidare fakturan!
(Inte första gången man blandar ihop Peppe och Peppe)

I mars varvade hon odlingarna med renovering av soldattorpet i Gökalund. Hon testade bland annat den lindblomsgröna färgen (den som vi egentligen ska ha på trädetaljerna i badrummet och i hallen) på väggarna i punschverandan. ”Tycker den är lite smutsigare i tonen än vad jag tänkt. Skit!!! Får se om det ser bättre ut när den torkat imorgon. Men att måla punschverandan i grönt tror jag var en bra idé.”
– Slutresultatet blev förstås jättefint!

Inflationen har som vi vet blivit ett buzzword igen 2022. Om vi bortser från elpriserna var det en annan prisökning som engagerade på udden. ”Som vanligt missar mina gamla kollegor det viktigaste”, skriver han efter ännu ett besök på Lindbergs. ”I morgon höjs nämligen priserna på bräder och annat nödvändigt. Som tur är jag omgiven av vänner som har koll.
– Tack Blomman, idag har jag sparat pengar genom att göra av med dem!”

Åren går och plötsligt fyller hon jämna år! Stor uppvaktning på udden men de bästa presenterna var de minsta …

Det är vår och den 31 maj kunde bloggen rapportera att hon planterat ut de sista fem satta majsplantorna. ”I år har jag elva stycken totalt, och de först utsatta sex är kraftiga och växer bra. Har tydligen lärt mig något sen förra årets flopp. Satte säkert bortåt 15 stycken då, fyra överlevde… håller nu tummarna för att de jag planterade ut idag också tar sig lika bra som de första! … Och även om det egentligen var lite för kallt för tomatplantorna jag satte ut redan i början av maj så har de överlevt, och har till och med fått tomater. Hurra!!”

Brandywine på g!

I juni kom rosorna. 30 juni skriver hon: ”De är verkligen fantastiska nu. Men det går för fort, jag hänger inte riktigt med. Imorgon är det juli, och i nästa ögonblick höst. Gäller att suga ut allt ur rosorna och stanna upp och njuta.”
– Och det gjorde vi!

..och i augusti skördade hon vildpäron i torpet. Och vi insåg att vi skulle kunna skörda vad andra sått – tack Ingela som lämnade över inte bara ett fint gammalt torp utan ett torp där även vinrankorna lovade gott för höstens skörd.

Vädret är som sagt ständigt närvarande på udden. Lokal väderleksrapport 30 augusti: "Klart, 12 grader som känns som 12° bara på sjösidan. På andra sidan nordlig vind, SMHI varnar gult för kuling 14-17 m/s. Hon går i gummistövlar och söndagens skyfall (67 mm!) skapade en sjö utanför Margaretas stuga.
– Kort sagt, känns som sommarn är över även om hösten ännu inte nått udden..." 
Många kom förbi sommaren 2022, noterar han: En del var borta nästa dag, andra stannade länge. De enda jag saknat är humlorna. Särskilt nu när jag inför hösten läser Galen i humlor av Dave Goulson, en gåva från miljömedvetna grannar. 
Vita noshörningar och utrotade javanesiska tigrar uppmärksammas ofta i debatten, men enligt författaren bör vi oroa oss mer för de små varelserna, typ humlorna.
Det är på allvar. 
– Om hela mänskligheten utplånades skulle världen återbildas till det rika tillstånd av balans som existerade för tusen år sedan, konstaterar David Attenborough. Han tillägger:
– Om insekterna försvann skulle däremot miljön kollapsa och kaos uppstå.
Det gäller inte minst hennes tomat- och chiliodlingar här på udden.
Orsaken?
– Om man vill ha sex måste man röra på sig.

Humlorna gjorde sitt och det blev skördetid. Men det finns en värld bortom udden också. Ibland gör den sig påmind. Den 31 oktober skriver hon: ”Blev lite stressigt på udden efter samtal från dottern som vill jag kommer upp tidigare än bestämt och tar mitt ansvar som mormor och tar hand om sjuk liten Alice. Bara att boka om tågbiljetten och sätta full fart med att göra iordning chilikryddorna som ska med upp…

Och e en god sak kommer sak kommer sällan. Under året har hon även fått det stora citronträdet att blomma – och ge frukt!

Då och då måste vi söka oss inåt landet. En gång i tiden inföll nationaldagen i Torsås den sista fredagen i oktober månad. Skolorna var stängda, alla tog ledigt efter lunch och somliga intog något för att visa hur glad man var över att det var marknad igen.
Numera är det bara Torsås Marknad men det är tillräckligt för att alla ska söka sig till centrum. Åtminstone en liten stund.

Om man befinner sig vid marken befinner sig regnbågens mittpunkt under horisonten. Regnbågen bildar en cirkel som ligger 42° från solens motpunkt.
Det är en av de fenomen som göms i regnbågens alla fenomen. Och precis så upplever vi fenomenens fenomen en högst vanlig måndag i slutet på november. 

Men sällan får man vara riktigt glad. Bloggen 28 november fortsätter: Den senaste veckan har vi dragits in en strid om vårt idylliska hörn av verkligheten ska förvandlas till ett Skansen omgivet av en ny modern stadsdel med uppåt hundratalet villor och flerfamiljshus.
Torsås kommun försöker hjälpa några storbönder att bygga en ny värld. Av någon anledning trodde de att vi skulle bli glada. Det blev vi inte:

Annars insåg somliga av oss att Hagbard numera är det bästa på kultursidorna, de som säger mest om vår tid utanför kultursidorna. Och att vi lärt oss uppskatta de SMÅ och lågmälda nyheterna i sociala medierna:

Nyhetsförmedling, Torsås Bergkvara FB.

… men tyvärr har vi flyttat till en udde som ligger mycket nära de STORA nyheterna. Tvärs över sundet. Cyberattacken som slog ut Ölands båda kommuner har kopplingarna till Putin via något som heter Cuba Ransomware.
– Den här kriminella organisationen har definitivt ett val av mål i linje med Rysslands statliga intressen, säger Marcus Murray, grundare av Truesec Group AB, till Barometern.
– Nej, Tomat-Hasse du kan koppla av på din efterlängtade semester där borta! Din favoritö är inte inblandad.

Cuba Ransomware har inget med Kuba att göra. Ransomware-gänget misstänks på goda grunder vara baserat i Ryssland. USA:s cybersäkerhetsmyndighet Cisa meddelar att Cuba Ransomware har fått in 60 miljoner dollar i lösensummor från 100 organisationer vid augusti 2022, läser vi i ComputerSweden,
Några stålar har inte krävts i det fallet – och om så vore fallet skulle svaret ha blivit ett entydigt njet.
– Jag vill poängtera att kommunerna på Öland agerade väldigt snabbt och korrekt. Deras agerande har gjort skadan mindre än vad den potentiellt kunde ha blivit. Det har varit en framgångsrik återställning, säger Marcus Murray till Barometern.
Trots allt, det känns bra att den svenska tigern morrar nära udden.

Jippi! Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen! Eller åtminstone regeringens omtalade elprisstödet. Men det är pengar i sjön. Hade varit bättre om man investerat 55 miljarder för att stimulera folk att skaffa solpaneler.

Julen 2022 firade vi på vuxenvis på udden och Södra Kärr men årets julklapp gav vi oss själva redan i våras!
Det blev som vi vet inget elbidrag till jul, som regeringen lovat. Inga sänkta bensinpriser heller. Naturligtvis var det nån annans fel typ: ”verkligheten spökade”.
Men det illaluktande valfläsket fick oss att räkna på ett nytt sätt. Om regeringen hållit sitt vallöfte hade vi här på udden fått 11 000 kronor i återbäring. Tack vare att vi i våras installerade solpaneler har vi sparat så mycket mer.
Bara under juni och juli sålde vi el till Eon för 3 219 + 4 617 kWh.
– Det betyder att vi bara under dessa två månader gett oss själva ett bidrag på drygt 14 000 kronor – mer än politikernas elva tusen plåster på den oreda i energipolitiken man själva skapat.
– Och i september sålde vi ytterligare 1 330 kwh av vårt överskott. Visst. Investeringen hade kostat oss knappt 150 000 kronor, men om inte Putin sänker oss i en evig solförmörkelse kommer den investeringen att producera el i 15 år.
Slutsats: För 55 miljarder skulle många hushåll kunna bygga egna solkraftverk på sina egna tak.
– Fundera på hur länge regeringens valfläsk kommer att räcka.

Han: Det hände förstås en massa andra saker på udden år 2022. Men jag slutar där resan borde ha börjat. Nyåret 2021-22 firade vi med Ugglorna på Djurgården i Stockholm. Och nu sluts livets stora cirkel, för nu sitter på tåget för att fortsätta där vi slutade för ett år sedan. Gott Nytt År!

Hon: alltså, Lisa Magnusson sammanfattar i DN året som gått på pricken tycker jag: ”Nej hörni, nu räcker det.”:

Bästa sammanfattningen av 2022

Åretsnyord”: kiloWHATtimme!

2022 var ändå, trots krig, börskrasch, inflation och energikris, ett väldigt kul år. Vi var till exempel på två fantastiska bröllop. Ett i Åre och ett på Mallorca. Vi dansade och skrattade och grät som om var dag var den sista på båda. Ja, det var inga endagarsbröllop precis… Tack för att vi fick vara med om dem!

Dans, dans, dans!

Vi var dessutom både i Skagen och i Paris tillsammans med vänner. Och inte sparade vi på krutet där heller, trots detta nödens år ;). Vi har haft roligt helt enkelt!

Och tack alla bästisar som firat mig om och om igen, hela året. Så tacksam!

Och som grädde på moset fick vi ett nytt barnbarn i slutet av detta svartvita år. Lilla Essa!

Essa, född 2022-11-30

Tack alla barn och barnbarn för att ni finns i våra liv! Och tack alla vänner för att ni finns och följer oss här på udden.

2023, bring it on!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s