



Han: Det går fort nu. Hinner knappt njuta av vårtecknen. Sen sist har svalörten (Ranunculus ficaria) anslutet sig till scillan, påskliljorna och vitsipporna.
Svalörten tillhör familjen ranunkelväxter och är en flerårig ört som blommar i april-maj. Det är inget märkvärdigt med den, utom att blomman bara har tre foderblad och har knölformade rötter, vilka används vid fortplantningen.

Så till dagens predikan: Härom veckan slog medierna upp att regeringen och Sverigedemokraterna beslutat att punktskatten på plastpåsar kommer att slopas från den 1 januari nästa år.
”Nu är regeringsunderlaget överens om att det här ska försvinna”, slog Oscar Sjöstedt (SD) fast. ”Det här är en oangelägenhet för människor. En väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis, konstigt inslag i skattepolitiken med den här typen av punktskatter”.
Om det kan man ju tycka eller inte tycka. För egen del tycker jag att det var ett dumt beslut. Men det är inte poängen. Inte heller att SD och ”sverigedemokraternas stödregering”, som Vänsterns ekonomiska talesperson Ali Esbati så fyndigt formulerar det, ännu en gång talar med kluven tunga:
”Jag tror det har blivit ett missförstånd”, sa klimatminister Romina Pourmokhtari (L) några timmar senare. Det inte finns något beslut om att skatten ska slopas. ”Vad de fyra partierna hittills är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten”.

Orsaken till denna reträtt är densamma som med den uteblivna bensinskattesäkningen: ”Verkligheten spökar”.
Så sent som år 2020 var Sverige nämligen med om att i EU fatta ett beslut om att användningen av plastpåsar ska sänkas till högst 40 per person per år fram till 2025. Plastpåseskatten infördes som ett sätt att uppfylla detta EU-direktiv och det har varit en effektiv åtgärd – år 2017 förbrukade vi svenskar 84 plastpåsar per person och år, vilket kan jämföras med cirka 15 idag.
Men för att sätta kraft bakom direktivet bestämde EU varje kilo plastförpackningar som inte materialåtervinns i medlemsländerna med avgifter till EU på 0,8 euro, motsvarande ungefär 9 kronor.
– Kort sagt, om SD:s vallöfte infrias skulle Sveriges alla skattebetalare få betala böter till EU om plastpåseskatten slopas. En återgång till 2017 års konsumtion av plastpåsar i butiken skulle innebära runt 200 miljoner kronor i avgift till EU per år.
Tänkte inte på det?


Som sagt, verkligheten spökar för våra politiker. Ideologierna är döda, hävdade publicisten Herbert Tingsten vid 1960-talets mitt (Från ideér till idyll, Tidens förlag 1966). ”Partierna var överens i stort, oeniga blott i smått”, menade Tingsten och politiken blev därefter. ”Staten det är vi”, sa socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen var ”en dyster kör i bakgrunden”.
– Politiken reduceras till förvaltning av ett välfärdssamhälle vilka alla stod bakom. ”Den demokratiska överideologien har utbyggts med enhetliga idéer inom alla områden; i fråga om idéer och värderingar har de stridiga rösterna ersatts av en talkör”, skriver Tingsten. ”Samhörighetens styrka markeras av att i flera av de lyckliga demokratierna även det kommunistiska partiet tveksamt inträder i gemenskapen”.
Skrev Tingsten 1966. Ytligt sett kan det verka som om han hade fel. Ideologierna skulle återkomma i form av den radikala 68-vänstern, 80-talets nyliberalism och i dagens högerpopulism.
Men som Anders Ehnmark påpekar i sin dagsaktuella men tyvärr bortglömda essäsamling Den döda vinkeln, problemet med demokratin (utgiven av LO 1994) så hade Tingsten fel, men han hade fel på intressant sätt:
– Även om ideologiska motsättningarna ökat så har det politiska handlingsutrymmet krympt!
Globaliseringen är en avgörande faktor. Liksom politikens behov av att försöka balansera de fria kapitalrörelsernas svängningar genom att en gemensam politisk överbyggnad (EU mm).
– En överbyggnad som med nödvändighet även begränsar utrymmet för lokal politik.


Någon återgång till gårdagens folkhem finns inte. Det inser även populisterna. Det är därför verkligheten kommer att fortsätta att spöka för SD:s ekonomisk-politiske talesperson och alla andra som inbillar sig att politik bara är att vilja.
Dagens preliminära slutsats: Ideologiernas återkomst i vår tid är därför ”ett fenomen i inbillningens värld” för att tala som Anders Ehnmark: ”Ideologierna ger sig då tillkänna som fantomsmärtor och kan liknas vid en sorg över något förlorat, nämligen politiken som möjligheternas konst.”

Å andra sidan fungerar världen utmärkt utan Ica:s plastpåsar. På udden återanvänder vi gamla kassar från Tempo och för soporna distribuerar kommunen röda och gröna påsar. Återvinningsbara så klart.
Hon: Frågan är vad vi ska göra med alla papperskassar som snart tar över förrådsutrymmet i hallen…

Tror du (han…) missat att vårt körsbärsträd har börjat blomma. Sa du inte igår att det inte hade det? Vi brukar ju varje år ta en bild på dig under det, idag blev det min hand 😉

Jodå, några förvuxna tomatplantor fick flytta ut i det kalla växthuset idag. Ganska kall vind ute men temperaturen därinne är drygt 20 grader. Frågan är hur kallt det blir i natt. Kanske får sätta på fläkten senare ikväll.

Just det, glömt kolla om bladen jag såg utanför Chateau Margareta verkligen är ramslök. Helt otroligt i så fall. Fick ett par små plantor av kompisen och grannen Kristina i fjol. Satte dem utan förhoppningar om att de verkligen skulle ta sig. Kan det vara möjligt…

Jodå, det är Ramslök. Har smakat! Tack Kristina, så roligt. Hoppas nu de sprider sig!
PS: Martin, imorgon lovar jag att testa appen Gardenize, jag tror du har rätt i att jag behöver den. Återkommer i ämnet!
Publicerat av