Fredag: Krig är bara en förlängning av politiken

En fortsättning på rysk expansionspolitik.

Han: Denna dag och alla andra dagar: ”Kriget är bara en fortsättning på politiken, men med andra medel”. Det konstaterade redan den preussiske officeren Carl von Clausewitz och det är det vi ser idag:
– Åtta år efter den olagliga ryska annekteringen av Krim (2014) och ett år efter invasionen av Donbas står det fortfarande ryska trupper inne i Ukraina. Inte för att Putin är galen, utan för att kriget är en fortsättning på Putins expansionspolitik.

Det är skillnad på politik och politik. Sedan andra världskrigets slut har inga utländska trupper ockuperat områden i Ryssland. Inte heller ukrainska.

Dagens nyhet i Barometern.

Nu till dagens arbete: Redan julafton för Per Bolund och alla miljöpartister som fortfarande är miljöpartister! Inte? Men visst är det lite roligt att Sveriges värsta kärnkraftsregering gör det Miljöpartiet och Socialdemokraterna aldrig gjorde:
– Får ändan ur vagnen när det gäller vindkraftsutbyggnaden till havs.
”Sverige behöver all fossilfri el vi kan få för att framför allt industrin och transportsektorn ska klara klimatomställningen. Därför är jag glad över att kunna gå vidare i beredningen av ytterligare två havsvindparker i Sveriges ekonomiska zon, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari igår.  

Planerade vindkraftsparker. Källa: Vindbrukskollen.

Regeringen uppmanar därför länsstyrelserna här i Kalmar län och i Västra Götaland att sätta fart. Därmed är fyra parker under beredning. I de andra fyra ärendena har länsstyrelserna redan lämnat förslag på beslut till regeringen.
– Tyvärr betyder det att även gubben på udden måste få ändan ur morgonsoffan.
En av de vindkraftsparker som regeringen gett klartecken är Södra Victoria, sju mil sydost om Öland.
– Långt bort, tänker du?
Vindkraftsparker är inga isolerade öar bortom horisonten. Den utbyggda vindkraften innebär också nya ellkablar i vatten och på land. Och från just Södra Victoria ska det dras en tio mil lång elkabel som ska landas ”i ett område längs kusten strax söder om Bergkvara”, närmare bestämt ”i Björkenäs, vid Gate udde alternativt Skäppevik”.

Det tyska energibolaget RWE är vag i sin vision, men för oss som bor här är den exakta platsen för brottet betydelse.
– RWE vill bidra med 6–8 terawattimmar (TWh) el per år till den svenska elförsörjningen. Det tackar vi för, men till priset av att de får placera ett landtag (det heter så) någonstans här i vår idyll.
Inget som Per Bylund behöver grubbla över hemma i Stockholm. Men som luggsliten ordförande i vår stugförening är det något jag måste formulera ett yttrande över.
Den 28 februari går samrådstiden ut.

Hon: Pust, eländet på udden tar aldrig slut känns det som. Men när jag ser nyheterna och påminns om hur de har det i Ukraina så skäms jag verkligen över att gnälla över detaljplaner och vindkraftskablar …

Ett år av krig 💔

Annars bara jobbar jag för tillfället, med ett jobbjobb, plantorna får klara sig bäst de kan på egen hand för tillfället. Men på söndag ska det bli sol, då blir det en paus för omplantering ute i växthuset och annat trädgårdsfix.

På söndag lovar jag er lite kärlek och omvårdnad

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s