Måndag: Varför en man åker till Paris i oktober

Inte lika djupsinnigt som förlagan. Men på samma café.

Han: Varför reser man till Paris om man bor på en egen udde i havet? Svar: För att han vet att hon tycker om Paris och hennes vilja är hans lag.
Ny fråga: Varför reser man till Paris i oktober?  
– För att hon fyllde år i maj men först nu tyckte att hon har tid att lämna sina tomater och chilin

Efter det är det bara att fylla på med andra argument:
– Till exempel ger det en chans att studera manligt och kvinnligt, typ hur mycket kläder man har med sig på resor.
– För att det de har i Paris det har de i Paris, typ Notre Dame som vi kunde se från vårt hotell.
– För att i Paris ligger Galeries Lafayette Paris Haussmann, en av världens största modevaruhus och så stort att inte ens hon orkar shoppa.

En elementär anledning för att resa till Paris även när solen skiner på udden är att när solen skiner i Paris kan man sitta och dricka pastis på ett café eller två, medan man tittar på folk och bara tänka att JPS hade rätt när han sa att människan är dömd till frihet och därmed fria att handla bortom konsekvenser från högre makter.
– Våra liv är inte mer än de val vi gör, inklusive att välja att sitta och smutta på en pastis istället för att gå långa promenader.

Särskilt om man som jag läste ”Äcklet” och ”Varat och intet” förr-i-förr-i-tiden när gymnasister läste Jean Paul Sartre och därför som vuxen gärna återvänder till le Rive Gauche och Cafe de Flore och framför allt till Les Deux Margots, där inte bara Sartre och de Beauvoir drack pastis utan även Camus, Hemingway, Picasso, Brecht, Julia Child, Joyce och Pär Rådström och Slas och där man fortfarande kan träffa på poeter som ser ut som Sartre men pratar svenska:

Och ibland kan man till och med läsa om dom där hemma. Åtminstone en dag, en gång, i en tidning. Och det visade sig handla om en fransyska:

Inte minst: Ett viktigt skäl att resa till Paris i oktober är att man kan gå omkring som helt vanliga turister med trevliga vänner som dessutom bjuder på födelsemiddag mitt i den franska revolution – krogen La Jacobine där man äta både Escargots Bourguignonne från Burgund, Coq au vin, file mignon eller löksoppa (hennes val) till ett lagom dyrt rödvin på andras bekostnad.
– Tack för det! Slutet på början av en god tradition?

Au revoir!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s