Onsdag: … och vi andra hukar i den kyliga vinden

(Uppdaterad 16:45)

Inneväder för allt växande.

Han: Blåser kallt på udden. Inte bara människor och katter håller sig inne (nedan). Upptäcker att även vår murgröna utanför sjöboden föredrar att växa inomhus.
– Helt okej för mig.

Har tänkt städa boden, som egentligen är mitt vergtygsförråd, allt sedan försommaren. Det blir inte idag heller, för nu blåser det småspik från sydost, kuling som gör att 0° känns som minus 6.
– Kuling förresten, du kanske inte vet det betyder?  

Den skotske hydrografen Alexander Dalrymple utvecklade den så kallade Beaufortskalan som översatte vindar till havs till språk som landkrabbor kunde begripa.
Att det blåser ”Styv kuling”, det vill att vinden drar in över i udden i en hastighet av 50-61 km i timmen )eller 14 – 17 meter per sekund) märker du när mindre trädstammar böjer sig och du får svårt att gå upprätt.

Morgonmys medan vinden tjuter utanför sovrumsfönsret.

Ambitionen att översätta vindstyrkor till urban svenska återfinns i den märkliga romanen Hur en man övervinner sin rädsla för hajar en bok som jag brukar läsa om så här års.
Boken handlar om en man som av någon anledning flyter omkring i ett hav och en eftermiddag ägnar han timmar åt att översätta en egenutvecklad ventimeter ”till ett språk en älskad kvinna förstår”.
En ventimeter är en enkel vindmätare (som jag för övrigt hittade bland svärfars grejer i stugan) och så här poetiskt beskriver mannen som flyter omkring i havet Baufortskalan för sin kvinna där hemma på udden:  

Stiltje Jag flyter högt på spegelblank sjö. Röken från din cigarett stiger rakt upp. Nästan stiltje Små fiskfjällsliknande krusningar bildas på havet, men ännu inget skum.
Någon andas mot din nakna hud.


Lätt bris Korta utpräglade småvågor som inte bryts. Du flyter fortfarande högt. Små löv sätts i rörelse. Vimplar och vida klänningar lyfter.

God bris Vågkammarna börjar brytas omkring mig. Glasaktigt skum. Någon enstaka vit skumkam döljer mina fötter.
Blad och tunna grenar i oavbruten rörelse. Gång på gång stryker du hårslingan ur ansiktet.
Du är glad att du tog den tjocka tröjan.


Frisk brist Vågorna har blivit påtagligt längre. Jag ser det vita skumkammar kommer närmare. Ett kortvarigt brus över vattenytan.
Du vill gå inomhus. Mindre lövträd börjar svaja utanför fönstret. Den röda filten.

Styv bris Långa vågor lyfter mig framåt. Jag är omgiven av vita skumkammar. Sjön bryter med ihållande brus. Jag får allt svårare att hålla ihop mina ägodelar.
Kraftiga trädgrenar slår mot rutan. Telefontrådarna viner. Du står vid fönstret och ser en man vars paraply vänder sig i vinden.


Hård bris Vågberg. Vita skumkammar breder ut sig. Enstaka skumstrimmor. Dovt rullande brus dränker mina tankar.
Du ser människor där ute som kämpar för att gå upprätta mot vinden. De stora träden vrider sig. Den svarta katten inser att du oroar dig för att något hänt.


Styv kuling Sjön tornar upp sig och bryter över mig. Skumstrimmorna ordnar sig i vindriktningen. Brotten hörs på längre avstånd.
En tegelpanna lossnar från taket mittemot. En soptunna blåser omkull och rullar skramlande bort längs gatan. Du försöker läsa en bok. Du vågar inte längre se ut över havet.

Hård kuling Höga vågberg med sammanhängande skumkammar, från vilka skum börjar blåsa bort. Utpräglade skumstrimmor. Jag klamrar mig fast vid lådan. Katten hoppar ner från fåtöljen. Du lägger ifrån dig boken. Stanna inomhus!

Halv storm Sjön börjar dåna. Höga vågberg med långa brottsjöar. Ihållande dån över havet. Tätare skumstråk, skummet gör mig blind. Jag tänker bara på att andas.
Vi vet båda att någonting hänt, men du kan ingenting göra.

Storm Höga vågberg med långa brottsjöar. Havsytan vit av skum. Starkare dån som kommer stötvis. Jag håller andan och låter kroppen sjunka under ytan.
Stanna för guds skull inomhus!

Orkan Allt är förlorat. Stora fartyg siktade i hallucinationer går under bakom vågbergen. Jag flyter i vitt skum.
Vad du än gör, kom inte ner till havet.

Elräkning för en stuga november 2021 …
… och priset för samma månad förra året (när vi gjorde av med lite mer el).

Så är det med den saken. Mindre poetisk är vår elräkning för november månad: 4 603 kr – jämfört med 2 706 kr förra året.
– När vi dessutom gjorde av med något mer el!

Jag är fortfarande förvånad över att det inte blåst upp till folkstorm om elpriserna – och media är förstås mer upptagna med att en nybliven minister för 15 år sedan möjligen gjorde en heilhälsning hemma i pojkvännens kök (sic!).
Men kanske myr det i stugorna. En kompis ringer och undrar om det verkligen är sant att en normaldusch idag kostar 30 kr.
– Vår grabb ockuperar vårt badkar varje dag och väääldigt länge.
– Nej, säger jag. Idag kostar en dusch 45 kronor. Ett bad kostar nog minst hela veckopengen.

Enligt en sammanställning som Aftonbladet gjort, baserat på fakta från Energimarknadsbyrån och Telge Energi, ser det ut så här:
> Att duscha i en kvart, vilket förbrukar drygt 7 kWh, kostade tidigare omkring 3,5 kronor. Efter dagens (tisdag 7 dec) prishöjningar kommer det istället kosta 30,38 kr. 
> Tidigare kostade det drygt 0,75 kronor att dammsuga i 1,5 timme, men under måndagen landar priset istället på 5,76 kronor. 
> Att använda diskmaskinen då? Priset för en maskindisk stiger från 0,5 kronor till 4,34 kronor. 

För den som ska ladda sin elbil blir elpriset minst sagt märkligt. För en förbrukning på 95 kWh stiger priset med hela 364 kronor – från 47,5 kronor till 412,3 kronor. 
– I måndags blev det till och med dyrare än att köra på bensin och diesel, konstaterar Emanuel Karlsten i Breakit.

Ändå rycker politikerna på axlarna och säger att marknaden fungerar. Inte ens oppositionen gläfser som de brukar göra.
Och vi andra?
– Vi hukar i den kyliga vinden.

Rom- och pepparkakskaka

Hon: bakväder alltså! Var dessvärre totalt okoncentrerad idag så istället för bikarbonat tog jag bakpulver i kakan ovan. Hade inte gjort något om jag dubblerat mängden, men det gjorde jag inte. Liten och kompakt blev resultatet, och totalt dränkt i romlag…

Mazarin-kaka före ”uppdelning”..,

Och kakan ovan borde stått i ugnen några minuter till! Jag gillar i och för sig ”dö-bakta” (småländska för ej färdiggräddad) mjuka kakor, men det finns en gräns… fast kladdet var jäkligt gott. Precis som innanmätet i en mazarin. Lyckades ändå få ut en hel del kakbitar i hyfsad rutform, hoppas de stabiliseras i frysen!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s