måndag: den ojämlikhet ingen snackar om

Han: På förekommen anledning, ett ämne ingen snackar om. Är jag ensam om att undra över varför kvinnor sedan Poppea Sabinas tid ägnar så oerhört mycket mer tid åt skönhetsvård jämfört med oss män?
Tänkte väl det.
– Jag skulle förstå det om det var hon som stannat till i vårt snår på udden.

Som hon berättat kom näktergalen till detta vårt snår igår. Om han är ett av få belägg för att man i fågelvärlden inte behöver vara snygg för att slå igenom som sångare, stod snårets snyggaste kille för veckans besök i tysthet – rödstjärten.
Plötsligt satt han där utan att säga ett pip. Phoenicurus phoenicurus kommer från grekiskan och betyder ”purpurröd stjärt”, men i mina ögon är det frissan och ansiktet som gör den mannen.
Ja, det bör också sägas redan nu: jag är medvetet sexistisk. I snåret skiljer vi på könen.

Rödstjärten tillhör de fågelarter där hanen är vackert skrudad, medan honorna ser ut som hej kom och dränk mig. Om den manlige guden haft sitt finger med i skapelseberättelsen undrar man varför han klädde så många fågelhonor i smutsbruna städrockar och papiljotter i håret när han karvade fram kvinnliga homo sapiens så mycket vackrare ur en mans revben.
– Eller hur?
Tänk efter: Kvinnan i mitt liv hävdar ofta att hon har så mycket bättre smak än jag. Det räcker att hålla upp en spegel framför oss för att alla ska inse hur fel hon har.
Och även om jag lever i den bästa av världar är kvinnor i allmänhet snyggare än sina män. Dessutom visar vetenskapen att våra kvinnor allt vackrare, samtidigt som vi män ser ut ungefär som vi gjorde när vi bodde i grottor.

Det beror i och för sig på oss män. Det är vi män som ser till att attraktiva kvinnor föder fler barn än mindre snygga, vilket de gör. Den finska forskaren Markus Jokela vid Helsingfors universitet studerade fotografier på 1 244 kvinnor och 997 män under 40 år av deras liv.
– Detta för att se hur attraktiva de varit och hur det påverkat antalet barn de fått.
Slutsats: Attraktiva kvinnor fick enligt studien 16 procent fler barn, och ”väldigt attraktiva kvinnor” fick 6 procent fler barnen än genomsnittet.
Dessutom föder snygga kvinnor fler flickor än pojkar, vilket över tid gör kvinnorna snyggare och snyggare eftersom även våra söner helst gör de snyggaste flickorna i sin generation på smällen.

Studien bygger på tidigare forskning av evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa vid London School of Economics som kommit fram till att det är mer sannolikt att vackra föräldrar får döttrar. Han hävdar också att de allra vackraste föräldrarna hade 26 procent mindre sannolikhet att få söner och menar att detta beror på en evolutionär strategi som fanns programmerad i människors dna.

– Om fler attraktiva föräldrar får döttrar och om fysisk attraktivitet är ärftligt så kommer kvinnor logiskt sett över många generationer bli gradvis mer fysiskt attraktiva än män, hävdar alltså Satoshi Kanazawa.Snacka om en ojämlikhet mellan könen som ingen snackar om. Kanske är det detta dramat i vårt snår handlar om: orättvisan som näktergalen egentligen sjunger om och som rödstjärten, den sprätten, försöker tiga ihjäl.
Det hade du inte tänkt på, eller hur?

PS: För egen del har gjort mitt i kampen mot den ojämlikhet som ingen vågar prata om i det här jävla landet. Av fyra biologiska avkommor är bara en tjej.

Hon: måste vara en kväll av kvinnligt kön då Peppe.
En attraktiv naturligtvis, ingen medelmåttig 😉 Godnatt!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s