Torsdag: Kända författare förklarar varför de skriver som de skriver

Han: En gång i förr-i-tiden intervjuade jag den då mycket läste brittiske författaren Roal Dahl (”Kalle och chokladfabriken”, ”Häxorna” (1983), mfl). Innan jag hann ställa mina frågor sa Dahl att han alltid var nervös för att träffa journalister och framför allt möta läsare som han visste älskade hans böcker. Det berodde på att han själv hade dåliga erfarenheter av att träffa författaren bakom sina favoritböcker.
– Jag älskade Somerset Maughams spirituella historien, men när jag fick träffa honom trodde jag inte mina ögon och öron: Hade denne triste lille statstjänsteman verkligen skrivit böckerna jag beundrade?!

Så tänkte nog ingen av oss som hade turen att träffa fyra författare på Dillbergs bokhandel i Kalmar i går kväll.
– Så bra!
Så inspirerande och så glad att Amelia fixade in oss (det var slutsålt). Tack Katarina och Johanna som ordnar dessa bokkvällar på Dillbergs.
Varför?
Bästa svaret: Klicka på länken till Barometerns web-tv-sändning här. Eller läs reportaget i tidningen.

Har stoff till en ny ferrante.

Min egen recension: Amelia känner jag/vi sedan länge och hon var precis så rak, smart och rolig som hon är utanför scenen. Boken, Kvinnoarvet, om affärskvinnan Amelia – och hennes italienska mamma Elda – har vi inte läst än – men jag vet redan att det är ett stoff som en Elena Ferrante skulle kunna göra ett romanverk av som slår Neapelsvit.  
Och publiken fick en teaser om att det kommer mer:
Enough is enough är ett tema i denna lilla bok, sa Amelia, men nästa bok ska handla om mina män och den blir tjockare!

Har löst fallet med den förvunna Jane Horney.

Författarparet Lena Ebervall och Per E Samuelson var nya bekantskaper – även om jag kände igen Per (det visade sig att vi har samma vänsterbakgrund). Deras sätt att introducera sin nya bok om Jane Horney som en Casablanca-historia krävde att vi köpte flera ex.
– Dessutom hann vi efteråt diskutera vår samsyn om Van Morrison och ha delade meningar om Klas Östergrens sista roman om Henry Morgan är en tung bok – eller bara tung.

Förklarade hur allt hänger ihop

Dessutom håller Per på att göra research om SÄPO:s fumliga bevakning av oss inom 68-vänstern. Ett ämne som jag och framför allt Jan Guillou vet en del om. Guillou är Guilliou och trots att jag hört, sett och läst i princip allt av honom lyckades han än en gång vända på bitarna i mitt Guillou-pussel.
Content is King, but Context is King Kong, brukar vi journalister säga. Och istället för att prata om sin 10:e och sista del i 1900-talsdramat om familjen  Lauritzen, gav Guillou publiken en nyckel till hur hans tre stora projekt (Hamilton-böckerna, Arn och 1900-tals-eposet) hänger ihop i hans skalle.
– Mycket intressant, tyckte jag (lyssna här så förstår du också). Även om jag förstår varför Barometerns utsända tyckte att ”proffsiga författare hade gärna fått bjuda på ännu mer”.
Å andra sidan var det mer än väl för att vi skulle vakna med ytterligare en längdmeter samlade ord:

Hon: tycker min film av dig är kul, även om jag kanske inte är lika barnsligt förtjust över ytterligare en längdmeter böcker när det säkert ligger ytterligare 100 i förrådet i Torsås… men jag är glad över böckerna jag köpte och över dedikationerna jag fick av författarna, irl dessutom ha ha. Inte över teams eller zoom alltså.

Ja jag nöjde mig med ett par cm böcker, men lika nöjd för det
Tack detsamma Amelia!
Att det snart är 20 år sedan vi träffades första gången kan man ju inte tro 😉
Och så en ny spännande bekantskap.

Nu ska jag ut i skogen med min gamla bästis Lotta från högstadiet. Det är alltså drygt 40 år sedan, men det kan man inte tro när man ser henne heller. Fortfarande lika snygg. Och blond… mig såg ingen av killarna, brunnet och småmullig. Hade inte Lottas slängda käft heller. Höll mig tyst i bakgrunden. Precis som nu då 😉

Och så kör jag en repris på bästa bilden från igårkväll

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s