onsdag: forskarna visar att medias gråterskor är ute och cyklar – tyvärr

Gillar min begränsade utsikt. Tyvärr hotar forskarna idyllen.

­Han: I längden kunde naturligtvis inte forskarna låta bli att fundera över om politiker och journalister verkligen har rätt.
I ett halvår har medierna tjatat om hur himla synd det är om oss äldre som tvingats sitta i karantän – även ett antal talföra företrädare för den utpekade riskgruppen har beklagat sig över hur synd det om oss.

Jag har aldrig förstått det där. Under antiken fanns det anställda gråterskor som på beställning grät på begravningar. Den rollen har journalistkåren idag och jag har länge retat mig på alla artiklar och inslag om stackars gamlingar som suttit isolerade.
Jag har tillbringat våren i karantän här på udden. Men det har varit i högsta grad frivilligt – coronan har snarare fungerat som en sköld för att hålla oönskade besök på avstånd.
– Sån är jag.
På grund av restriktionerna har jag till och med sluppit följa med henne och storhandla på Ica i Jämjö.

Mått dåligt har jag verkligen inte gjort. Och nu har forskarna visat att jag inte är ensam. Gubben på udden är snarare ett typiskt exemplar av arten Homo riskius! De yngre äldres välbefinnande har påverkats förvånansvärt lite av coronakrisen. En studie vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet visar att 65-71-åringar rapporterade stabilt eller till och med ökat välbefinnande under 2020 jämfört med tidigare år!
Den egenskattade hälsan, en av dimensionerna av välbefinnande, förbättrades 2020 efter några år av sjunkande värden.

Somliga oroade sig över världsekonomin, men majoriteten oroar sig inte över sin egen ekonomi.
Nio av tio menar att covid-19 innebar en stor risk för människors hälsa, säkerhet och välmående. De som är över 70 undvek sociala kontakter i högre utsträckning än de mellan 65 och 69. Däremot fanns inga skillnader mellan dem över och under 70 vad gäller oro för den egna eller närståendes hälsa.
– Det är viktigt att poängtera att de som är över 70 inte sitter hemma och är rädda. De oroar sig faktiskt mindre och de gör faktiskt mer för att inte bli smittade. Det är ju en perfekt kombination, säger Pär Bjälkebring som gjort studien.

”Så här långt har covid-19 haft få negativa effekter för välbefinnandet bland äldre vuxna i Sverige”, sammanfattar forskarna. Däremot tyder mycket på att coronakrisen kan komma att betyda en omvärdering av äldre bland de yngre som kommer att få stora konsekvenser.
När alla över 70 betraktas som hjälplösa, sköra och oförmögna att bidra till samhället förlorar samhället en stor potential. Förra året skrev tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt i utredningen (Att arbeta till 75 – en bra början): ”Vi kommer få tusentals och åter tusentals friska och pigga äldre som kommer att omforma våra samhällen och höras och synas överallt”, förutspådde han.

Nu har denna del av befolkningen omdefinierats och reducerats till en riskgrupp. Somliga av oss har dragit nytta av denna ungdomliga dumhet i månader nu. Förhoppningsvis läser inte mina gamla kollegor forskningsrapporter, utan fortsätter att agera som mina ställföreträdande gråterskor. Jag fortsätter gärna att vara avundsjuk på mig själv.

Hon: mmm, så fort det kommer ett vaccin kommer du få handla ett år framåt. Och planera för att vi har middagar ett par veckor framåt…

Och eftersom du faktiskt inte är riktigt frisk än, och nu ligger och vilar, så bakar jag ”nyttig” kaka på våra röda vinbär som jag hoppas går ner. Och så vitt bröd som är snällt för magen.

Nästan en liter, och massa kvar på busken. Får bli saft imorgon. Eller övermorgon…
Hade lite mogna blåbär på den nysatta amerikanska blåbärsbusken som också fick komma med
Klar kaka, hoppas jag… ska vara lite degig i mitten, men den verkar väldigt lös 😬. Men hellre det än torr 😅

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s