Torsdag: Ibland består livets goda av sand och guldtrast

Hon hittade en kanonkula … eller kanske inte.

Han:  Somliga åker till Skagen för att uppleva det, andra åker till Ölands södra udde. Idag har vi tillbringat hela dagen på det marina naturreservatet ”Ottenby rev”.
– Fantastiskt!

Det är ett av den svenska naturens underverk som både finns och inte finns och som vi människor dessutom endast får besöka under vintermånader.

Sandreveln är 4 km lång och sträcker sig längs östra sidan av Ölands södra udde. Eftersom reveln (= sandbanken) är låg och flack och gjord av sand, förändras den ständigt av havets krafter.
Under vinterstormarna förekommer sandflykt och för 50 år sedan fanns ingen synlig revel – den låg under havsytan – men under de två senaste decennierna har sandbanken både vuxit och krymt.

Under den stora vinterstormen nyåret 2017 (när vattnet steg 1,50 även på udden) hälften av sandpiren bort, men nu kunde vi gå över 7000 steg rakt ut i havet, innan vi vände för att gå lika långt in till fyren igen – dessutom i strålande solsken.

Underbart och intressant! Tack Göran Andersson, Ottenbykännare som guidade oss runt. Tack Ida Hansson, naturumföreståndare och Emma Rydnér, världsarvssamordnare, för att fick komma och tack Eddie, Ancy och Håkan för att ni tog ledigt och följde med.

ErikHalldén hälsar välkommen!

Och inte nog med det. Efter denna uppvärmning blev det lunch hos bröderna Halldén i Mörbylånga. Hamburgare hade hon utlovat, men hon berättade inte att norra Europas bästa hamburgare serveras på Lilla Bistron i denna Ölands enda köping!
– Jag nöjer mig med att skriva norra Europas godast. Detta eftersom jag uppmanar alla häromkring att ratta in GPS:en på Köpmangatan 9, Mörbylånga – men jag tror inte att grabbarna i köket skulle klara för trycket om man i Texas och i Harlem fick nys om att Guldtrast, Sommargylling och Rosenfink inte bara är sällsynta fåglar utan namnen på de bästa hamburgare vi ätit.
– Dessutom vill jag gärna ha ett bord nästa gång vi kommer.
Tack Erik, tack Wiktor, för sällsynt goda smaker och en trivsam stund på jorden!

Hon: Ytterligare en helt underbar dag!! Massa sol och frisk luft, motion (14.000 steg i sand), trevligt sällskap av både tvåbenta fyrbenta och en massa söta sälar. Och så den godaste hamburgare jag någonsin ätit på det. Vad kan man då mer begära, jo kanske att mitt strandfynd (se första bilden) verkligen hade varit en riktig kanonkula ilandfluten från skeppet Svärdet, inte bara sett ut som en…

Avslutar med en stämningsfull film från dagens promenad längs reveln. Vårt eget Skagen.

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: Ibland består livets goda av sand och guldtrast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s