Tisdag: Om man vill ha sex måste man röra på sig

Höstens första skyfall…
Han: Klart, 12 grader som känns som 12° bara på sjösidan. På andra sidan nordlig vind, SMHI varnar gult för kuling 14-17 m/s. Hon går i gummistövlar och söndagens skyfall (67 mm!) skapade en sjö utanför Margaretas stuga.
Kort sagt, känns som sommarn är över även om hösten ännu inte nått udden.
… och stövlarna ersätter flip-flop.
Många kom förbi sommaren 2022. En del var borta nästa dag, andra stannade länge. De enda jag saknat är humlorna. Särskilt nu när jag inför hösten läser Galen i humlor av Dave Goulson, en gåva från miljömedvetna grannar. 
Vita noshörningar och utrotade javanesisk tigrar uppmärksammas ofta i debatten, men enligt författaren bör vi oroa oss mer för de små varelserna, typ humlorna.
– Det är på allvar.
Albert Einstein lär ha räknat ut att mänskligheten skulle dö ut inom fyra år om bina försvann.

Men det är värre än så:Edward Osborne Wilson, som enligt David Attenborough är den ledande biologen i vår tid, sa:
– Om hela mänskligheten utplånades skulle världen återbildas till det rika tillstånd av balans som existerade för tusen år sedan. Om insekterna försvann skulle däremot miljön kollapsa och kaos uppstå.
Det gäller inte minst hennes tomat- och chiliodlingar här på udden.
Orsaken?
– Om man vill ha sex måste man röra på sig.

Utan humlor – inga tomater.

Det sägs ofta att humlan inte borde kunna flyga. ”Rent aerodynamiskt borde inte humlan kunna flyga, men det vet inte humlan, så den fortsätter flyga ändå”, sa Mary Kay Ash och fick alla att skratta. Hon visste inte ett skvatt om vare sig aerodynamik eller humlor utan var entreprenör i skönhetsvård och hyllade kvinnliga företagare trots att de ständigt motarbetas av en mansgrisig affärskultur.
– Humlan däremot, är i själva verket som gjord för att flyga.

Konstitution och muskulatur gör att humlan kan röra sina vingar 200 gånger per sekund – vilken kan jämföras med att en kolibri flaxar med sina små vingar max 80 gånger/sek. Liksom för kolibrin är flygandet mycket energislukande och humlans ämnesomsättning är ändå 75 procent högre. Därför måste humlan vräka i sig mat för att orka flyga.
– Det är här mat och sex blir ett.

Läsning inför hösten.

”Sex har alltid varit svårt för växter för att de inte kan röra på sig”, skriver Dave Goulson. ”Om man inte kan röra sig blir ju det där med att hitta en lämplig partner och utbyta könsceller med den lite besvärligt.”
Humlor och bin livnär sig på nektar (socker) och pollen, som innehåller protein – men som också råkar vara växternas motsvarighet till spermier.
– Och nu kanske polletten trillar ner?

Eftersom växter står där de står behöver de pollinerare för att föröka sig, en drivkraft som gäller alla levande varelser. Elementärt, tänker du som lärde dig allt om ”blommor & bin” i skolan.
– Men problemet, käre Watson, är att alla älskar bin men ingen verkar bry sig om humlorna
Det är mesta beror på att du gått på okunnigt surr.
Jag läser innantill: Vildbin är en artrik grupp steklar, där humlor ingår. I Sverige finns cirka 300 arter av vildbin av vilka cirka 40 är humlor. Vanliga artgrupper av vildbin är förutom humlor även sandbin och gökbin. Vildbin räknas till insektsvärldens mest effektiva pollinatörer, där humlorna räknas till de viktigaste (ur Naturvårdsverket: De vanligaste pollinatörerna i Sverige.)

Humlorna kallas oftasociala vildbin” eftersom de lever i kolonier (som människor). Humlorna har förmåga att föra med sig mycket pollen då de är stora och håriga. Men det finns en särskild anledning att humlor alltid är välkomna på udden.
– Hennes tomater behöver nämligen så kallad ”surrpollinering” som de tunga humlorna kan utföra i motsats till honungsbin. ”Humlan kan med sin tyngd och sina vingslag skaka loss pollenet från tomatblomman vilket ger en bra pollinering”, konstaterar Jordbruksverket i Rapporten ”Biologiska hot mot humlor”.

Det finns idag ett stort behov av humlor för pollinering i tomatodling och odling av frukt och bär, konstaterar Jordbruksverket. Kommersiellt odlade humlor har stor ekonomisk betydelse och Sverige inför idag mer än 4 500 humlesamhällen varje år, i dagsläget mörka jordhumlor (Bombus terrestris). Den övervägande majoriteten av dessa humlesamhällen används i tomatodlingar i växthus.
Nu vet du det också.

Ingen älskar spyflugan men även den är en duktig arbetare i din trädgård.

PS: Humlorna är viktigast. Men pollineringen sköts av hundratals små flygare, typ spyflugor (jo, de också!), blomflugor, fjärilar, parasitsteklar, bladhorningar, nyckelpigor och praktbaggar är bara några som gör en stor insats. I andra delar av världen är även fåglar som kolibrier och fladdermöss duktiga pollinatörer.
– Här på udden gör faktiskt till och med våra lövsångare och blåmesar en insats för att pollinera om de fått smak på nektar.
Vilket i sin tur förklarar varför alltfler stug- och villaägare upphör att dyrka den snaggade grässvålen till förmån för blomsterängar och blommande rabatter. Det är missuppfattning att en naturträdgård behöver vara stökig och full av björnbärssnår och nässlor (som vår), konstaterar författaren till ”Galen i humlor”. Vill man ha glada humlor ska man undvika ettåriga rabattväxter. Lavendel, akleja, gräslök, nävor, bolltistlar, gurkört, blåklint, ljung, hallon och äpple är bara några favoriter på humlornas meny.

Snälla… eller?

Hon: inviger hösten med en långpromenad. (Tur korna i grisbäck var inhägnade, se film ovan). Mest stått vid grytorna och kokt ketchup och annat senaste tiden, så nu när det mer ”hårda” trädgårdsarbetet är över måste jag ju röra på mig lite också. För soligt för yoga så det blev en promenad. Med gummistövlar på! Var varmt…

Han, igen: Sommaren går kanske mot sitt slut. Men hösten är definitivt inte här. När jag vänder ryggen till badar hon trots kulingvarning! Skulle förstås följt hennes exempel, men nån måste ju göra jobbet som redaktionschef.

Publicerat av

2 reaktioner till “Tisdag: Om man vill ha sex måste man röra på sig

  1. […] Många kom förbi sommaren 2022, noterar han: En del var borta nästa dag, andra stannade länge. De enda jag saknat är humlorna. Särskilt nu när jag inför hösten läser Galen i humlor av Dave Goulson, en gåva från miljömedvetna grannar. Vita noshörningar och utrotade javanesiska tigrar uppmärksammas ofta i debatten, men enligt författaren bör vi oroa oss mer för de små varelserna, typ humlorna. Det är på allvar. – Om hela mänskligheten utplånades skulle världen återbildas till det rika tillstånd av balans som existerade för tusen år sedan, konstaterar David Attenborough. Han tillägger: – Om insekterna försvann skulle däremot miljön kollapsa och kaos uppstå. Det gäller inte minst hennes tomat- och chiliodlingar här på udden. Orsaken? – Om man vill ha sex måste man röra på sig. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s