Onsdag: Så kom Goblin till udden

Gårdagens bild kräver sin förklaring.

Han: Min första reaktion var att förneka att det var jag.
– Skulle den där luggslitna gubben vara Peppe Engberg? Nej, det är Tomten som stulit min astralkropp! Eller min okända tvillingbror som rymt från dårhuset och nu låtsas vara jag.
– Det har hänt förut.

Idag inser jag att gårdagens oredigerade hemmahos-bilder på udden är senaste trend. ”When everything has been simulated, will reality be chic?”, skrev chefredaktören Cullen Murphy i The Atlantic Monthly. Året var 1997 och digitaliseringen hade börjat sudda i vår världsbild.
Det amerikanska fotoföretaget Take Two Photocraft erbjöd a creative new process that takes the art of photography a step beyond the camera.
Affärsidén förebådar en ny tid: Med hjälp av den digitala tekniken kan du och jag äntligen korrigera historiens misstag.
– Äntligen kan vi retuschera bort före detta äkta män/fruar eller andra icke längre önskvärda personer från favoritfotot i familjealbumet.

Och inte bara det. Du kan lägga till din nya kärlek på det gamla släktporträttet, där alla som är lyckliga nu alltså var lyckliga redan då.
– Ingenting har hänt, men allt har förändrats.
Och på den vägen är det.
Cullen Murphy avslutar sin nu 25 år gamla artikel i The Atlantic Monthly med en förhoppning om att verkligheten åter ska slå fejket.
– Istället fick vi Selfien!
Våra privata verklighet upphöjd till en filtrerad, photoshoppad och välredigerade spegelbild av våra små vardagsliv.
Historien behöver inte längre korrigeras i efterhand, fotografiet har redigerats redan innan det lämnat kameran.

Men se! En tendens döljer en annan. Någonting har hänt, trenden har vänt. Hon brukar vara trendkänslig och så även denna gång.
– Med gårdagens kort här på bloggen tog hon Goblin till udden!


Goblin mode” är det nya nya enligt ett av vår tids mest prestigefulla ordböcker – the Oxford English dicticonary.
Uttrycket finns ännu inte på svenska, men uttrycket betyder ungefär “Troll-läge” på svenska och beskriver enligt förlaget “en typ av beteende som är ogenerat självcentrerat, slappt, ovårdat, oftast på ett sätt som förkastar sociala normer och förväntningar”.
– Det är en lättnad att erkänna att vi inte alltid är de idealiserade, omsorgsfullt tillrättalagda versioner av oss själva som vi uppmuntras att visa upp på våra feeds på Instagram och TikTok, säger förlagets ordförande Casper Grathwohl.

Och på gammeldags bloggar kan vi alltså tillägga. Casper menar även att uttrycket sannolikt kommer fortsätta vara relevant ett bra tag framöver:
– Folk omfamnar sina inre troll, och att de som röstade valde ‘goblin mode’ som årets ord säger oss att konceptet är här för att stanna.
Mycket tyder alltså på att den gamle Goblin blir kvar på udden även 2023. Även om både han och ni läsare förmodligen föredrar den o-trendiga Selfien:

Hon: vill bara påpeka att bilden ovan INTE är en selfie, jag tror faktiskt det var Bengt Uggla som tog den.

2023s chiliblandning är på g…

Japp, nu är säsongen igång, 2023 års planteringar alltså. Chili kräver ju lite längre tid på sig för att hinna mogna innan hösten kommer än till exempel tomater. Speciellt vissa sorter som Habanero. Jag vill också testa mina fröer, så därför har jag satt några lite extra tidigt. Men observera att det krävs extra växtbelysning om det ska funka att sätta så tidigt. Känns kul, kom igen våren, nu väntar vi bara på dig!

https://vi.se/artikel/sbKlxxJ4-mrvm5VW2-28398

Ps: och så lite mamma-skryt… gå in och läs min dotter Melis och Kassem Hamades reportage i tidningen Vi, om hur gängvåldet också drabbar helt oskyldiga. I detta fallet blev ett barn skjutet. Dianas lillebror.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s