Tisdag: Dagens dom över dem

Ibland verkar det som om dikatorer kommit till världen för att upprepa vad de som varit här före dem också upprepade.

Han: Idag börjar vi bortom udden. Putin och Xi träffas för att diskutera en ”fredsplan” för Ukraina. Historien upprepar sig inte, men den rimmar och vi har hört den lögnen förr.
Även Mussolini och Hitler träffades för att diskutera sin ”fredsplan” för Europa. Då handlade det om att upprätta ett ”tusenårigt rike”, dagens tyranner är mer blygsamma:
– Förändringar som inte skådats på 100 år är på väg. Och det är vi som tillsammans är drivande i de förändringarna sa Xi Jinping när han lämnade Kreml under tisdagskvällen.
Frågan är inte heller nu vem som behöver vem mest, utan vem som räcker fram repet som stöder den hängde.
– Jag satsar Ebba Buschs elprisstöd på att även denna gång är det den kortvuxne som dinglar först.

Försöken att sudda ut gränsen mellan rätt och fel pågår även i kulturdebatten. Språkrådets nya chef Lena Lind Palicki föreslår en ”dom-reform”.
– De vill säga att vi ska sluta skriva ”de” och ”dem” och acceptera att allt är ”dom”. Expressens kulturchef Viktor Malm skriver att han ändrat uppfattning och anslutit sig till dom-linjen. Hans viktigaste argument är att den som inte behärskar skillnaden mellan de (subjekt) och dem (ackusativ eller dativobjekt) i en sats blir stigmatiserad, framstår som obildad, rentav dum. 

Språkrådets nya chef vill sudda i språket.

Alla ska med, som vi säger i Sverige och därför ska vi sänka kraven. Problemet är hur långt vi ska backa ner, det finns många fler språkliga trösklar som i demokratisk jämlikhetsanda behöver tas bort, vilket översättaren Nils Håkanson belyser i Expressen: ”I kånnsekvensens namn vill iag derför föreslå att åkkså andra delar av skriftspråket understells samma goda prinsip. Framför allt bör vi sluta med alla dessa för måŋa så svårhanterliga och fönedrande kånnsånantklustren ’ng’ och ’rs’, vilka inte alls uttalas såmm dom låter. Vi bör med andra ord skriva ’kuŋ’ istellet för ’kung’ och ’föschvarare’ i stället för ’försvarare’ (eller möiligen ’föšvarare). Som en anspråklös burian. Sen ska alla andra olikheter i väden åkkså jemnas ut…”

För helvete, så svårt är det inte! Du skriver inte ”mig pratar svenska” – så varför skriver du ”dem bör lära sig svenska också”? För övrigt kom de – fasantuppen med fru – även i morse till frukostbuffén som vi serverat dem.

Nu är det hennes tur. Eller skriver du honses?

7:43

Hon: ett underbart ljus och alldeles kav lugnt var det när jag gick ut för att cykla och hämta morgontidningarna imorse. Idag måste jag verkligen sätta fart…

Börjar med att ta ut olivträdet från växthus 2. Där inne ska jag nu göra plats för en del av de plantor som står inne. Eftersom citronträdet kommer stå kvar inne ett tag till kommer jag fortsätta ha värme på när temperaturen närmar sig nollan.

Dr Westerlund med kompisar

Pelargonerna fick också ut och lufta bladen. Den stora Doktor Westerlund är så himla fin med en massa knoppar. Vågar nog inte ha den ute i natt.

Upptäckte också att de kommit upp krokusar vid sidan av växthuset. Så roligt, våren är verkligen här.

Nu måste morötterna verkligen sås, men i vilket land… tycker det är jättejobbigt att bestämma det.

Blev i ett av de små pallkragarna bakom Chateau Margareta. De får mycket sol redan nu, och har fått en extra pallkrage på höjden så morötterna har plats att växa nedåt. Men det brukar komma en hel del ogräs i dem. Fast nu har de ju fått mycket mer jord, men måste helt enkelt hålla koll på otyget.

Alltså…

Mitt stora citronträd har verkligen sjukt många citroner i år. Hoppas grenarna håller… och att det orkar sätta nya knoppar och blad ändå. Ny större kruka väntar, men plantera om med alla dessa citroner kräver ju sin (starka) man! Avvaktar…

Men olivträdet fick i alla fall en ny och större kruka. I plast och inte alls snygg, men den är betydligt lättare än en i lera, så att trädet går att flytta om vindarna blir för starka där det står nu. Men det får stanna kvar ute nu. Hoppas det tycker det är skönt, och inte får en köldchock!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s