Onsdag: Därför lyser ljusslingorna i mörkret på udden

Redan vid åtta är det svart på udden så här års.

Han: Det är nåt rörande över alla elsparråd som sprids via våra medier. Tonen är som vanligt beskäftig. ”Svenskar i allmänhet är långt ifrån några elminimalister”, skriver den stora stockholmstidningen och förklarar för oss här ute att i utlandet är man som vanligt mycket bättre: ”För att minska energianvändningen lanserar land efter land i Europa energisparkampanjer. Där får hushållen till skillnad från i Sverige konkreta tips och uppmanas att göra vad de kan.”
– Där fick vi som låter tallen lysa för att hitta mellan stugorna.

Och vad är det vi ska spara in på enligt detta förnumstiga dekret från Stockholms innerstad? Om jag läser rätt landar skribenten i ett enda förslag:
– Vi bör skippa årets julbelysning.
Skippa julbelysningen! Snacka om spark i veka livet. Och skribenten tycks inse att hon vet var den foträta skon tog. ”Det skulle givetvis vara en stämningssänkare nu när vi äntligen får fira tillsammans efter corona. Å andra sidan kan ingen som har sett lysande renar och strålande stjärnor tvivla på att Sverige okynnesanvänder el.”

Och okynnig vill ju ingen svensk vara. Enligt en enkät som Dagens Nyheter har 17 kommuner redan tagit fasta på påbudet att fimpa årets julbelysning. I t ex M-styrda Höganäs blir det inte ens några adventsljusstakar i kommunhuset i år. Det har kommunchef Herman Crespin bestämt. ”Det handlar om ungefär hundra kontorsfönster som ska gapa svarta och tomma”, kommenterar Expressens ledarskribent Linda Jerneck och framstår som en ogenerat okynnig medborgare:
– Genom denna insats sparar kommunen – trumvirvel – 245 kronor.


Och då har Jerneck räknat
med att 100 adventsstakar skulle lysa dygnet runt under hela december.
– 
Med tanke på att Höganäs elnota för 2022 kommer att landa på runt 33 miljoner kronor kan ingen påstå att det ger någon effekt att förneka personalen julljusstakar.
Det handlar bara om symbolpolitik, konstaterar Linda Jerneck.
Ett politiskt korrekt utanpåverk.
”Hur skulle det se ut om tjänstemännen hade det lite mysigt på kontoren! Tänk om någon prussiluska från DN:s ledarsida skulle promenera förbi och se en frivol, tänd ljusstake! Men medborgarna är inte dummare än att de förstår att LED-slingor och -ljusstakar drar väldigt lite ström. Varför skulle de uppskatta att kommunen genomför meningslösa sparåtgärder, som mest gör staden lite fulare och tråkigare?” 

Kunde inte sagt det bättre själv. Vi behöver spara på elen eftersom ansvariga politiker och Svenska Kraftnät så länge struntat i att planera för vårt ökade behov.
– Och vi gör det.
På udden har vi minskat elförbrukningen både genom att investera i solpaneler och sänka förbrukningen.

Hittills i år har vi sparat nästan 40 procent. Med ljusslingorna tända.
… och investeringen i solpanelerna märks på rakningen.

Men eftersom vi vet vad som krävs, behöver vi ingen symbolpolitik. Därför lyser redan våra LED-slingor i höstmörkret. Och kommer att så göra tills Putin är besegrad och vintermörkret skingrats.

Hon: pust, älskar våra ljusslingor, lyser upp precis lagom när det är mörkt och jag springer mellan växthusen.

Växthus 1
Lite bättre!

Har för övrigt försökt rensa upp lite i båda och göra det framkomligt för kompisen och grannen Kicki som lovat kolla om det behövs en skvätt vatten när vi är i Paris. Förutom att ge kissarna mat. Det är det viktigaste, och jag dränkte plantorna idag så tror knappt det behövs. Om det inte blir väldigt soligt.

Växthus 2…
Inte jättemycket bättre, men lite 🙂

Imorgon klockan 06:00 kör vi mot Kastrup. Väskan är packad! Min vill säga, inte hans

Packat!

Han igen: Ja, det hade jag glömt. I morgon lyser ljusslingorna för kråkorna. I morgon kväll sitter vi förhoppningsvis där Sartre och de Beauvoir brukade sitta. Hon trivs där:

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s