Torsdag: Blekinge är vårt Södermalm

(Uppdaterad 19:00, 18:47)

Han: Ursäkta en utflyttad stockholmare med trångsynta referensramar, men Blekinge framstår alltmer som vårt Södermalm. Det är här vi hittar de små mysiga matbutikerna och de trevliga producenterna. Som Orranäs Gårdsmejeri där vi köper våra ostar och Mikael NilssonAttanäs gård, som ringde härom dan och sa att han bestämt sig för slakta en gris till för att vi även i år ska få vår julskinka och våra revbensspjäll.

Och idag hittade vi ännu en oas som vi inte visste fanns: Smaklöken, den välfyllda lilla lanthandeln i Jämjö.
– Ja, vi är väldigt dåliga på att marknadsföra oss, erkänner Isabelle Karlström och just nu känns det som att det får hon och hennes kollegor gärna fortsätta att vara.

Isabelle driver lammproduktion och småskalig uppfödning av linderödssvin på Karlströms gård. Även om hennes butik i kväll var välfylld med allehanda väldoftande godsaker inser jag att vi riskerar allt genom att berätta om det här på bloggen – snart kommer vänner och bekanta att vallfärda hit för att länsa butiken.
Publish and be damned, som vi redaktörer brukar säga.
Men det är värt!

Hon: sant, men ägaren av Orranäs Gårdsmejeri härstammar faktiskt från Bergkvara här i Småland

Man blir utschasad när matte städat, då måste man gå ut om inte dammsugaren ska ta en…

Har för övrigt inget att tillägga eftersom förmiddagen gick åt att städa, pust, innan vi åkte och hälsade på min faster Gun och farbror Sten i Ronneby. Det var på vägen dit vi upptäckte Smaklöken i Jämjö. Gjorde en pasta Puttanesca när vi kom hem, nu soffan och Antique Roadtrip!

Han: Okej, jag fattar. Jag har bara upptäckt Blekinge i samma bemärkelse som Columbus ”upptäckte” Amerika 500 år efter att vikingarna varit där och att de som blev mest förvånade över att höra om ”upptäckten” var de människor som redan bodde där.
Nån har till och med organiserat en Julsafari den 18 december. Hänger du på den passerar du både Orranäs, Attanäs och Smaklöken.
– Men glöm inte var du läste om det först.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s