Onsdag: Välkommen Maria!

Årets första nyckelpiga!

Hon: Första nyckelpigan anlände udden idag. Tyvärr en vecka för sent för att barnbarnet Alice skulle få träffa henne. Det var hennes första fråga när hon kom, om vi hade någon nyckelpiga. Fast hon verkade väldigt nöjd med gråsuggorna och myrorna. Båda sorterna kryllar det redan av … första svalan kom igår, en flock idag. Citronfjärilar har vi också sett en hel del.

Och det bästa: flip flop-premiär! Så skönt väder, i alla fall på förmiddagen. Sedan vände vinden och det kom en del moln, men det har varit drygt 15 grader hela dagen. Inget att klaga på!

Profil på Gardenize fixad!

Och har jag äntligen tagit tag i appen Gardenize som jag lovat kompis att testa. Inte hunnit få grepp om den riktigt än, men snart så.

Hur man får ett bord shabby chick: strunta bara i att täcka över bordet under vintern, låt sedan färgburken du målat det med frysa sönder. Skura bordet med en skurborste doppad i ättikslösning för att få bort smuts och alger. Då följer fjolårets målarfärg också bort fläckvis. Och så bättrar du på det hela med den förstörda frusna färgen som inte täcker längre. Till sist lackar du bara över allt så att din nya shabby chick look håller över nästa vinter. Fixat!!!

Han: Hur många dagar i rad behöver solen skina för vi ska bli maximalt lyckliga? Professorn i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm Micael Dahlen ställer frågan i en betraktelse i Svenska Dagbladet (2 maj 2023). Svaret är klurigare än du tror.

Michael citerar sin kollega, nobelpristagaren och psykologiprofessorn Daniel Kahneman som jämfört hur lyckliga människor är i det ständigt soliga Kalifornien med medborgare i Michigan där vädret är som här i Sverige, det vill säga nästan aldrig så soligt att människor blir lyckliga av vädret.
Det visade sig att innevånarna i The Golden State inte ansågs sig vara lyckligare än Michiganborna på grund av solen.
– Däremot uppskattade de sin lycka högre när de tänkte på vilken tur de har att det inte bor i Michigan!

Professor Dahlen är inte bara är en njutningsmänniska utan även är en klurig person – du har mött honom här på bloggen ett antal gånger. Han ställer därför den fråga även jag ställer mig denna andra soliga dag på udden.

Dagens vårtecken: Beatus uxor in sole petasum.

Även en ytlig okulär besiktning visar att hon blir gladare när solen skiner. Och hon verkar både lugnare och gladare idag än i går när sommarvärmen kom. Frågan som signaturen ”En man som inte frågat förr” ställer och som professor Dahlen besvarar är förstås denna:
– Antag att solen fortsätter skina de närmaste dagarna, hur många dar i rad fortsätter hon att bli gladare än hon var i går och är idag?
Intressant frågeställning, eller hur.

Ingen tycks ha forskat om den saken tidigare, så professorn gjorde en egen studie. Med Novus hjälp intervjuade han 1000 svenskar i åldern 18-79 år om hur vädret påverkar deras humör.
Det visade sig att de som hade sol Dag 1 (efter att det varit regn eller mulet) var lyckligare än dagen innan och även lite lyckligare Dag 2. Men: ”Efter två dagars sol verkade det däremot inte spela någon roll om det var sol igen eller mulet på den tredje dagen. Så länge det inte regnade var lyckan i genomsnitt den samma som på den soliga dagen innan”.

Slutsats? Forskningen bekräftar som vanligt vad vi redan vet: Det finns en anledning varför ett långt liv övertygat mig om att (en) man ska leva i nuet.
– Särskilt soliga dagar.
Förresten, förlåt latinet: Den sällsynta arten Beatus uxor in sole petasum heter här i Småland ungefär ”Glad fru i solhatt”. Senare blev både Ludde och jag till och med inbjudna till växthuset på eftermiddagsdrink.

Vadå, jag snusar.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s