Fredag: En dag värd att fira för både Karnivorer och Herbivorer!

Han: ”Allt har ett slut. Utom korven som har två”.
Inte stolt men nöjd, men under min korta tid som vd på en reklambyrå (97 dagar) tyckte jag den parollen var en lysande pay-off till en kampanj för en kund som vår byrå raggade på. Dessbättre har reklambyrådirektörer mycket lite att säga till om när det gäller det kreativa arbetet.
Det betyder att min slagkraftiga devis inte är skyddas av patentlagstiftningen, men nu vet du på vilken blogg du läste den först.


Att jag gillar korv torde ha framgått. Nu har jag hamnar mitt i ett storkrig. Den flottiga striden handlar om en fundamental fråga:
– Vad är en korv?

Vegokorv också en korv. Det hävdar EU-parlamentet som röstat ner förslaget att bara köttmatvaror får ha köttrelaterade namn som burgare, stek, biff och korv.
– Jag är oerhört lättad att vi i Europaparlamentet har satt ned foten om vegokorven, givetvis ska vegokorv få kallas korv, sade EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) efter omröstningen.
Karnivorer buar däremot:
– Herbivorerna renommésnyltar på vår korv för att ingen vill köpa deras nedmalda växtextrakt. Blä!

Som den opportunistiska Omnivor jag är, tycker jag både Karnivorerna och Herbivorerna har rätt … Men du kanske inte hänger med i hur stridslinjerna går i detta korvkrig?
Så här är det: Ett finare ord för köttätare är ”karnivor” (av latinets carnis, ”kött”, och voro, ”sluka”).
En vegetarian, dvs en växtätare, kallas å sin sida för ”herbivor”. Och så har vi oss som velar mitt emellan, den tredje vägens företrädare: ”omnivorerna” – det vill säga allätarna som livnär oss på både kött och växter.

Stridslinjerna går kors och tvärs genom samhället och även i familjer. Även om det var länge sedan vallgraven växte igen i vår familj. På Tempo i Gökalund slås jag snarare av hur naturligt det blivit att tillfredsställa alla minoriteter inom familjen.
– Scans falukorv till mig, Anammas vegokorv till Björn och Hanna i Margaretas stuga.
I vårt hus äter vi mycket vegetariskt. Alltmer, faktiskt, tack vare Hennes kokkonster. Som medlem i K.O.R.V – ”Korvakademiens oförtrutet runda vänner” – köper jag förstås Magdalena Ribbings vida definition:
 – Korv är någonting som håller ihop.
Eller som Roland Persson, känd från årets Kockarnas Kamp i TV4, formulerar det:
– Korv är gastronomi i skinn.

Korvtolerant omnivor, alltså. Men konservativ. Tills vidare kräver jag att hennes korvstroganof görs på Scans välbalanserade falukorv. Kanske redan idag?

Publicerat av

3 reaktioner till “Fredag: En dag värd att fira för både Karnivorer och Herbivorer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s