Torsdag: Busch vill dölja att våra stålar blir eftervalsfläsk i norr

Han: Ny dag, nytt hav. Fyra minusgrader men bleke, som man säger i denna del av Sverige när man menar att det inte blåser. Vi går mot vår. Dagens bildbevis: Blåmesarna och talgoxarna har fått ta över julens hemgjorda konjaksost, i människobyn levde den inte upp till förväntningarna. Måste ha berott på osten. Men fåglarna verkar gilla den.

Av nån anledning är kolonin av svanar och änder på väg runt udden.
– Beror nog på att det ligger is i viken, säger hon.
Hon menar inne i Skeppeviken.

Ur gårdagens Barometern.


Apropå namnet. Igår ”gjorde vi media” som influencerna kallar det när de får en artikel i tidningen. Vi hade gärna sluppit uppmärksamheten, särskilt från markägarna som har en vision om att rubba även våra cirklar.Av artikeln framgår att man kan tycka olika till och med om namnet. Kommunen kallar ­området ‘Skäppevik’. På Eniro heter området också Skäppevik. Stugföreningarna stavar ‘Skeppevik’. Campingen kallar sig för ‘Skeppeviks camping’.
Det gällande detaljplaneförslaget (som vann laga kraft 1958-12-10) håller med oss: ’Sommarstugeområde vid Skeppevik’.

Ortnamnsregistret vill gärna bestämma:
– Skeppevik är vattnet, alltså själva viken, kallas också Skeppeviken eller Skäppeviken. ”Skäppevik är bebyggelsen”.
Men namnet är lika vagt som framtidsutsikterna är just nu. Vårt hörn av verkligheten har ibland stavats ‘Skärpevik’ och på gamla tiden (1557) hette viken ‘Skepauick’ för att kring 1820 gå under namnet ‘Skepparawik’.
– För egen del håller jag mig till det namn hennes föräldrar, Anna-Britta och Bertil, lärde sig när de byggde sin lilla stuga här på udden (1947-48).

Nu tillbaka till framtiden: När man trodde att EL-ändet nått sin kulmen förklarar regeringen att även elkonsumenter i norra Sverige ska kompenseras för höga elpriser. ”Det är som att rycka pengarna ur handen på den som just pantat sina flaskor och fördela kronorna till dem som inte pantat alls”, skriver Hanne Kjöller.
Konfiskation är i detta sammanhang en mer korrekt beskrivning, vilket förklarar varför regeringen vill hemligstämpla hur mycket stålar som blir regeringens eftervalsfäsk till arga norrlänningar.

Kjöller är en av Sveriges få granskande journalister. När andra skriver textreklam, ofta utifrån pressmeddelanden från politiker, opinionsbildare och företag, kollar hon fakta.
– Som när det gäller regeringens elstöd.
Orsaken till även Norrland ska få bidrag för höga är att medierna gått på myten att regeringen svek norrlänningarna när man i valrörelsens slutskede utlovande sitt elstöd.
Det var ett illa genomtänkt valfläsk som man redan svikit, men på en punkt var det genomtänkt:
– Elstödet är inget bidrag, ingen skattefinansierad allmosa som regeringen i sin godhet delar ut.

Elstödet är en återbetalning av de pengar som företag och hushåll i södra Sverige betalat in till elbolagen även när att distributionen av el inte fungerat. Dessa så kallade flaskhalsintäkter ska användas för att ”öka eller upprätthålla överföringskapacitet mellan elområden”. Till exempel genom att förbättra distributionen, reparera eller förstärka ledningar och genom att öka produktionen i den del av Sverige där elen inte räcker till.
Flaskhalsar uppstår där det finns en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Därför uppstår sällan någon kapacitetsbrist i norr. Däremot i söder där kärnkraftverken lagts ner och där kommunalpolitiker, ofta högerstyrda, lagt in veton mot vindkraftverk.

Tyvärr har Svenska kraftnät haft svårt att investera dessa intäkter som elkonsumenter här i södra Sverige betalat in.
– Något som medierna inte heller brytt sig om att kartlägga orsakerna till.
Och vi pratar inte småpengar.
– Flaskhalsintäkterna uppgår nu till 97 miljarder kronor. Det är de pengarna regeringen nu vill ge även till norrlänningarna – som alltså inte bidragit till intäkterna.

På regeringens hemsida är beskedet klart och tydligt: ”Elstödet ska finansieras med en återföring av flaskhalsintäkter”. Men i medierna låter det gång på gång som om det är skatteintäkter som ska fördelas, påpekar Hanne Kjöller.
Och hon sätter fingret på den ömma punkten: ”Efter att tillräckligt många nyhetsredaktioner tagit tåget till norr och ställt frågan ‘Vad tycker ni om att ni inte får del av regeringens elprisstöd?’ blev det politiska trycket för hårt. Och så meddelade energiminister Ebba Busch (KD) att elkonsumenter i norr också skulle få del av ’stödet’. Det är skåningarnas inbetalningar som nu används för att köpa väljarstöd i norr”.

Det där med skåningarna får stå för Kjöllers stockholmsperspektiv. Även vi som bor på en udde i Kalmarsund har ”skånepriser”. Liksom resten av Kalmar län, Blekinge län, Kronobergs län, delar av Hallands län, Västra Götalands län och Jönköpings län.

Man önskar sig att Rosenbad förklarat att den polarisering som medierna älskar att piska fram mellan Norrland och södra Sverige bygger på ett medvetet missförstånd. ”I stället har man valt att fortsätta vilseleda för att hålla väljarna i elområde 1 och 2 på gott humör. Och hålla tummarna för att inte alltför många skåningar fattar att det är deras inbetalningar som nu används för att köpa väljarstöd i norr. Det är så, bara så, hemlighetsmakeriet kan förstås.”
– Den bluffen fattar även en norrlänning i förskingringen som blänger på månadens elräkning från Eon.

Hon: Nöjer mig med en bild på dagens omplanteringar. Ska till Stockholm igen imorgon så dagen har gått till att försöka komma ikapp och packa om. Två dagar hemma mellan resorna är för lite, men bokklubb med väninnorna från barnen var små måste ju också prioriteras. Men nu är planen, inga mer resor före mars!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s