Tisdag: brutala bröder är grejen…

Parkslide i massor utanför Chateau Margareta

Hon: ville sätta bärbuskar längs hela staketet utanför Margaretas hus men Peppe sa att det är meningslöst för det kommer komma upp en hemsk växt där som inte går att få bort, även Margareta hade hatat den. Min kompis och granne Ancy kom förbi när de började komma upp och sa direkt, det där är parkslide, invasivt ogräs, hopplöst men ganska vackert… vet inte om jag håller med men gav upp och satte buskarna på annat ställe.

Grisar är grejen, småländska alltså.

Men så hittade jag lösningen i DN i söndags. Grisar!!! Jag som hade tänkt skaffa ett par höns och kanske kanske en get… men grisar, hoppas det funkar med små minigrisar då. Kanske testar med kvävning först. Hans idé, presenning i några år, sen kvävs de.

Han: Dagens ämne för Riskgruppen på udden var given. ”Nya coronabesked för ’yngre äldre’ väntas senare i dag”,var budskapet från mina yngre kollegor i mediefabriken.”Folkhälsomyndigheten väntas under tisdagen presentera nya rekommendationer till gruppen som kallas ’yngre äldre’, det vill säga personer över 70 år som är friska.”
Ett besked som välkomnas av Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Det är ju den dagen vi ser fram emot, sa ordföranden Christina Tallberg på förmiddan.

Redan där blev jag tveksam. Tveksam om jag ens tillhör de yngre äldre. Tallberg fick det att låta som om jag likt Napoleon hade deporterats till den vindpinade ön St Helena i Atlanten.
Kändes inte så när jag intog min frukost på sjösidan efter några timmars välbetalt och fritt arbete bakom datorn. Strålande sol och frånlandsvind. Fyra dagstidningar på papper och digitalt, fru som bestämmer sig för att klippa gräs i flip-flops, två sömniga katter och den ensamma hägern på sin sten, i motljus inte helt olik våra barndomssnidade ”tv-hägrar”.

Jag har visserligen inte fått lämna udden idag. Behövdes inte, eftersom alla viktiga människor kom till mig. Ove från Hemtema kom för att laga vår diskmaskin och ett under skedde! Han plockade ur den, rengjorde förgasare, bytte topplock, rensade kranskärl i vänster kammare (eller vad han nu gjorde).
– Vi hade redan bestämt oss för att köpa en ny maskin, men för en gång skull drog slit-och-släng-ekonomin nitlotten.

Sedan kom Håkan inifrån viken och fixade låset till Margaretas stuga. Ett lås som mina okänsliga fingrar och skruvdragare bara delvis fått att passa – trots svordomar, milt våld (oaktsamt våld, som Paolo Roberto skulle ha sagt) och 5 återbesök hos Boris på Lindbergs. Med varsam hand återställde Håkan låset i ursprungligt skick – fråga mig inte hur men även han fattar hur mekanik funkade inte allt blev digitalt.  

Slutsats? Lägg till att jag hittat vattenläckan bakom stugan och att båten äntligen ligger i sjön. Glad har jag varit hela eftermiddan. Hade nästan glömt att Anders Ternell skulle utfärda någon slags amnesti och la mig i soffan för att lyssna på presskonferensen.
Vaknade efter en och en halvtimme och blev informerad av en yngre person i min närhet att inga lättnader hade offentliggjorts – den store folkledaren hade inte ens varit med på presskonferensen.

Läser på sociala medier att det inte blir någon ändring för de ”yngre äldre” utan restriktionerna för alla personer över 70 år ligger fast.
– Håller vi fast vid 70 år så tror vi att vi gör den största nyttan för människor som följer våra råd och anvisningar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Tack och lov.

Kan tomater också vara invasiva…

Hon: inte bara klippt gräs, hela mina dagar går åt till skötsel av tomater och chili, ändå ligger jag hela tiden efter. Nästa år ska jag vara mer måttfull, i alla fall vad det gäller just tomater och chili. Man kan ju plantera annat också, blir ju lite ensidig kost annars… lagade iof dagens middag på bl a årets första squash. Och så hann jag med att baka två små limpor.

Fänkål- och linfrölimpa. Idag även med linfrön 😉
Årets första squash, och en körsbärstomat.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s