Måndag: Gärna vindkraftverk men inte …?

(Uppdaterad 20:20)

Han: Utanför udden, vid horisonten ser vi ett antal vindsnurror längs Ölands kust. Utgrunden vindkraftpark i Kalmarsund uppfördes 2000 och var Vattenfalls äldsta vindkraftpark till havs innan den demonterades 2018. 
Det finns nu planer på att bygga en ny vindkraftpark i Kalmarsund.
Området kallas ”Nya Utgrunden” och ligger mellan Bergkvara och Degerhamn och det planeras att byggas mellan 13 och 17 stycken vindkraftverk.
– Utanför udden, alltså.

Vad jag tycker om det? Igår skrev Vattenfalls vd Anna Borg ett intressant debattinlägg om att det är sannolikt med ny kärnkraft i Sverige de närmaste 10–15 åren. ”Därför måste svenskarna acceptera en utbyggnad av storskalig vindkraft både på land och till havs för att möta elbehovet.”

Många tycker att vindkraften ska byggas ut. Antalet vindkraftverk måste fördubblas för att nå Sveriges målsättning om en helt förnybar elproduktion innan 2040. 
– Det rör sig om runt 4 000 nya vindkraftverk, säger Maria Stenqvist vid Energimyndigheten.
100 terawattimmar varav 80 terawattimmar ska produceras på land och 20 till havs.

Frågan är var de ska byggas. Miljöpartiet och Vänstern är de partier som är mest entusiastiska till vindkraften – och de två partierna har sitt starkaste stöd i Stockholms kommun. Även Centern har procentuellt fler sympatisörer i Stockholm jämfört med i landet som helhet.
Trots det är vindkraften minst utbyggd i Stockholmsregionen.

– Av Sveriges 4 500 vindkraftssnurror står bara 46 i Stockholms län, konstaterar min favoritbloggare, Sune Flisa, chefredaktör och härförare på andra sidan sundet.
Detta trots att det är i Stockholmsområdet och söderut som elen behövs som mest just nu.

Minsta barnbarn vet att nästan all vattenkraft i Norrland där gammelmorfar/gammelfarfar byggde kraftverk på 1950-1980-talen. Trots vattenkraften står vindkraftskogen tät i norr. I Norrbottens län snurrar 418 verk, i Västerbottens 368, i Västernorrlands län 406. Det blir 1 192 snurror i tre Norrlandslän.
I Ragunda kommun i Jämtland produceras tio procent av landets klimatsmarta el.
Att jämföra med 46 vindsnurror i Stockholmsregionen med dess långa blåsiga skärgård
– Hur var det nu man sa…? Gärna vindkraft men inte där jag bor.
Denna inställning kallas på politikersvenska för NIMBY-syndromet, Not in my backyard. 

Men lösningen finns, konstaterar redaktör Flisa och hela udden av utflyttade stockholmare applåderar åt den befriande populismen.
– Montera 370 meter höga snurror runt slottet i Stockholm, på Slottsgården, runt riksdagshuset. Bygg dem på Stureplan, St Eriksplan, i Humlegården. Smäll upp dem i Täby, Nacka, Saltsjöbaden och Lidingö! Havbaserade verk kan göras ännu högre och dumpas i Nybroviken, på Riddarfjärden, i Värtan, utanför Vaxholm och runt Sandhamn. Var bor Per Bolund? Strunt samma, placera åtminstone några snurror på hans tomt.

Nja, så griniga är vi inte. Men nog bör ledningarna för de tre stockholmspartierna tänka sig för innan de svarar på Vattenfalls och Energimyndighetens krav.
– Det är inte svaret på frågan ”om” utan ”var” vindkraftverken ska byggas som kräver politiska visioner – och politiskt mod.
Resten sköter teknikerna, ingenjörerna.
Som gammelmorfar/gammelfarfar gjorde på sin tid. Ett livsverk som dagens politiker låtit rasera så att vi än en gång måste elektrifiera landet.  

Och nu undrar du vad jag tycker om att få 13-17 vindsnurror utanför udden.
– Hur var det nu; gärna vindkraft men inte hemma hos mig?

Hon: såklart vi tycker det är bra, och de står ju långt ut så man knappt ser dem med blotta ögat. Fattar inte att de i Stockholm tycker det är ett problem att det ska byggas vindkraftverk fem mil utanför Sandhamn. Och så ska vi i söder som har massor betala mest för elen…

Ett mörkt krydd-bröd från min nya kak- och brödbakbok

Slösat el två limpor idag, men stängde av golvvärmen under den dyraste timmen mellan 16 och 17, undrar om det hjälpte…

Jättegott!!

Och gjorde jag en gammal trotjänare, Stockholmslevain. Det var ett tag sedan. Fast lite nytt känns det ändå, använt enbart Ölands-vetemjöl. Blir spännande smaka av till frukost imorgon.

Stockholms-levain

Publicerat av

En reaktion till “Måndag: Gärna vindkraftverk men inte …?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s