
Hon: idag var det alltså dax att plocka fram den stora fårsaxen och bli lite julfin i nacken. Tror det blev ganska okej, får ta lite bilder i spegeln och se:




Han: Varför visar alla urtavlor 12 när timvisaren står rakt upp? Varför inte klockan ett? Eller noll?
– Fundera på det så lever du längre.
Funderar gör jag där jag sitter i Ögonmottagningens väntrum med pupillvidgande droppar i ett öga.
– Vilket betyder att jag inte ser vad klockan på väggen är.
Därav dagens blogg.

För många år sedan byggde jag en bokhylla med en inbyggd klocka. Det var en gammal klocka och när jag satt in den lossnade den guldfärgade urtavlan med gamla romerska siffror.
När jag limmade fast den vred jag medvetet urtavlan ett snäpp så att I hamnade där XII regerat.
– Det var antagligen en protest mot något i tiden.
Kanske kände jag mig krääänkt. Men när jag tänker efter var det här långt innan 78 procent av svenskarna kände sig krääänkta och resten krävde en krisgrupp för att de kände sig utanför.
Behöver jag tillägga att ingen har kommenterat urtavlan under de 32 år som gått sedan jag byggde bokhyllan? Det är bara mina dagar som har blivit längre, dvs varje gång jag tittar på klockan funderar jag över saker jag vanligtvis inte tänker på.
– Vilket enligt hjärnforskarna gör att jag upplever att min tid går långsammare än brukar göra.
Om varför äldre tycker att tiden går fortare än yngre har jag förklarat tidigare – att tvingas förklara det skulle göra min dag kortare.
Vilket i och för sig skulle ta mig snabbare till eftermiddagsdrinken, men ändå.
Det finns mycket att säga om klockor. Det mesta bygger på vidskepelse. Visste du att den första mekaniska klockan skapades i Kina flera hundra år innan det första europiska uret började ticka 1335 (San Gottardokyrkan i Milano).
Orsaken: Kejsarens astrologer behövde veta exakt när olika arvtagare hade avlats så att de skulle kunna ställa sina horoskop och peka ut den bäste kandidaten.
– Och så finns det människor som tycker att det är konstigt att det krävdes att vi skickar ut satelliter i rymden för att forskarna skulle uppfinna GPS till våra bilar och båtar!

Men varför är klockan 12 när timvisaren står rakt upp? Varför inte 1 som min klocka?
Oklart, faktiskt.
– Ganska ogenomtänkt om jag fär säga det själv.
Våra urverk går tillbaka till de gamla egyptiska soluren. Men det förklarar inte varför vi fortfarande hävdar att solen står högst klockan 12 och inte klockan ett – eller varför inte klockan 0?
För det första är solen allt mindre relevant i vår tidräkning. Dessutom har vi rubbat ordningen genom att införa sommar- och vintertid – vilket innebär att solen bara står högst klockan tolv halva året.
För det andra blev det fel från början, eftersom jordens bana runt solen inte är helt cirkulär utan något ellipsformad, vilket gör att ”klockan 12” varierar med upp till 16 minuter.
– Det är i sin tur var skälet till att man övergav den ”sanna soltiden” till förmån för medelsoltid redan under 1800-talet; i London redan 1792, i Berlin 1810, i Paris 1816 och i Stockholm 1841.
Till saker hör också att klockan 12 blev klockan 12 i hela Sverige först på 1850-talet. Detta när järnvägsnätet byggdes ut och alla fick ställa om sina ur enligt Göteborgstid.
Först den 1 januari år 1879 infördes Svensk Normaltid och klockan blev 12 i alla orter i Sverige. Svensk Normaltid definieras numera av medelsoltiden för Örebromeridianen. Den ligger 15 grader öster om meridianen genom Greenwich, det vill säga 1 timme före den tid som gäller i England.
Att solen står högst på himlen klockan 12 är alltså en sanning med modifikation.
– Och på uddens gamla ur gör inte ens siffran 12 (XII) det.
Tänker jag och känner genast att tiden liksom stått stilla ganska länge. Och just nu håller regeringen presskonferens. Tillbaka till framtiden?
Publicerat av