Måndag: Vid regnbågens fot finns en idyll – än så länge

Regnbågen har vi sett många gånger över havet. Men sällan så här imponerande som idag.

Han: ”När solljuset passerar in i en vattendroppe bryts det och delas samtidigt upp i regnbågens färger. En del av det ljus som kommit i droppen reflekteras, det vill säga speglas, i droppens bortre yta, och lämnar sedan droppen samtidigt som ljusstrålen bryts ytterligare en gång. Detta är den primära regnbågen.”

I vår digitala tid är det fantastiskt att inse att naturen är så oerhört mycket mer snillrikt konstruerad. Häng med här: ”När solljuset passerar in i en vattendroppe bryts det och delas samtidigt upp i regnbågens färger. En del av det ljus som kommit i droppen reflekteras, det vill säga speglas, i droppens bortre yta, och lämnar sedan droppen samtidigt som ljusstrålen bryts ytterligare en gång. Detta är den primära regnbågen…”.
Och ätandet är puddingens bevis:
– Om man befinner sig vid marken befinner sig regnbågens mittpunkt under horisonten. Regnbågen bildar en cirkel som ligger 42° från solens motpunkt.
Det visste du inte, eller hur? Men så har vi det en högst vanlig måndag i slutet på november. Även om den digitala kameran ibland förvanskar verkligheten:

… och en digital version.

Men sällan får man vara riktigt glad att njuta av det ljuva livet på en udde. Den senaste veckan har vi dragits in en strid om vårt idylliska hörn av verkligheten ska förvandlas till ett Skansen omgivet av en ny modern stadsdel med uppåt hundratalet villor och flerfamiljshus.
– Vi får se hur det går. Men dagens artikel i Barometern visar att vi många som inte tänker låta oss köras över utan strid.

Hon: men glad blir jag av att ha så här underbara vänner:

Puss på er!!!

I helgen, ett halvår efter min födelsedag, blev jag alltså firad ytterligare en gång, så tacksam!!

Tack ❤️

Förutom en spa-dag på Sturebadet tillsammans med bästisarna Carola och Mia (längtar) fick jag en egen nyckel till gästrummet på gångavstånd från den här lilla älsklingen…

… som jag hann förbi och pussa på innan tåget gick tillbaka hem till udden! Förlåt Mia och Bengt för min snabba sorti, men vi är snart tillbaka. Bokat tåg!


Publicerat av

En reaktion till “Måndag: Vid regnbågens fot finns en idyll – än så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s