Fredag: Första knopparna har kommit, hurra!

Hon: första chili-knopparna, tror jag såg ett par på en tomatplanta också. Känns bra så här första dagen som ”bofast” härnere. Igår packade vi det sista i lägenheten på Åsögatan, flyttfirman kör ner lasset idag. Och nej, Peppe slängde inget, har hyrt ett stort förråd i Torsås…

Han: Nina har gjort huset ovanligt fint och ”Välkomna HEM!”, står det på lappen från Ancy & Håkan som haft hand om katterna och hennes odlingar.
Det känns som vi har passerat många tidszoner. Inget har hänt på 3 dygn (utom att vi tömt lägenheten på Söder), men allt har förändrats. I morse fick jag frukost serverad mitt i rapportskrivandet och hon skrev under papperen för permanent adressändring och Ändring av folkbokföring.
– Jag har alltså blivit med fru igen.

Känns helt rätt att ta sitt pick och pack och lämna Stockholm i dessa coronatider. Även om även jag vägrar köpa myndigheternas tjat om att ”äldre bör hållas isolerade”. I mina öron låter det som Pol Pots dekret att alla stadsbor skulle drivas ut ur Phnom Penh för att de skulle skulle gå under av svält.
Vi över 70 ska alltså skyddas från de yngre, men logiken är densamma som alltför länge tillämpats i skolans värld:
– Man flyttar på den mobbade, istället för det självklara: Isolera mobbarna som förpestar oskyldiga människors liv!

Skämt åsido (?). Förmodligen borde jag tacka och bocka på en meters avstånd, eftersom alla är så himla omtänksamma (även hon). Men ”isolera 70-åringen” leder tanken fel. ”Idén att förhöjd risk för att dö i covid-19 inträder just med 70-årsdagen skapar en svartvit gräns i förhållningsorderna som inte har någon särskilt stark motivering i verkligheten”, skriver ledarskribenten i vårt nya husorgan Barometern. ”Någon vetenskap som säger att födelseår 1949 är farligare än 1951 torde däremot vara svår att finna. Rönen från Kina skulle kunna tolkas på helt annat sätt, och ge helt andra åtgärder. Tänkbara åtgärder är totalt rökstopp, förbud mot försäljning och införsel av cigaretter samt social isolering av rökare. Statistiken från Kina tyder nämligen på att rökning spelar stor roll.

”Bland kinesiska patienter med covid-19-associerad lunginflammation var risken för sjukdomsprogression och/eller död 14 gånger högre bland rökare och ex-rökare. Detta var den starkaste riskfaktorn”, skriver docenten och överläkaren Matz Larsson i Läkartidningen. Mot denna bakgrund förordar också WHO tuffa tag mot rökningen för att mildra effekterna av covid-19. Rökningen är extremt utbredd i Kina. Bland männen röker omkring hälften. Nästan en tredjedel av världens rökare är kineser. Innan det nya coronaviruset slog till hade landet drabbats av en lungcancerepidemi. 2015 dog över 600 000 personer i Kina i lungcancer, 200 gånger fler än vad som har dött i covid-19 under 2020.

Att rakt av översätta mortalitet från en sådan kontext till friska svenska 70-åringar är milt uttryckt vågat, konstaterar Barometern. Dessutom får det tydliga negativa konsekvenser. Vi äldre isoleras, affärer och restauranger får färre kunder (jag fick avboka mitt vanliga besök på Sturehof i onsdags), barnfamiljer blir utan stöd från far- och morföräldrar när stöd hade behövts som mest (nåja, inget jag pockar på). Det finns en tendens till drastiska och breda åtgärder bara för att det är en stor kris. Men i synnerhet i en stor kris måste insatserna vara så träffsäkra som möjligt. Varför det inte räknas med överriskerna som covid-19 innebär för rökare är därför något av ett mysterium.

Så är det med den saken. Om någon behöver fler argument: Hälften av coronapatienterna som intensivvårdats är under 65 år, enligt Svt. Medelåldern på de som intensivvårdas är 62,9 år, rapporterar Sveriges radio. Så varför detta tjat om oss 70+!? K & B, som vi skulle ha ätit middag med på Sturehof i veckan är sjuka i covid-19 – de är båda 65 och har sannolikt smittats av de söta barnbarnen. Den rimliga slutsatsen är att alltså:
– Isolera alla under under 70!

Jag vet att jag talar för döva öron. Och det finns förstås poänger med kampanjen ”Isolera 70-åringen”. Idag ”måste” jag till exempel sitta kvar i bilen och lyssna på P1 medan hon storhandlade på Ica. Och i morse kom sonen med flickvän förbi.
Eftersom högskolorna stängs ner blir det ingen masterutställning och Björn & Hanna passar på att köra 150 mil för att isolera sig i Engbergs stuga i Sippmikk, där de tänker ha sin vernissage för renar och fjällbjörk istället.
– Bra för mig?
Jo, de behöver en bil med vinterdäck. Alltså byter vi bil och jag får äntligen en kombi med DRAGKROK!! Volvon är nästan lika gammal som jag, alltså mitt i livet. Nu till och med rengjord med handsprit av välvilliga och omtänksamma youngsters.

Bilbyte.


Publicerat av

2 reaktioner till “Fredag: Första knopparna har kommit, hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s