torsdag: cynismen gör Sverige till en förebild

Han: Arbeit macht Arbeit! Full aktivitet i arbetslägret. Växthuset tar långsamt form och jag har på allvar tagit upp kampen mot väggarna i Margaretas hus. Dessutom har Peter på PPL Entreprenad i Kalmar levererat en container till alla återvinningsbara sopor.
– Ska du inte ha två på en gång, undrade Peter. Det är kranbilen som kostar.
Förstår varför.
Största bil som nånsin forcerat ända ut på udden!
Vacker syn.
Kranbil i motljus.

Apropå att jobba. Det är nåt skumt med att alla oroar sig för att hjulen slutar snurra, samtidigt som alltfler passar på att sjukskriva sig. En kompis skriver: Jag fattar inte virusläget. Problemet nu i Sverige som gör att ekonomin rasar är rekommendationerna att alla som känt det minsta av snor eller hosta (vem har inte det en vinter i Sverige) ska vara hemma. Sådana kriterier utesluter ju ingen. Det är ungefär som medlemskriterierna i TV4s båtklubb. Båt var inte nödvändigt men ett visst intresse för sjön, exempelvis manifesterat i att man tänkt åka Djurgårdsfärjan krävdes trots allt. Har inte Hessius en poäng?  Känns galet nu i Sverige. Allt rasar redan innan många blivit sjuka…”

Sant. Det är vi över 70 som ska sitta hemma och rulla tummarna (och se på gamla svartvita filmer på tv). Ni andra ska jobba. ­
– De av er som överlever.
Ty äntligen har slanten trillat ner i den här gubben. Vi svenskar kritiseras för att vara för flata och inte våga ta i mot smittan som kineser och italienare, danskare och norrmän.
Våra myndigheter häcklas för att de inte vågar stänga gränser, bomma igen städer och kallat in militären för att sätta p för pandemin.
– Idioterna har ens velat dra ur sladden till skidliftar hör jag en gnällig röst hojta i Ring P1, folkdomstolen med rätt att utfärda en fatwa mot alla ”där uppe”.

Den idioten kunde ha varit jag. Inser det när jag läser i Svenska dagbladet att ”vår” strategi hyllas i Tyskland.
– Hittills är Sverige en förebild.
Inte för att myndigheterna i ”Lagom-Landet” är mjäkiga och naiva. Det är tvärtom. Sverige framstår som en förebild för att våra myndigheter och politiker är så kallhamrat cyniska. Absolut inget känslopjålt här inte. De är de andra som är blödiga, fega, lagom mjäkiga, ty de tror att de kan rädda alla.

Så här är det: ”Ingen kan med säkerhet säga vilken väg som är bäst. Men den svenska strategin kan leda till framgång”, säger professor Gérard Krause, som leder den epidemiologiska avdelningen vid Helmholtz Centre for Infection Research.
Han tillägger:
– Men då måste samhället också stå ut med att människor dör av infektionen. För i Sverige kommer toppen först efter tag på grund av den höga genomsnittsåldern. Om samhället accepterar detta och samtidigt tillåter att en stor del av befolkningen smittas och blir immun då kan det hela fungera.

En dålig nyhet enligt cynikern? Det är ju meningen att ni unga ska hosta på varann så att ni sedan kan skapa en immun mänsklig mur runt gubben på udden.

Läs om ovanstående och även du inser sanningen. Skidliftarna i Sälen och Åre ska inte stängas. det är tvärtom. Det är meningen att Stockholms medelålders medeklassiga människor SKA smittas! Ni är levande självmordsbombare som med risk för egna liv tar kulorna för att vi andra må leva.
Tack för det!
– De aktuella siffrorna tyder på att den svenska strategin är framgångsrik, säger en professorn Stefan Willich till SvD. Han är chef för institutet för socialmedicin, epidemiologi och hälsoekonomi vid universitetssjukhuset Charité i Berlin. ”Och fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige till denna varsamma hälsovårdspolitiska reaktion utan drastiska ingrepp i samhället”.

Både Gérard Kraus och Stefan Willich varnar för att de skärpta reglerna (i omvärlden) riskerar att göra mer skada än själva virussmittan när läkarmottagningar stängs, operationer skjuts på framtiden och det kan bli brist på viktiga läkemedel när globala leveranskedjor bryter ihop.
Herr Willich förordar i stället en väg där man går fram steg för steg och inte överreagerar.
– Hittills är Sverige en förebild. I alla fall sett ur ett tyskt perspektiv. För i Tyskland har åtgärderna på det hela taget varit för restriktiva.

Cynismen är blank som borstat stål: Ju mer ni andra fortsätter att gå på krogen, åker omkring och shoppar toarullar eller resa till Åre – desto snabbare blir ni immuna.

Flockimmuna, som det heter.
Förvisso. Några av er kommer att stryka med, men som man säger i Amerika: A man’s gotta do what a man’s gotta do.
– Och det är inte jag. Det är mig ni ska skydda genom att bli just flockimmuna.
Alltså. Förlåt Anders Tegnell för att jag här i spalterna gnällt över att du vill att jag ska isolera mig på vår udde. Du är verkligen min polare. Nu fattar jag att några okända 40-50-åringar måste dö för min skull och då är det helt okej att vi unnar dem en sista lifttur upp till Åreskutan.
De är inte egoister, som idioterna säger i Ring P1.
– Ni är våra vardagshjältar och nu tycker jag ni andra sjunger en sång tillsammans. Gärna tätt tillsammans (host, host). Jonas, the floor is yours:


Hon: eller så scrollar man ner hit! Och tittar på ”när knoppar brister” istället…

Sakura, jättegod lite större körsbärstomat.

Sakura är den tomat som gjorde att jag fastnade för det här med tomater. Den är supergod och växer otroligt vackert med långa klasar av tomater. Jag brukar köpa små plantor av Hasse, vår lokala tomatodlare. I år är de satta från egna frön från förra årets tomater. Ska bli spännande att se vad det blir, de kan ju ha parat sig med grannen i landet.

Jo, det är lite tidigt med så stora tomatplantor med tanke på att det är minst en månad innan de kan sättas ut. Därför måste jag nu ut och fortsätta hjälpa Peppe tyda bruksanvisningen för växthuset. Obs, jag satte medvetet ett par frön tidigt för att jag ville testa att se om säsongen kunde förlängas med en tidig tjuvstart. Får se hur det går…

Jodå, min första chiliknopp ”brister” också snart ut. Det är en Aji Blancho Cristal.
Ibland går det undan, de här fröna satte jag i måndags. Gurka och Squash (frön inköpta i Paris).
16.30, skelettet klart!

Hon: efter mycket svärande är väggarna klara. En drink på limoncello, gin, flädersaft och bubbel var honom väl förunnat.

Kvällspromenad i solnedgång. Husse, Ludde och Vilda.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s