Tisdag: Alla har inte gett upp…

(Uppdaterad 16:45, 17:10)

Hon: hade väl mer eller mindre lagt ner det här med tomater (i alla fall för i år, ha ha) speciellt efter att ha kokat ketchup i veckor. När de sedan fick mögel blev det ju ännu tristare. Även de inne i växthusen, som jag drivit upp från tjuvskott och tänkte skulle förlänga säsongen, blev drabbade en efter en. När de sedan dessutom fick bladlöss var det ju definitivt bye bye…

Men men, några fick stå kvar, utan omsorg, och ändå vägrar de ge upp. Blev helt plötsligt lite nyförälskad och börjar nästan längta efter nästa säsong 😉

OSU Blue

Jag tror inte jag berättade mer om tomaten OSU Blue i somras, bara hintade om att jag skulle. OSU står för Orleans State University. Och det för att den är framavlad där för att bli så nyttig som möjligt med massor av antioxidanter. Det verkar ju också som om de lyckats få den extra tålig. Inget mögel, inga löss! Tack!

Den är också lite speciell för den reagerar färgmässigt på kyla och mycket ljus, ju kallare och ljusare det är, desto mörkare blå-lila-svart blir den. Så undertill där tomaten är mer i skuggan är den först grön och blir sedan som mogen röd. Och har den fått väldigt lite ljus är den alltså nästan helt röd som mogen, och motsatt helt svart.

En är mogen, den fick komma med in…
Regina, den verkar också klara sig bra från mögel och löss…
Den verkar inte heller fatta att tomatsäsongen är slut…
Och en sista riktigt fin och mogen Brandywine

Brandywine, världens godaste tomat, har också klarat sig ganska bra på slutet. Men nu har plantan börjat mögla i stammen längst ner. Fast denna superfina tomat har ändå mognat utan att ruttna, och jag hoppas på att de två som är kvar också gör det innan den helt ger upp.

Nästa år ska jag ha fler Brandywine-plantor. Den är lite krävande och drabbas lätt av pistillröta, så jag tröttnade lite på den förra året och satte bara några få plantor i år. Men nu ångrar jag mig. Lite nyförälskad som sagt. Speciellt i Brandywine:)

Inte kvar här.

Han: Människan är inte där hennes skor är, skrev författaren Ivar Lo-Johansson och idag är en sån dag. Hennes tomater är härliga, men just nu är den här människan inte kvar i sina leriga stövlar på udden.
– Vad jag gör?

Jag kollar på en ruskigt spännande tv-såpa, här och här och här håller jag koll på dem som redan vet hur det slutar.

(to be continued)

Hon igen: apropå tuppar så kom denna statusuppdatering upp från SofiaAlnö Småbruk alldeles nyss. Ja så kan det gå om man inte är snäll… Beware Trump!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s