Måndag: Om norrländsk noir

Udden noir, 06:45.

Han: Först om elpriserna. ”Decemberräkningen, bara för elen (exklusive elnätsavgift och elskatt), landade i södra Sverige på i runda slängar 7 000–8 000 kronor baserat på en villakund som förbrukar cirka 20 000 kWh på ett år och har ett rörligt elavtal. I norra halvan av landet var motsvarande siffra närmare 6 000 kronor, inklusive moms och bolagens påslag – rekordhöga siffror över hela linjen” (DN 23 jan).
Snabb fråga: Hur stor var alltså skillnaden i elpriset mellan norr och söder i december?
Svar: 1 000 – 2 000 kronor?

Vart tog norrlänningarna vägen?

Idag handlar det om norrlänningarna. Jag är besviken. Jag är besviken på tv-serien Händelser vid vatten. Jag har läst boken minst två gånger och det är tur, annars skulle jag inte ha tagit mig igenom de röriga två första avsnitten.
Men framför allt har tv-makarna gjort en karikatyr på Kerstin Ekmans ömsinta skildringar av norrlänningarna!
På kultursidorna kallas Händelser vid vatten för ”norrländsk noir innan begreppet fanns”.

Det är möjligt. Framför allt förnyade Ekman deckargenren genom att flytta ut brottet från stan. Det här är inte den urbana Sjöwall Wahlöö-konceptet som fått så många följare. Snarare följer Ekman en stig som Per Olof Sundman trampade upp med sina romaner Undersökningen (1958), Skytten (1960) och framför allt Två dagar två nätter (1965). Även de skrevs och utspelar sig i de jämtländska fjälltrakterna. Ekmans Svartvattnet heter i verkligheten Valsjöbyn medan Sundman skrev sina första sex romaner i Jorm (Jormlien), tolv mil längre norrut där människorna är av samme virke som Ekmans.
– Det vill säga den skrivande Ekman.

Visst Lassgård är Lassgård och familjen August vet vad de gör, men tv-versionen av Händelser vid vatten reducerar karaktärerna till karikatyrer.
– Fördomsfulla stockholmskarikatyrer som för övrigt även fyller rollistan i filmer som Jägarna och Pistvakt.

Det börjar inte bra.

Vad då fåordiga och kärva? Som uppvuxen i mygghelvetet och nu norrlänning i förskingringen har jag aldrig träffat ett så pratsamt folk som människorna norr om Dalälven.
– Om det är nåt jag saknar så är det att sitta där runt den rykande eldstaden (bästa myggmedlet!) och lyssna på folk som innan de kommit slutet på början på sina historier har förbrukat alla rollfigurernas samtliga repliker i tv-serien om händelser vid vatten.

Ljugarbänken i Sippmikk. Foto: Pia S.

Jag vet, även jag är nostalgisk och generaliserar. Norrlänningar är som folk är mest. Det fattar till och den nu så omtalade chatroboten ChatGBT: ”It is important to note that the portrayal of Norrlanders in literature, including Kerstin Ekman’s novel ”Händelser vid vatten”, is a fictional representation and may not accurately reflect the diverse experiences and perspectives of actual individuals from Norrland, which is a large region in northern Sweden … In some literature and media, Norrlanders may be depicted in a critical or negative light, as being backward, isolated, or uneducated. They may be portrayed as being overly traditional, and resistant to change, clinging to old ways of living even when they are no longer practical or relevant. They may also be portrayed as being unappreciative of culture and art, and less interested in education and personal development.
These characterizations may be used to create a contrast or a conflict in a story, but they should not be taken as a generalization of the whole population of the region. It’s important to remember that each person is unique and cannot be generalized based on their region of origin.”

Ganska klokt sagt för att komma från ett datorprogram. Och bortsett från det. Även en genomsnittlig DN-läsare i Mälardalen inser att i det inledande räkneexemplet är skillnaden i elpris mellan Norrland och här nere i elområde 4 storleksordningen 5000 kr under en enda månad.
– Det vill säga, vi betalade ett mer än 80 procent högre pris.
Om man räknar in moms och bolagens påslag även i vårt pris.

Hon: dagens enda bedrift: saffranskaka! Typ i alla fall. Bakade fröknäcke och planterade om några små plantor också. Men nu blir det soffan och en tjock bok. Är faktiskt lite risig. Så Luther får lugna ner sig idag.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s