Torsdag: Än en gång om smarta blondiner … och brunetter

Han: Somliga av er anar att jag var ironisk när jag i gårdagens blogg med gillande citerade Norman Mailers visdomsord, ”Varje kvinna som själv väljer att bli blondin är en sann blondin.” 
– Men ni har fel.
Visserligen valde jag att illustrera andra delar av bloggen med en numera känd kvinnlig polischef som råkar vara blondin, men det var ett omedvetet sammanträffande som först i efterhand ser ut som den tanke det inte var.  

Inte så dum som män tror.

Uppfattningen om att blondiner skulle vara lite korkade uppstod redan på 1700-talet i Frankrike. Särskild om man var snygg och balettdansösen och eskortflickan Rosalie Duthé var blond, vacker och ”känd för sin förmåga att förföra kungligheter – och sina långa tankepauser”.

Marilyn Monroes rollfigur i Hollywoodfilmen ”Herrar föredrar blondiner” (1953) spädde på myten i modern tid. Filmen bygger på författarinnan Anita Loos bok med samma namn (1925). Loo, som var brunett, följde två år senare upp sin succé med ”Men män gifter sig med brunetter”.
– Myten om The Dumb Blonde har till och med tvingat forskare att bevisa att det är just en myt. Bevisföringen är basal: 2014 visade genetiker att den mutation i dna som ger ljust hår enbart påverkar hårsäckarna. Mutationen har ingen effekt alls på hjärnan och därmed intelligensen.

Blondiner har inte bara roligare än alla andra. De är dessutom smartare, enligt en studie vid Ohio State University. Rapporten ”Are blondes really dumb”, visade till och med att vita kvinnor med blont hår i snitt har högre IQ (103,2) jämfört med kvinnor med brunt (102,7), rött (101,2) och svart (100,5) hår. Blondiner med föräldrar med högre utbildning och uppvuxna i hem där man läser var, mer intelligenta än andra. ”Det är med andra ord böcker och inte blekningsmedel som gör kvinnor smarta.”
Sant verkar däremot vara att blondiner gör män dummare. ”I can be smart when it’s important, but most men don’t like it,” sager Lorelei (Marilyn Monroe) i ”Herrar föredrar blondiner”.

Och en fransk studie, publicerad i tidskriften Journal of Experimental Psychology, visar att blondin-stereotypen är så etablerad att den faktiskt påverkar män i blondinernas omgivning. Forskarna lät ett antal män titta på bilder av kvinnor med olika hårfärg, och därefter genomföra ett test i allmänbildning.
Slutsats: Männen som hade fått se bilder av blondiner presterade sämre än snittet. När testet gjordes om med en ny grupp män blev resultatet detsamma.
– Det här bevisar att människor som konfronteras med en stereotyp vanligtvis uppför sig i enlighet med den, hävdar Thierry Meyer, en av de forskare som lett studien.

Med andra ord: Utan att vara medvetna om det imiterar och gestaltar vi våra egna fördomar. Möter vi någon vi tror är dum, blir vi själva dummare.
– Det är därför som jag – och min polare Norman Mailer – lyfter på mössan för varje kvinna som väljer att vara blondin.

Även om hon, brunetten, förstås är både snyggast och smartast på udden.

Hon: både i högstadiet och på gymnasiet hade jag bästisar som var blonda, slagkäftiga och snygga. Killarna föll som käglor. Mig såg de inte överhuvudtaget. Varför jag utsatte mig för det, ja vem vill inte sola sig i glansen…

Matte, kom igen nu…

Annars har de mörka tjejerna på udden kört ett yogapass idag. Längesedan, och välbehövligt. Men blonda lär vi väl inte bli…

Vad vi tittar på just nu:

Wednesday och The Thing

Wednesday Addams, brunett och coolast på Netflix just nu. Älskade Familjen Addams när jag var liten, kärleken håller i sig. Han vill dock hellre kolla på nya säsongen av Emily (också brunett, men inte lika cool…) in Paris. Alltså blir det ett avsnitt av vardera per kväll. Julefrid var det här!

Brunett som stannar i Paris i jul.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s