tisdag: det är jobbigt med kärlek. åtminstone kallt

Tång. Istället för gym.

Han: Är en man kär om han tycker om att sitta och titta på när hon arbetar? Eller är han bara lat.
– Svaret ligger i betraktarens öga.
Jag har i alla fall byggt ännu en odlingsbädd åt hennes tomater. Det är den hon ska grunda med tång från viken.
– Kan man gödsla sin trädgård med tång, undrar du. Tång är ett av människans äldsta gödselmedel, använt över hela världen. Olika sorters alger har använts för olika ändamål, som gödsel, mat, medicin, vinterförvaring av rotsaker eller taktäckning. Jag odlar potatis i den tång som vinterstormarna dumpar här på vår udde. Tång som drivit upp på stränderna har använts som gödsel i århundraden på grund av dess innehåll av bland annat kalium– och kväveföreningar. När man bärgar tång från stranden kallas det tångtäkt. Rätten till tångtäkt var förr en eftersträvansvärd rättighet för bönderna här i trakten och ledde i sig också till att stränderna hölls rena från tången.
Så även hennes vik.

Det är en Sisyfosuppgift att hålla viken fri från tången. Inte riktigt min grej, men idag har jag badat i havet för första gången i år. Det är tveklöst ett tecken på tillgivenhet.
– Hon är av uppfattningen att rejäla människor badar i havet även om det är kallt.
Särskilt då.

Hon hävdar att det är 20 grader i vattnet. Det tror jag inte på. Efteråt blev jag frusen. Intog eftermiddagsdrinken iklädd mina nya sockor som jag fått från en favoritfru i granngården.

Mina fötter närmast kameran.

Hon: tack Peppe, älskar min nya odlingsbädd. Svårt välja ut vilka plantor som ska få bo där bara. Men först, eller rättare sagt efter två skottkärror med tång ska jord i. 6 säckar x 80 liter gick åt. Pust! Såg medan jag höll på hur fint det börjar bli runt bäddarna. Vår rododendron blommar för fullt och massor av knoppar på rosorna. Och massa med bin har kommit. De är redan ute efter mig…

Före 6×80 liter…
Efter.
Rododendron
Bi 🐝
Rosor på g… och Peppe någonstans bakom rosen bakom rododendron 🙂

Han: Även hon blev lite frusen efter badet. Medan hon duschar sitter jag och tittar ut över sundet. Ser segelbåtar gå in mot Bergkvara hamn. Det är vackert. Funderar på att skriva en dikt, men inser att Otis redan har gjort det och dessutom musiksatt låten.
Förlåter honom.
– När allt kommer omkring gillar jag att se andra arbeta.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s