lördag: Illa nog utan rykten om dippsås och toapapper

Han: Butikshyllorna gapar tomma och köerna ringlar långa.  Svenskarna bunkrar mat som aldrig förr, vittnar de stora livsmedelskedjorna om.
– Det har varit helt galet i dag. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en butiksanställd på Ica i Kungens kurva.
– Vi har dagliga planeringsmöten som jobbar kring frågan både centralt och ute i butikerna. Det är en speciell grupp som jobbar med frågan och håller ihop helheten, säger Fredrik Hägglund, vd för ICA handlarnas förbund. 

Skriver Expressen och i Aftonbladet vittnar en läsare från dramatikens epicentrum:
– Helt slut på dipp i Tranås!
Isberget har träffat Titanic och kometen har kraschat i Lönneberga. Eller är det mediefabrikens Krösa-Major som än en gång skapat sitt eget drama i dramat? Om bara hälften är sant så har coronan blivit vad Årets julkapp är för julhandeln – ett pr-trick som syftar till att öka konsumtionen.
Man riktigt hör hur det klirrar i ICA-handlarnas fickor. Christer, grannen och ICA-handlare håller nog inte med om slutsatsen. Men jag tror att han fattar poängen.

Särkilt korkade verkar det vara att folk hamstrar toapapper. Sverige är världens näst största exportör av pappersmassa. Samtidigt har vi en förhållandevis liten befolkning, vilket gör att om det något tar slut i vårt land så är det inte toapapper.
Men det är klart, vi kanske vaknar upp till en annan värld i morgon. Min polare Mathias, skickar en framtidsvision:

Och just här i min raljanta text ringer Dr Milton.
– Det här är morgonronden. Hur mår vi idag?
Känns tryggt att ha en livmedikus. Ty coronaviruset på riktigt, även utan spekulativa rykten om att toapapperet förmodligen är slut även på Tempo i Gökalund.

Mer läsvärt i dagens tidningar: Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi skriver I DN: ”Det nya coronaviruset lyckas med det som tusentals forskare och debattörer misslyckats med – en snabb förändring av resande och konsumtionsvanor för att skydda välfärdssamhället.
Detta visar på möjligheten till andra stora reformer med syfte att rädda klimatet.
.. Begränsningar i resande och i nöjeskonsumtion av upplevelser går plötsligt lätt att genomföra eller görs frivilligt inför ett akut sjukdomshot och en pandemi i spridning.”

I coronatider pratar ingen längre om klimatkrisen. Björn, sonen, skickar en text som ställer den existentiella frågan på sin spets: Alice Teodorescu (M) beklagar sig i Göteborgs-Posten över att myndigheter väljer ”efterklokhet och reaktivitet”. Hon vill framställa regeringen som svag, att den saknar modet som krävs för att genomdriva ”försiktighetsåtgärder” trots att vi ännu inte vet exakt hur illa det kommer att bli. Den som drivs av rädsla för att göra fel, och som därför hänfaller åt handlingsförlamning, kan förvärra en situation som är i sin linda. Ambitionen att inte skapa panik, genom att aktivt spela ner riskerna, kan leda till att man hela tiden gör lite för lite, lite för sent.”
Man lockas att tro att Teodorescu pratar om regeringens tandlösa åtgärder mot klimatkrisen. Men högern bryr sig inte om klimatkrisen, menar skribenten.

Högern bagatelliserar klimatkrisen – i direkt konflikt med vetenskap. Men kan bli direkt panikslagen av corona – i misstro mot svenska myndigheter, att de skulle lita mer på egna glädjekalkyler än på vetenskap.”Coronahögern får panik när den inte kan köpa sig frisk. Viruset forcerar deras mentala barriär, utlöser en existentiell rädsla. Du kan inte köpa dig immun. Du kan inte köpa dig frisk…”.
– Varför är det så olika?
Den retoriska frågan visar sig ställas av Andreas Gustavsson, redaktör på ETC.
– Känner du till honom?
Frågar sonen.
– Du menar Andreas, vår granne på Åsögatan och sekreterare i vår bostadsrättsförening där din pappa tills nyligen var ordförande?
Säger jag, som för att visa att jag inte är helt over the hill bara för att jag flyttat till en udde i Kalmarsund.
– Ja, Andreas skriver bra. Tyvärr skriver han för döva öron så länge mainstreammedia underblåser rädslan för att grannarna har köpt upp allt toapapper i världen.

 

PS:I Danmark finns en handspritsfabrik som är huvudleverantör till sjukvårdssektorn i Skandinavien. Den bedöms nu vara så viktig att polis patrullerar kring byggnaden. ”Jag jobbade här under svininfluensan 2009 också, men jag har aldrig upplevt något sådant som coronaviruset. Nu är både efterfrågan och paniken mycket större”, berättar direktören Bo Eriksen. Eriksen är inte ensam om denna iakttagelse av en panik utan tidigare motsvarighet.
Statsepidemiologen Anders Tegnell, som även han arbetade under svininfluensan, sa nyligen i en intervju med Dagens Nyheter: ”Folk var mycket mindre oroliga, fast den gången var det egentligen mycket farligare.”

Vi vet vad som skiljer nu och då: Den intensiva mediebevakningen, som får folk att hamsta dippsås och även knuffar politikerna framför pöbeln. ”När panik och politik förenas i ömsesidig påverkan läggs grunden till ett samhälle efter covid-19 som blir fattigare och farligare än det hade behövt vara”, konstaterar Barometerns ledarskribent.
Förhoppningsvis kommer det inte att bli den bestående domen över virusepidemin 2020.

Publicerat av

2 reaktioner till “lördag: Illa nog utan rykten om dippsås och toapapper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s