Måndag: lite tidigt kanske…

Hon: satte några tomatfröer jättetidigt (januari) för att kunna flytta ut dem i växthuset när de typ var en meter höga och på så sätt få lite mogna tomater tidigt på säsongen.

Men det har varit för kallt och plantorna är nu tre meter höga. Inne!!! Men de har bara ett fåtal tomatklasar eftersom de ränner iväg på höjden först innan blommor bildas när man sätter dem för tidigt. Helt enkelt för lite ljus trots växtbelysning. Men ändå himla kul att de få tomater de har redan har börjat mogna 🙂

Satte även några gurkor tidigt, de ränner också iväg och klättrar på intilliggande plantor. Imorgon tänker jag chansa och flytta ut en del i växthus 1. Växthus 2, där jag har stödvärme är redan proppfullt.

I det kalla växthuset är det inte bara kallt, det blir också väldigt varmt om solen skiner, och solen kan dessutom bränna sönder bladen. Alltså var det bara att sätta upp de nytvättade gardinerna idag. Så nu är det färdigt för plantor, om vädret tillåter vill säga… Håll tummarna!

Han: Som sagt, ingenting är så enkelt som man vill tro. Det gäller även utanför hennes växthus. Idag ligger dimman tät utanför udden. Dimma innebär att luften är så bemängd med små vattendroppar att sikten är mindre än 1 km.
Om jag anstränger mig kan jag urskilja Fimpan 700 m ut, alltså är det korrekt att tala om dimma.  
– Är sikten mellan en km och en mil är den korrekta beteckningen bland kustnära nämligen ”dis”.

Sen blir det komplicerat. Dimma uppstår antingen när fuktig luft avkyls till daggpunkten (strålningsdimma och advektionsdimma) eller när luftens fukthalt ökas (frontdimma och sjörök).
– Jag gissar att det vi upplever på udden måndagen den 23 april 2023 är frontdimma.
Den uppstår när en front (vanligen en varmfront) passerar och regn faller genom en kallare luftmassa. Frontdimman rör sig med fronten och är normalt ganska kortlivad.

För att dimma ska bildas krävs att luften är mättad med vattenånga Men det räcker inte. Det måste dessutom finnas så kallade ”kondensationskärnor” på vilka vattenångan kan kondensera.
– Fysikaliskt sett är dimma nämligen en typ av kolloid, där vätskepartiklar är finfördelade i gas.

Där ser du, det är aldrig för sent att lära sig något nytt om sånt du trodde du visste (Wikipedia är ett fantastiskt universitet!). I övrigt har jag inte mycket att berätta.Innan dimman la sig över världen fotograferade jag nyanlända sjöfåglar.

Eftersom det är hennes tur att städa har jag i övrigt hållit mig undan. Eftersom jag inte var hungrig drev jag inte in mot Tonys & Freds hak som jag brukar när hon städar.
Däremot har jag varit på sopstationen i Bergkvara med gamla tidningar. Dessutom har jag besökt min kyrka och minaret, återvinningscentralen i Torsås med diverse skräp från torpet.

Anton på Södra.

För att få tiden att gå  har jag beställt tid för att byta till sommardäck (vi vägrar acceptera mer snö!) och så har jag betalt en nota på bräder till Anton på Södra som på swengelska inte längre heter Södra Skogsägarna (grundat år 1938), inte heller Södra Timber som det hette igår utan ”Södra Wood” som det heter idag.
– Undrar hur mycket varumärkeskonsulterna i vår gamla bransch cashat hem på denna kongenialt fiffiga re-branding?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s