Tisdag: Lucia var väl ändå brunett…

Hon: det var ändå något speciellt med de där stressiga Lucia-morgnarna under småbarnsåren. Saknar kanske inte dagarna före och jakten på lucialinne i rätt storlek. Alltid slutsålda överallt. Och så fick jag till sist försöka hitta någon som kunde låna ut ett. Men väl där, och ljuset släcktes… då kom tårarna i ögonvrån.

Laddad tomtenisse…

Iggy, nästa år åker farmor upp till Lucia! Då kanske du till och med har vuxit in i rollen som stjärngosse. Eller varför inte Lucia!

Fin lucia i tv!

I år såg han och jag luciamorgon på svt, från sängen på udden. Det var också väldigt mysigt och stämningsfullt. Ovanligt fint faktiskt, tycker jag. Ibland är det liksom för proffsigt för att ge rätt stämning.

Årets Lucia i Kalmar…

Kalmar Lucia går däremot bort. Bara blondiner, Lucia var väl ändå brunett…? Ändå fick jag aldrig vara det. Långt hår hade jag också. Var väl helt enkelt för ful och för tjock för att bli vald! Men Iggy, han kommer kvala in, det är farmor säker på! Idag är det väl ändå andra tider, eller…?

Expressen, idag!

Han: Nej blond var hon sannolikt inte, den heliga jungfrun Lucia från Syracusa på Sicilien, upphovet till vår Luciatradition. Men förlåt om jag förstör den fina stämningen för jag har varit olydig mot regeringen.
Det vill säga jag gjorde inte som Ebba Busch härom dan sa att jag skulle göra.
Tvärtom gjorde jag som hon sa före valdagen:
– Jag vägrade spara el, jag dammsög.
Jag medger att gärna hade avstått, men det var min tur att städa och det finns viktigare lojaliteter än med en regering man inte röstat fram.

Och kärlek är inte gratis. Särskilt inte i dessa tider. Vi har en Electrolux UltraSilencer dammsugare (EUSC62-EB) med en effekt på 700 watt, ”Motion Control-system och ett flerrumssystem med 12 meters radie”. Att dammsuga vår stuga tar en halvtimme, vilket betyder att jag i detta moment i städningen förbrukade 700 x 0,5 = 350 Wh eller 0,35 kWh. Med ett elpris på 6 kr per kWh (+ cirka 2,40 i skatter och avgifter) kostar denna dammsugning oss knappt 3 kr.
Det var det värt. Tyvärr duschade jag efteråt (samtidigt som jag svabbade av badrummet). Att det behövdes tyckte både hon och jag, det var en vecka sen.
– Sen jag duschade, alltså.
Enligt Vattenfalls schablon kostar en dusch cirka 0,5 kWh per minut – så där försvann ytterligare 3,5-4 kWh ( = 30 kr).

Senare på kvällen – efter att jag lagat min version av Markus Aujalays röding med smörsås (stekpanna + 2 kastruller på samma platta) – tittade vi på sista avsnittet av The White Lotus – som utspelar sig på Lucias Sicilien. Kostnaden för upplösningen på höstens bästa tv-serie:
– Kring 75 öre – utöver HBO:s prenumerationsavgift.

Det var det värt. Men du vet hur det är; har man lagt sig i tv-soffan ger det ena det andra. Innan vi stängde av hade vi även tittat på Antiques Roadtrip, Nyheterna och Mandelsmans italienska jul. Plus en massa reklam som finansierar programmen men även fick hennes el-app att diskontera ytterligare 3 kr.
– Det vill säga ungefär lika mycket som förmiddagens dammsugning.

Min poäng: Symbolpolitik avleder vår uppmärksamhet. Ibland måste vi dammsuga, men det är roligare att titta på tv. Att duscha mer sällan och kortare tid spar energi. Men inte heller det räddar oss från denna vinters rekorddyra elräkningar.
–Ebba Busch gör alltså rätt i att slänga dammsugaren i den historiens återvinningscontainer där falukorven och all annan förbrukad pr-rekvisita hamnar.

Gav Bucsh en dålig idé.

PS. Du har förmodligen glömt det men dammsugaren dök upp den politiska debatten i februari 2021. Men det var S-regeringen och Stefan Löfven som drog upp den. Det var istället SVT-reportern Många av oss går till historien än vad vi själva vill och tror. Det var Johan Zachrisson Winberg som gjorde dammsugaren till en snackis. I ett av alla dessa inslag om hur vi medborgare kan minska elförbrukningen

I programmet går han omkring med en dammsugare och manar oss tittare att ”pausa dammsugaren i ett par dagar”. Dels för att ”slippa den dyra elen”, dels för att slippa använda smutsig brunkols-el från Tyskland eller Polen.
– Jag kunde verkligen inte tro att det skulle bli rabalder om ett litet tips om hur man kan minska elkostnaden. Jag trodde att det skulle passera de flesta helt obemärkt, säger Johan till Expressen.
Ebba Buschs pr-byrå drog snabbast och la dessutom dammsugaren så att säga i Löfvens mun för att slagkraften skulle bli optimal.
Tio månader senare låtsas Busch inte ens att hon kommer ihåg vad hon glömt.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s