Lördag: Vi börjar med en brasklapp

Han: Till detta är jag nödd och tvungen, som biskop Brask sa för att rädda sitt opportunistiska huvud.Jag vet hur han kände det. Jag är i onåd och skriver detta av fri vilja: Min nonchalanta blogg igår om Torsås Marknad borde inte ha passerat självcensuren.
Jag tar tillbaka allt och hänvisar till dagens officiella rapport i Barometern: ”Efter ett inställt 2020 och en något begränsad marknad förra året var Torsås marknad tillbaka med full kraft på fredagen. 170 knallar räknade arrangören Lions det till och besökarna var som vanligt många och långväga.”
– Det här är en riktig återvändardag, säger en besökare till tidningen.


Glöm alltså vad
jag skrev. Nästan ingenting blev rätt. Torsås marknad har 200 år på nacken och kallades ”friveckomarknad” förr. Sista veckan i oktober var nämligen den vecka på året när tjänstefolket på landsbygden enligt tjänstehjonsstadgan att vara lediga för att t ex byta tjänsteställe eller bara ta semester.
– Så det är en marknad med anor, säger Lars-Ove Bramstedt och Göran Peterson från Lions Club Torsås som sedan 2019 arrangerar marknaden åt Torsås kommun.
Och Bramstedt är släkt med Höjdhopparn och då måste han ju ha rätt.

Även om friveckan inte existerar längre så har man enligt tradition fortsatt ­arrangera marknaden den sista fredagen i oktober.
– Det här är Torsås inofficiella nationaldag och jag vet hur arbetsplatser stängde förr när det var marknad och så tror jag det är till viss del fortfarande. Skolorna vet jag i alla fall har studiedag, säger Peterson.
– Och även om man inte skulle var ledig så tar man sig tiden att komma hit, säger Bramstedt.

15 000–20 000 personer brukar besöka marknaden varje år. Så många återvändare kan ju inte ha fel, eller hur? Nu ska jag ansluta till de andra gubbarna och stänga ner sommarvattnet. Sedan ska jag städa och hoppas att jag därefter får amnesti för att ha smutskastat nationaldagen.  

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s