Fredag: Flocken rör sig mot trädgårdslandet

Öland brinner (05:05)

Han: Har fått nya vanor. Vaknar klockan fem. Kan bero på att jag har fortfarande har stopp i öronen. Eller på det inte längre är ljust så här tidigt på morgonen? Om vi tro morgonens nyhetssändningar har nästan ingenting hänt i världen utom att Trump accepterat att bli det republikanska partiets presidentkandidat.
Jaha.

Stor eller liten?

Nu till en sak jag funderat på. Det här är Hasse, han tillhör småfolket här på udden. Skojar bara, Hasse är 196 cm lång – däremot har han som synes en gigantisk gräsklippare.
Skojar igen.
Men med ett bestämt syfte: Perspektivet avgör hur vi uppfattar sammanhangen. Jag har t ex börjat lägga in hennes gurkor. Till det krävs vatten, socker, lite salt och peppar – och ättika. Således har försäljningen av ättika till dagligvaruhandeln ökat med 35 procent under årets första sex månader, uppger Kavli som äger Perstorps ättika.

Som alla förstår beror det inte bara på mig. Vilket ger oss dagens ämne. Läser i modemagasinet Vogue att coronasommaren 2020 paddlade vi. ”Vi” betyder i det här fallet att ovanligt många hemestrande amerikaner paddlat i sitt närområde.
– Än sen då?
Man brukar säga att Sverige är USA:s 51:a delstat. Inget annat land i Europa är så fixerat vid vad som händer där – det räcker att lyssna på svenska nyhetssändningar för att inse att vi vet mer om vad som händer på andra sidan Atlanten än vad Trumps väljare i mellanvästern vet om vad som händer på öst- och västkusten. Och vice versa, därav det liberala östkustetablissemangets totala felbedömning av Trumps kampanj 2016.

För egen del läste jag Vogues artikel som om den handlade om Sverige. Eller udden. I sommar har nämligen även vi sett ovanligt många kanoter och kajaker passera.
Liksom ett ökat antal husbilar inne i viken – för att nämna ett annat av dessa globala trender.
Många säger nu för tiden att alla människor är unika. Jag tror att vi mår bättre av att tänka att vi är mycket lika varandra, vi är en genre.
– Det finns nästan ingenting som är unikt med oss.
Det man slås av när man sitter så här lite vid sidan om är att vi människor är så lika.

Amerikanska mellanvästern – eller utanför en udde i Kalmarsund?

Vi är flockdjur och vi rör oss som gnuerna och zebrorna rörde sig i flock över Ngorongorokratern i Tanzania när vi var där (safariresor var populära före coronan). För egen del har jag efter många års studier vid Stureplan insett att när det gäller vår egen art, homo sapiens, är det ofta de mest individualistiska exemplaren som är mest besatt av att gå dit flocken går.

Med digitaliseringen sprids trender över världen. T ex handlar vi nu våra böcker på nätet. Även kläder – även om ett besök i Stockholm krävde hennes besök på Zadig & Voltaires rea (Sales, som numera heter på Swengelska). För egen del handlade jag härom veckan det jag behöver på Arket.
– Allt, levererat inom 3 dagar på Tempo Gökalund, passade perfekt med lite hjälp från modeintresserad ungdom.
Och jag är inte ensam om att ha ändrat mina shoppingvanor. Enligt Postnord har 66% av svenska folket e-handlat under de senaste 30 dagarna.
Och så ser det ut i stora delar av världen – i USA, Kina, Afrika.

Skillnaden mellan att vara trendsättare och härmapa är därför trådsmal. Att försäljningen av ättika ökat med 35 procent beror inte bara på mig.
– Vi ser ett ökat intresse för inläggningar och antalet olika råvaror som man lägger in har ökat. Förut var det mest gurka men nu har många börjat pickla rödlök till exempel, säger Catharina Johansson, marknadschef på Kavli. Folk har till och med börjat använda ättika när de gör egna rengöringsmedel och hon uppskattar att försäljningen under sommarmånaderna ökat med så mycket som 50 procent.

Gamla polare i huvudstaden må hävda att vi är före vår tid som flyttade ”ut på landet” innan coronan slog till på allvar. Fakta är att vi inte är de enda som valt att flytta från stan. Stockholms flyttnetto är minus 1 703 personer jämfört med för ett år sedan, skriver Dagens Nyheter.
Till skillnad från tidigare år är det fler som flyttar från Stockholm än som flyttar dit.
– Storstäderna är inte de magneter som de brukar vara. Det är väldigt ovanligt att Stockholm inte drar flest personer, det är sällan man ser en minskning över ett helt kvartal där, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

I tysthet pågår alltså en grön våg i Sverige. Kanske inte samma ideologiska övertoner som på 70-talet, men det märks en geopolitisk förskjutning i det offentliga samtalet som det heter. Sällan har vi bläddrat förbi så många reportage om saftning och syltning, baka-själv-näck och att människor börjat odla sina egna grönsaker.
Kanske beror det på coronan, kanske på något mer existentiellt.
Min kompis Thomas K, knappast känd i vänkretsen för sina gröna fingrar, berättar att han och Hong köpt en kolonilott och nu åker tvärs genom Stockholm till Västerort för att odla sina grönsaker.
En annan kompis, Tomat-Hasse, har sina växthus uppe vid gamla E22:an. Han har märkt i sommar att färre köper tomater i lösvikt.
– De vill köpa mina plantor för att odla själva.
Även min trendkänsliga trädgårdsmästare planerar för att höja ambitionsnivån (därav hennes experimenterande i köket).

Rymmer morgondagens trend?

Så vad betyder det här för oss som flyttat till en udde i Kalmarsund?
–Är vi trendsättare eller surfar vi på en samhällelig våg?
I couldn’t care less.
Det bara blev så.
Vi bygger våra hus och växthus. Våra vilda katter trivs. Hon odlar sina tomater, chili, gurkor, potatis och vi gläds åt att vi redan är självförsörjande på grönsaker och brödbak.
– Och datorer och mobiler funkar lika bra här som i stan.
Det är dock inget partiprogram. Det har blivit så här eftersom Marx hade rätt när han sa att varat bestämmer tänkandet.

PS: I Barometern läser vi att ”Coronan leder till liten ökning av länets befolkning” (+190). Å andra sidan, lite märkvärdiga är vi på vår udde. Vår nya kommun tappar innevånare (-16) vilket betyder att utan oss hade befolkningsminskningen ökat med ytterligare nästan tio procent.
– Vi gör skillnad, som det numera heter på Swengelska när vi menar att det har betydelse vad vi gör.
Både småfolk och andra.

Test, en plåt ugnsrostade tomater. Olja, honung, chilipeppar (egen blandning), salt och basilika. 125 gr i 75 minuter.

Hon: här föll jag för en trend jag snappat upp, testat en plåt med ugnsrostade tomater. Annars kör jag ”soltorkade”. I ugn då, men med bara salt och låg temperatur länge, tills de helt torra. Då håller de i flera år. Om jag inte ska lägga in dem vill säga, då tar jag dem lite tidigare.

De ugnsrostade smakade väldigt gott direkt, men hamnade i frysen inför vintern. Kanske gör en plåt till 😊

Publicerat av

En reaktion till “Fredag: Flocken rör sig mot trädgårdslandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s