Tisdag: Livet är inte så tokigt med tanke på alternativet

Han: Om jag hade varit lika gammal som jag är nu hade jag varit död när jag föddes. Den egendomliga slutsatsen drar jag efter att läst dagens tidning.
Så här är det nämligen: 1948, året när Sverige fick barnbidrag, fortplantade sig den samhälleliga optimistismen i den obetydliga spasm som nio månader senare skulle bli Peppe Engberg. Hade jag istället varit 70+ det året jag föddes hade jag varit over the hill nu
Åtminstone enligt statistiken.

Längre än så levde män inte år Noll.e.PE, enligt ett reportage i dagens Dagens Nyheter. Vi inte bara lever längre. Enligt en studie från Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum uppger 60 procent av personer mellan 65 och 84 år i länet att de har god hälsa. Det är en ökning sedan 2002 då 53 procent rapporterade en god hälsa. ”Siffrorna verkar tala emot den utbredda föreställningen om att ett längre liv mest av allt innebär ett förlängt lidande” skriver DN.
– Ett längre liv handlar inte nödvändigtvis om att vara gammal längre, hävdar två professorer från London business school, Lynda Gratton och Andrew Scott, författare till boken The 100-year life:
– Det handlar om att leva längre, att bli gammal senare och att vara ung längre.

”70 är det nya 50”, konstaterade en studie från Göteborgs universitet som slog fast att hälsan har ökat enormt för en 70-åring i dag jämfört med en 70-åring på 1970-talet. 
– Välkommen till verkligheten!
Som jag redan konstaterat här på bloggen visar forskningen att vi i den stackars Riskgruppen inte bara lever – utan att vi aldrig haft det så bra. 
I det avseendet är 70 inte alls det nya 50 – detta eftersom vi mår bättre nu är vi gjorde när vi 50, både enligt forskningarna och som levande exempel. Flera studier har visat att i 20- och 30-årsåldern är vi människor någorlunda lyckliga, men att vi mellan 40 och 50 mår som sämst. Därefter går kurvan bara uppåt.

Graf lånad från SvD.

Redaktören för en av alla dessa måbratidningar ger slutsatsen en habilt vetenskaplig förklaring:
Hjärnan mognar med åldern, den emotionella intelligensen ökar, och vi får större förmåga att se helheter, mönster och sammanhang. Som till exempel att kunskap ofta är något relativt. I mina öron låter även resten som Princes solo i ”While my guitar gently weeps” på Rock’n’Roll Hall Of Fame-galan år 2004, när jag var 56: Man blir ofta mer eftertänksam, dömer inte lika snabbt. Ofta vet man vad man behöver göra för att lösa konflikter och förbättra relationer, man styrs inte lika mycket av känslostormar och kategoriskt tänkande som när man är ung.
Påträngande känslor som stress, rädsla, ilska, avund, avsky och oro minskar med åren, och vi tycks få lättare att acceptera livets osäkerhet, på alla plan. I studier har man till och med kunnat mäta att aktiviteten i amygdala, den del av hjärnan där de här primalkänslorna finns, minskar med åldern – vilket i sin tur ökar positiva känslor, som tillit, kärlek, lugn, nyfikenhet, lekfullhet, medmänsklighet och empati… Vi får större förmåga att ta vara på livet. Och vi vågar mer, behöver inte bevisa något för någon eftersom vi vet att vår självbild inte går i kras om vi råkar göra bort oss (Må Bra, 5 april 2015).

Nu vet du det också. Eller som den cyniske optimisten inom mig brukar muttra:
– Livet är inte så tokigt. Med tanke på alternativet.
Jag menar vi kunde ha varit i den jobbiga åldern mellan 40 och 50…
Nu ska hjälpa henne att lägga sten i det nya växthuset, som Kenneth från Lindbergs nyss levererade.

Han igen: Fem timmar senare har 1,2 ton sten förvandlas till ett värmande golv. Årets designpris går återigen till kvinnan på udden!

Hon: helt slut efter att lagt 1 ton sten… och om det inte tagit hela dagen skulle jag hoppat i plurret, var drygt 17 gr i vår vik idag. Men man känner att hösten är här så solen såhär på kvällskvisten värmer inte tillräckligt för att jag har lust längre. Vet i tusan om jag orkat bada ändå, sitter bra här utanför Chateau Margareta med utsikt över viken och kissarna som leker. Frågan är om jag lyckas resa på mig sen…

Ps. Jag har lagt HELA golvet själv, men Peppe har kört fram alla stenarna från vägen till växthuset. I en skottkärra. Han är alltså också helt slut. Vem lagar middagen… blir nog nåt infruset 😉

Han: Skön kväll tog inte slut där. Först landade Ensamma hägern. Sedan kom en granne förbi, på väg ut till Fimpan för att lägga nät…

… sedan kom motsvarigheten till den irriterande hackspetten i Disneys julprogram och allt förändrades. Men en fin kväll var det.

Publicerat av

3 reaktioner till “Tisdag: Livet är inte så tokigt med tanke på alternativet

  1. Ja, tänk va bra vi har det egentligen, så mycket roligt och positivt som händer lite då och då. Det förgyller tillvaron Verkligen fotot på dig Kerstin sittandes i växthuset utstrålar verkligen ett lugn. Därmed inte sagt att de5 ligger ett jättejobb bakom denna fina oas! Lycka till med plattläggningen👏👏

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s