
Hon: idag är det verkligen verkligen höstlikt ute, massa löv, blött och gråmulet. Men om man inte bara tittar ut och konstaterar att det är stugsittarväder, utan öppnar dörren och går ut på altanen och känner efter, så är det faktiskt förvånansvärt varmt. Inte ”höst-råkallt” alls.

Vilket jag gjorde, egentligen bara för att ta en bild av hur Kalmarsund ser ut idag för att få en jämförelse med det 6 år gamla ”minne” som kom upp på Min FB-sida imorse. Men frågan är hur många grader det var då…

Mycket har hänt, både vad det gäller altanbyggande och husrenovering sedan dess. Men framförallt lämnar vi ju inte kalmarsund längre. Jo för lite utflykter till stan (Sthlm eller Kalmar) då och då.

Notera hur altanen kommit närmre flaggstången och den lilla ”stolen” utvecklats sedan första skissen…


Han: Grått, grått, grått. Vädret väcker frågan om att alla katter är grå i skymningen. Läser i tidningarna att BBC skärper reglerna för sina journalister, detta för att betona opartiskhet i bevakningen.
Motsvarigheten till SVT och Sveriges radio skriver också att BBC anställda måste ställa sig ”oberoende och distanserade till alla former av regeringsinitiativ, kampanjer och välgörenhetsorganisationer och deras agendor, oavsett hur behjärtansvärda deras agendor kan verka och hur mycket de än verkar accepteras.”
BBC-journalister som jobbar med nyheter och aktualiteter tillåts inte heller privat gå med i några demonstrationer eller protester, står det i företagets riktlinjer. I de nya reglerna för de anställda skriver företagsledningen bland annat att generellt sett får en journalist på BBC inte säga något offentligt som den inte kan säga i en direktsändning eller på någon av BBC:s alla publiceringsplattformar.
Det ser ut som en tanke att svenska Dagens Nyheter samtidigt stolt meddelar att man kommer att låta Greta Thunsberg agera chefredaktör för tidningen en viss dag.
– Nej, inte bara politisk redaktör för ledarsidan, utan redaktör även för nyhetsbedömningarna.
Detta efter att allas vår Greta klagat på DN:s journalistik just i det avseende.
För detta beslut har DN fått kritik. Men enligt chefredaktören Peter Wolodarski ”skadar Thunbergs dag på DN inte journalistiken – tvärtom.”
Det är ju bra att Wolodarski inte tror det. Det vore ju konstigt om han trodde något annat.
– Problemet, Peter: Det är inte du som avgör vad som skadar förtroendet för DN:s nyhetsbevakning. Det avgör vi prenumeranter och läsare.
Jag återkommer till det.

”Tyvärr kommer många bara att minnas Myrdals stolligheter”. Det skriver Ulf Wickbom i en krönika i Barometern om den oborstade skriftställaren. Ulfs åsikter ligger i linje med mina egna (se: LÖRDAG: MORGON MED FÅGELKVITTER OCH MYRDALS SKUGGA PÅ VÄGGEN).
Emellertid, eftersom vi fortfarande ligger kvar i sängen (11:30) omgivna av morgontidningar: BBC:s och DN-redaktörens ställningstagande ovan väcker en aspekt på Jan Myrdals livsverk som bör uppmärksammas.
Myrdals ”Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell”, publicerad redan är 1964, påverkade en hel generation svenska ungdomar, denna bloggande ungdom inkluderad.
Boken gavs ut på engelska med titeln Confessions of a Disloyal European. Som Peter Kadhammar påpekar är ordet ”disloyal”, illojal, central i Myrdals liv och gärning som skribent. ”Det är ett positivt ord. Han är illojal mot makten och den rådande ordningen”.
Inte bara för Myrdal. Att vara illojal är ett centralt begrepp för alla journalister – åtminstone för oss som sysslat med nyhetsbevakning.
– Vi ska och måste vara illojala mot alla opinioner och opinionsbildare. Detta för att behålla vår trovärdighet. Det är det som skiljer journalistik från reklam och PR.
Copywriters och PR-konsulter får betalt för att sälja in en parts åsikter. Det är helt okej.
Liksom att Peter Wolodarski tar betalt för att sprida sina och ägarens (Bonniers) liberala åsikter på ledarsidan i DN (lib).
– Men det är inte okej att nyhetsjournalister tar betalt för att sälja in en opinionsbildares åsikter.

Journalister beskylls ofta för att vara opålitliga skitstövlar. Inte minst av Trump. Det är en komplimang, illojala ska journalister vara!
Oberoendet är grundbulten.
– Den nyhetsbevakande journalist som beröms för att vara pålitlig av en president, ett parti, företag eller annan kommersiell eller opinionsbildande person bör överväga att byta jobb.
Han eller hon är en skitstövel förklädd till journalist.
Det är sant: När journalister pompöst hävdar att ”de bara beskriver den objektiva sanningen” så är det i bästa fall rent och skärt självbedrägeri. Det svårt för att inte säga omöjligt – att vara objektiv.
Jag hävdar till och med att det är kontraproduktivt. För egen del definierade jag mitt samlande uppdrag som nyhetsjournalist som ”summan av orättvisa betraktelser på ett givet begränsat utrymme”, där poängen ligger i att jag genom att ständigt försöka vara illojal mot andras (och inte minst mina egna!) åsikter och i urvalet av relevanta fakta (som av utrymmesskäl alltid måste vara begränsat) förhoppningsvis över tid kan skapa en så sann bild som möjligt av en viss företeelse.
Detta gäller nyhetsjournalistik. Vad gäller åsiktsproduktion, och det är vad detta bloggande begränsas till, gäller bara en sak:
– Var tydlig med vad du tycker! Tycker gör jag om BBC-chefens besked. Mig inte tycka om idén bakom Peter Wolodarskis reklamtidning. Detta oavsett att jag sympatiserar med Greta Thunbergs åsikter.
Eller kanske snarare därför. Greta är för bra för slarva bort sin position på reklamjippon.
PS: I skymningen är alla katter gråa, är ett kinesiskt ordspråk. Det betyder att det inte spelar någon roll om katten är vit eller svart bara den jagar möss. När det gäller den fake news-skymning som numera sänker sig över medievärlden spelar det däremot roll om vi vet om katterna verkligen jagar eller bara skriver textreklam.
Nu ska jag lyssna på radioföljetongen, PO Enqvist Ett annat liv.
Publicerat av