Onsdag: Hon skickar sina ögon till alla självgoda män som tar sig rätten att bestämma våra traditioner

Skål för allt annat!

Han: Det är lika bra att jag säger det direkt. Ja, idag fyller jag år. Igen. Tack för uppmärksamheten. Mitt tacktal får bli en pastisch på George Bests klassiska uttalande:
– Jag medger att jag slösat bort ännu ett år på en massa annat än gott vin, en vacker kvinna och bra musik.

Nu tillbaka till gårdagens ljus i mörker. I Gävleborg förstörde riksdagsledamoten, tillika regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD), när han stoppade firande för att Lucia var en HBTQI-person som identifierade sig som ”hen”.
Det vågar förstås Eriksson Falk inte stå för, utan gömmer sig bakom snömoset att luciafirandet inte var ”enligt traditionen” – vilket han inte visste om den skulle bli eftersom tåget aldrig kom till stånd.

Ibland är man glad över att odödligförklarade människor verkligen är döda – och därmed slipper se skiten som sker i deras namn. Bokstavligt talat gäller det den tjej som är upphovet till vårt Luciafirande. Den fortfarande helgonförklarade Lucia, född år 283 i Syrakusa på Sicilien, blev i tidiga tonår bortlovad till en förmögen man som beundrade hennes ovanligt vackra ögon.
Men Lucia, som var kristen och redan som barn avgett ett kyskhetslöfte, ville inte gifta sig. Hon ville ägna sig att hjälpa människor som hade det svårt.

Vad tjejer tyckte och tänkte spelade mycket liten roll. För att undgå ”ett öde värre än döden” skar Lucia enligt legenden ut sina ögon och skickade dem till gubben som krävde att hon skulle bli hans. Han blev förstås på manligt vis djupt förnärmad över detta och hämnades genom att som en fin samhällsmedborgare ange henne till myndigheterna. Eftersom kristendomen var förbjuden i det romerska riket dömdes Lucia till tjänstgöring på bordell (!), tortyr och döden.
Lucia led martyrdöden och det är med den auran som hon går igen i vårt årliga firande när mörkret är som värst.
– Men det hindrar alltså inte att dagens mörkermän tycker att just hennes minne ska hedras med förakt för andras tro och förnärmad manlig självgodhet.

Jag utgår från att även Mattias Eriksson Falk anser sig vara en god samhällsmedborgare och förmodligen dessutom en fin kristen människa. Det får mig att undra om Lucia inte skickade sina ögon till alla oss självgoda män som tar oss rätten att tycka att andra människor inte passar in i våra traditioner.

Födelsedagsbarnet med sina paket. Grattis ❤️

Hon: ja idag fyller han år, och var därmed tillsagd ligga kvar i sängen även om han vaknade före mig. Men ingen risk, jag vaknade redan 5:30 och kom på att jag glömt lägga den salta sillen i vattenlag igårkväll. Bara att gå upp direkt. Den behöver lakas ur 6-8 timmar!

6:00 ligger sillen i vattenbad

Den behöver nämligen göras idag för att hinna bli bra till på lördag när vi firar lilla julafton i Stockholm. Sillen läggs av tradition in av oss. Mmm, vi lägger båda in minst ett par sillar var, så det blir lite tävling över det hela…

Två förberedda, en på matjessill är redan klar och i kylen.

Förbereder allt på förmiddagen för att strax efter två kunna lägga i den urvattnade sillen. (Och göra plats för honom i köket. Går inte att samsas, en i taget är det som gäller). Halv fyra bär det av till Karlskrona för födelsemiddag på krogen med bästisarna i grannhuset.


 

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s