Fredag: Äntligen revansch för tönten

Transit.

Han: I den fina världen är de mest kända för att Nobelpristagaren och zoologen Konrad Lorentz utvecklade sin teori om ”eltern Prägen”, dvs hur ungar knyter an till och präglas av någon vuxen, ofta sina mödrar.
– Eller mormor och farmor?
Andra tänker på Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, men här på udden är grågässen dagens vårtecken.

Grågås låter kanske varken särskilt sexigt eller vårlikt, men det är det. Här på udden är strecken av grågäss ett av de första, tidvis kanske det enda som pekar på att vintern ändå går mot sitt slut. Grågässen anländer generellt till Sverige i mars och är normalt kvar till oktober, men i år har de redan nu mellanlandat på de våra sjöängar.
Grågåsen inte alls grå utan en vacker och imponerande fågel. Stor och kraftig, den största inom släktet Anser, 74–84 cm från huvud till stjärt och ett vingspann på upp till 170 centimeter.

Rosa näbb.

Grågåsen är inte ens grå. Däremot lyser den främre vingens ovansida kontrasterande silvergrå mot mörkare bakre vinge vid flykt. Till skillnad från den svartnäbbade kanandagåsen och den vitkindade gåsen känner du igen grågåsen på den kraftiga och orangerosa näbben.

Grågåsens utbredning i Sverige enligt inventeringarna i september 2019 och januari 2020. Källa: Svensk Fågeltaxering, Lunds Universitet

Bönder uppskattar inte gäss för att de orsaker skador på vall, bete, korn och höstvete. Golfbaneägare hatar gässen eftersom grågåsen gillar stora välklippta gräsmattor.
Vilket vår stugförening bestämt att vi ska ha inåt viken.
– För egen del njuter jag av att se och höra att snart är den här vintern över.

Skulle platsa i fågelvärlden också.

Apropå rosa näbbar: Vi har en kompis som heter Fredrik Robertsson. Han såg ut så här när han som en av två svenskar deltog på Met-galan, handplockad av modemagasinet Vogues chefredaktör Anna Wintour. Fredrik är den ende man jag känner som skulle platsa i fågelvärlden där det är hannarna som sticker ut när det gäller utseendet.
Bland homo sapiens gäller som vi vet motsatsen.

Påminns om skillnaden när jag på morgonen skjutsar henne till tåget igen, Stockholm nästa. Igen.
– Om jag inte visste att han heter Iggy skulle jag bli svartsjuk på den där rosa näbben. Och fjäderdräkten.
I tågets avslöjande fönster skymtar jag även min egen spegelbild. I jämförelse framstår fru gräsand som en djärv färgklick.
Lägg till storstövlarna som jag gått i de senaste tre månaderna.
Och mössan med ledlampa som jag fått av snälla grannar för att hitta hem.
– Tönt!

Självklart söker jag tröst för tigerhjärta. Och jag finner den ironiskt nog i Vogues nyhetsbrev (klart jag läser det, gör inte du det??).
Nånting har hänt! De vackra kvinnorna är som vanligt inne, men bland männen är det tönten som är inne.
– Jo, det är sant.
De bildsköna männens tid är förbi. ”Johnny Depps tid. Brad Pitts tid. Chris Noths tid. Av förståeliga skäl har de bland många unga, extremt uppkopplade människor förpassats till manshistoriens skräphög”, skriver en ständigt uppdaterad svensk kulturskribent.
Snygga och välklädda män suger!

I deras ställe har en annan hanne tagit plats vid Kim Kardashians, Emily Ratajkowski och andra välsnidade tv-tranornas sida.
Komikern Pete Davidson tycks ha satt trenden med ett ”lätt sjukligt utseende och en förkärlek för okonventionella färgkombinationer”. Hans nuna har snurrat runt ett halvår på sociala medier, eftersom han dejtat både Kim Kardashian, Ariana Grande, Margaret Qualley, Kaia Gerber, Phoebe Dynevor och andra kända kändisar som är kända för att de är kända.

Även Emily Ratajkowski, som jag alltid tyckt ser mycket kompetent ut, har tydligen värmt den tönten vid sin barm. Detta efter att det spekulerats i att hon till och med haft en romans med Brad Pitt.
Minsann!
Nu för tiden är det kanske större skillnad på att dejta och inte dejta än när vi dejtade på vår tid, för nu dejtar Emily komikern Eric André. I en annan tid och i ett annat sällskap skulle även Eric misstas för att vara den där tönten som får vara med i gänget bara för att han är snäll, rolig och accepterar att vara driftkucku. Ofarlig för de snygga grabbarna, ointressant för de vackra påfåglarna.
– Zero fucks to give, som det heter på kultursvenska i huvudstaden.

Men nu är det alltså nya tider. Ett sista vårtecken: Enligt trendkännarna har till och med världens sötaste pojke, Justin Bieber, satsar på att bli en slusk.
Så vad säger man?
– Välkommen över på vår sida …

Vadå? Snart vår, dags plocka fram kepsen.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s