Tisdag: Spännande tycker vi som bor nio meter från havet

Han: Har varit i Stockholm igen. Hon kommer att förklara varför. Hur det var att turnera runt bland alla barn och barnbarn? Nöjer mig med en bild som kanske säger mer än ord:

Tillbaka på udden noterar jag att snart är det vår. Jodå, det är Isman som ser dem först.
– Storskraken är här igen!
Så är det. Storskraken är tillbaka. Små grupper har vi sett de senaste veckorna, men nu flyger denna vackra sjöfågel in i stora flockar, många viggar men också skrakar. På avstånd påminner storskraken om lom eller dopping, men likhet med somliga människor lägger man i första hand märke till snoken.
– Näbben är lång, smal, rödlätt och har en nedåtböjd liten svart krok i spetsen.

Annars är frissan ett särtecken. ”Nacktofsen slätt rundad (‘välkammad med fett’)”, läser jag Bonniers Fågelguiden, andra upplagan.
I övrigt slås man av att han och hon är så olika. Honan har ett mörkt rödbrunt huvud och nacktofsen är ”rufsigare än hos hannen”, som är mestadels vit med grönglänsande svart huvud/halsöverdel.
Hanarna påminner mig om hipsterpojkarna på Södermalm i Stockholm.
pekar mer mot pixie cuts.
– Tänk en rödhårig Halle Barry, skådespelerskan.


När jag går till läggen (obs! ålderdomligt redaktörsvenska för gamla texter) noterar jag att förra året hade vi storskraken redan 16 september. Då kallade jag ett ”hösttecken”, nu känns det som ett tidigt vårtecken. Kanske säger det något om klimatförändringarna. Enligt Gustaf Rudebeck (Våra svenska fåglar i färg) flyttar storskraken oftast inte mycket längre söderut än att den kan hitta öppet vatten. Beroende på isförhållanden under vintern kan stora mängder storskrake övervintra i Östersjön. Upp till 70.000 individer har räknats och idag kom kanske 500-600 till det öppna vattnet utanför udden.

Storskraken trivs bäst där vattnet är klart och det finns tillgång till fria vattenytor. Parbildningen har ofta då redan skett i vinterkvarteren. Storskraken hör till de allra tidigaste häckande av våra andfåglar, hävdar Rudebeck. I ostkustens skärgårdar kan man i enstaka fall finna bo med ägg i redan under slutet av mars månad, men oftast läggs äggen från mitten av april till början på maj månad.
Vi är inte där än, men erkänn att vi nått slutet på början.

PS: Slutet på början kan man kanske säga om den FN-konferensen COP15 i Montreal, där världens politiker enats om ett globalt ramavtal om att skydda 30 procent av jordens yta till hav och land till 2030.
I dag är cirka 17 procent av jordens landområden och drygt 8 procent av havsområdena skyddade enligt FN. Sverige ligger dock ganska långt från målen, med knappt 15 procent skydd på land och 12 procent till havs. 
– Vi har skyddsvärd natur som brukas i Sverige och det är ett problem att vi har natur som är särskilt känslig och som ändå brukas, och då måste vi se över hur vi kan stoppa den användningen, säger klimat- och miljöminister Romina Poumokhtari (L) som välkomnar det nya globala ramverket.
– Det gäller också hur vi förvaltar våra hav och vatten på bästa sätt, där det finns en utveckling som är problematisk, särskilt i Östersjön som vi vill ändra på i den här regeringen.

Spännande, tycker vi som bor nio meter från havet och granne med ”jungfrulig skogs- och jordbruksmark” (ur förslag till ny detaljplan) som Torsås kommunpolitiker vill ersätta med ett 9,5 hektar (95 000 kvm) stort bostadsområde med villor och flerfamiljshus.

Hon: usch ja, går direkt över till något roligare:

Mormors nya älskling!

Vi har varit i Stockholm hela helgen för att fira ”lilla julafton” tillsammans med barn och barnbarn. Nästa år blir det trångt, och livat, på udden när det är vår tur att ha dem här på riktiga julafton igen. Ett till litet barnbarn är nämligen fött, Essa, två veckor gammal. Tror det är det åttonde barnbarnet. Mmmm, vi börjar tappa räkningen…

Livat var ordet…

Ja det var full rulle hela helgen, så mycket till dokumenterande i form av foton blev det inte, tyvärr. Men det är bevarat i våra hjärtan! Söndag kväll checkade vi in på hotell Kung Carl för att kunna köra utvilade mot udden måndag morgon.

Mmm, vi bor mest hos barnen nu för tiden…

Hann efter det med att ta ett snabbt glas med Richard och Anna som trötta, och försenade, efter en heldag på Skansen med barn och barnbarn kom springande in på Sturehof. Men vi hann ses en liten stund. Så glad för det!

Och efter drinken blev det en tidig middag med Kinna och Bomme som också var helt slut efter en helg som barnvakter åt två av sina små älsklingar…

ja, det blev en tidig kväll! Och vi landade på udden i god tid för att möta upp resten av en uppretad Stugförening på kommunalkontoret för att ställa de ansvariga för nya detaljplanen mot väggen. Idag pustar vi ut!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s