Torsdag: Det blåser på udden – är det därför elmätaren snurrar så snabbt?

Han: Vintertid kostar det att värma upp stugan på udden. I december 2020 ville E.O.N. ha  3 622 kronor av oss.
Det tyckte vi var mycket. Möjligen tyckte även ansvarig på E.O.N. det, för hen varnar oss: ”Om du förbrukar lika mycket i år som vid samma tid förra året (2 264 kWh), och med nuvarande pris skulle beloppet nästa gång bli cirka 3300 kr.”

Ett år senare får vi E.O.N:s nota för december 2021:  8 982 kronor – för ganska exakt samma mängd kilowattimmar. Även denna gång påpekar den pedagogiske avsändaren på E.O.N: ”Om du förbrukar lika mycket i år som vid samma tid förra året (2 965 kWh), och med nuvarande pris skulle beloppet nästa gång bli cirka 10000 kr.”
10 000 kronor!
För en månads lyse och värme i en liten stuga!
– Ändå hoppas jag att E.O.N. inte invaggar oss i samma falska trygghet som förra gången.

Eschers kraftverk är inte ens hälften så konstigt.

Ja, jag tar det personligt. Jag är uppvuxen på ett kraftverksbygge. Ibland gick stömmen. Det berodde oftast på att snön fått något träd att falla över någon ledning, men det fixade man på någon timme.
– Det här är nåt annat.

Efter att under sju decennier haft världens stabilaste elproduktion och distribution har vi hamnat i något mycket mer obegripligt. Priset på el rusar värre än inflationen i den värsta bananrepubliken.
– Och det konstigaste av allt är att ingen tycks bry sig på allvar.
Inte ens Expressen har lyckats peta ihop en löpsedel om den vanliga folkstormen ( = 7 arga läsare). Oppositionen fortsätter spela politikens ”Sänka skepp” som just nu snöat in på KU-anmälningar (typ mot energiministern).

Inget ”Eluppror” så långt ökat når och våra vanligaste opinionsbildare är fortfarande upptagna med att sia om framtiden enligt temmat i Netflixfilmen ”Don’t Look Up”.
– Att man inte tittar upp från tangentbordet?
Kan det bero på att stockholmsmediernas åsiktsmaskiner inte bor här i södra Sverige där prishöjningarna är som störst?Det värsta av allt är att jag inte begriper hur vi hamnat här. För sex månader sedan fanns det ingen elbrist … förlåt ”effektbrist” och ”effektbalans” heter det just nu på marknadsekonomins fikonspråk.
Det näst värsta är att jag begriper att jag inte alls begripit hur saker och ting hänger ihop. Jag är till exempel för vindkraftens utbyggnad – även utanför udden.
– Men är ökad effektobalans verkligen lösningen på effektobalansen?

Lyssna här på Björn Gillberg, den gamle miljökämpen och kärnkraftsmotståndaren:
– Vindkraften, elhysterin och elbristen hotar välfärden, demokratin och miljön, menar Gillberg.
Och du, säg gärna att Gillberg har åt helvete fel! För det här in det mest omskakande analys jag hört under hela elkrisen.

Hoppas att Gillberg har fel.

Varför jag vill att Gillberg ska ha fel? Utanför udden vill ett företag bygga en vindkraftspark. det har jag inget emot (se bloggen ”GÄRNA VINDKRAFTVERK MEN INTE …?”
Frågan är bara hur vi kommer att märka av denna vindkraftspark på elmätaren?
– Blir E.O.N:s nota högre eller lägre än årets decemberfaktura?

Nej, våren är nog inte här än.

PS: 3 sorters utegrillad korv med bröd är annars en alldeles utmärkt energikälla. Särskilt när temperaturen (-3°) känns som -6° när vinden kommer över havet från NV i 5-9 m/s.
– Tack kompisar för denna gång!

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: Det blåser på udden – är det därför elmätaren snurrar så snabbt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s