torsdag: You sucks Zuckerberg! FACEBOOK really sucks

Han: Jag har berättat att jag blivit av med mitt Facebook och mitt Instagram. Eftersom det är förnedrande att tjata i egen sak överlåter jag här ordet till Bawar Ismail, ledarskribent på Göteborgs-Posten.
Han beskriver min historia bättre än jag. Och sin – och tusentals andra som dömts i Facebooks Kafkainspirerade domstol. Inte för att vi befunnits skyldiga till något utan för att vi blivit anklagade av en hemlig åklagare och en osynlig jury.

Så här beskriver Bawar vad som hände honom: ”När jag surfade in på Facebook en dag i mars möttes jag av meddelandet att mitt konto stängts ned för att jag brutit mot de så kallade ”community”-reglerna.
Vad innebär det, kanske någon undrar? Faktum är att det kan innebära nästan vad som helst, från att ha gjort något brottsligt till att man skapat flera konton utöver sitt personliga. Men jag har använt Facebook som alla andra. Gillat bilder på kompisar som förlovat sig, skrivit lite om politik, skickat ut inbjudningar till födelsedagskalas.

För att överklaga beslutet måste man skicka in en bild på passet, vilket både Bawar och även undertecknad också gjorde. Fyra månader senare är båda fortfarande utvisad från den digitala nationen Facebook och företaget har ännu inte erbjudit något konkret svar på varför kontona stängdes ned.
GP:s ledarskribent konstaterar:”Covid-19 har lett till att det tar längre tid att gå igenom ID, skyller Facebook det hela på. Denna techgigant har alltså på fyra månader inte lyckats skaka fram en mänsklig anställd som kan kontrollera en bild, jo tjena.Men kontakta dem bara, då borde det lösa sig? Där har vi dock det stora problemet: Det är nästintill omöjligt att kontakta Facebook. Telefonnummer till ett call center? Glöm det. E-postadress? Finns inte. Kontakta via hemsidan? Lycka till med det utan eget konto. Höra av sig på andra plattformar? Ingen respons.

Visst verkar det fullständigt bisarrt, men det är sant. Inte konstigt att antalet klagomål som rör avstängda Facebook-konton ökat stadigt hos USA:s federala handelskommission, enligt New York Times.

Facebooks ”rättssystem” är inte öppet och transparent, påpekar Bawar Ismail, Med tanke på att företaget kommit att bli en central infrastruktur för vårt sätt att koppla sig samman med andra människor över internet är det anmärkningsvärt att det är svårt att söka upprättelse eller svar på sin plötsliga avstängning från plattformen. Att hamna utanför detta ekosystem går närmast att likna vid att Postnord eller en mobiloperatör vägrade dig tillgång till deras tjänster och dessutom undvek att svara på dina frågor när du förvirrat undrar varför.

Att en internetjätte som Facebook kan ta ifrån människor detta utan större möjligheter för den enskilde att söka återfå sitt konto i en transparent och rättvis process blottar storföretagets enorma makt i denna digitaliserade värld. Det minsta man kan begära är att det ska kunna gå att kontakta Facebook givet deras position, utan att gå via New York Times.

Grattis syrran! Rosor, numera av okänd art tack vare Facebook.

Så här är jag. Utvisad från Facebook, tvingad till att mima till Jason Derulo på Tiktok för att kunna hålla kontakten med min mormor i Långbortistan, avslutar Bawar Ismail sin ledare i dagens tidning. För egen del sörjar jag mest att jag blivit av med 4000 vänner, en massa familjebilder från de senaste två decennierna och mitt arkiv över rosor vi köpt och planterat här på udden.
Just idag saknar jag dessutom mina bilder på min storasyster Birgitta som fyller 80 år idag. Grattis syrran! Jag ringer.

You sucks, Zuckerberg! Your company really sucks.

Hon: ja idag fanns det mycket läsnyttigt i morgontidningarna, men förutom ledarsidan i GP och Bawar Ismael identiska upplevelse med Peppes så fastnade jag för den ovan från Ölandssidan i Barometern. Om att vi har en komet typ rakt över oss från nu och en månad framöver, vi bor ju mittemot södra Öland, måste man ju hålla koll på. Undrar var på himlen man ska kolla och hur ser den ut…

Mai Wei på väg att mogna och ska snart upp till bevis

Om man googlar på tomaten Mai Wei får man reda på att det är den tomat man ska välja om man bara få ta med en till en öde ö. Vem kunde motstå testa att odla den då, och nu börjar den äntligen mogna och ska snart upp på vår avsmakningslista över godaste tomaten i år. Just nu regerar Black Sweet Cherry.

Publicerat av

3 reaktioner till “torsdag: You sucks Zuckerberg! FACEBOOK really sucks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s