Tidag: Dagens nyhet slår in öppen dörr om manligt och kvinnligt

(Uppdaterad 18:17, 17:03)

Han: Det är en gammal sanning att det tar forskarna flera år att komma fram till saker som en durkdriven journalist redan randat på en halvtimme efter att ha tillfrågat två taxichaffisar på väg till jobbet.
Ibland behöver man inte ens gå ut på byn för att veta hur det är. Dagens exempel är forskningsrapporten om att män har mer makt i samhället medan kvinnorna har mer makt i hemmet.

Rapporten, som först publicerades i vetenskapspublikationen Plos One, har fått stor uppmärksamhet. Bara i Dagens Nyheter har jag nu läst 3 artiklar på två dagar varav en på ledarsidan. Först ut var kulturkrönikören Catia Hultquist som ställer den retoriska frågan: ”Tror du att det är möjligt för en man att till exempel spontanköpa ett överkast till sovrummet?”
Underförstått: Utan att ha fått köpet godkänt från högre makt.

När forskarnas ambitiösa studier vägts samman ”pekade resultatet mot att kvinnor upplever sig ha mindre makt i det offentliga livet, medan män upplevde sig ha mindre makt i det privata. Samtidigt värderade både män och kvinnor privatlivet som viktigare.”

Jaha? Och vad är det som är så sensationellt nytt? I årtionden har vi vetat att män är mer makt i samhälle och näringsliv – vilket inte hindrat tiotusentals genusforskare att ständigt försöka bevisa att det verkligen är så.
Slutsatsen att kvinnorna har makten i hemmet kräver ingen forskning heller.
– För oss män räcker det att vara just bara män för att veta.
Hittills har jag heller aldrig levt med en kvinna som försökt dölja denna elementära sanning.
– Eller hur, älskling. Visst tycker vi så?

Ett PS, eftersom hon inte har någon kommentar: Jag erkänner, ovanstående dagsnotering blev lite tam. Det berodde på att Hon på väg till sjukhuset i Kalmar (rutinkontroll, ingen corona) läste i sociala medier att SVT beslutet klippa bort en av Snövits sju dvärgar i Kalles Jul.
Detta som en del i Folkhälsomyndighetens kampanj mot viruset.
– Prosit klipps bort och anledningen är att nysningar är väldigt känsligt och triggande för många människor i nuläget. 
– Va! Hur dum får man bli!!!???

Till och med Pernilla Wahlgren är upprörd. Dessbättre visade det sig vara fake news. ”Sveriges roligaste örebroare”, Tobbe nånting, har skojat med oss andra. Tyvärr hade jag då under två timmars tid mentalt rasat mot SVT och knappt kunnat bärga mig innan vi var tillbaka på udden och jag kunde kasta mig över datorn.
Denna Stalinorgel vars tangentbord redan programmerats med målsökande projektiler riktade mot tv-huset på Gärdet i Stockholm.
– Nu jävlar har de gått för långt!

Tänkte jag. Men jag tänkte inte formulera mig så. Istället skulle jag på anglosaxiskt vis lätt ironiskt kommentera SVT:s beslut genom att föreslå att man naturligtvis inte ska stanna i sagornas värld.
Istället bör man öka insatserna och höja den politiskt korrekta nivån i dessa kristider.
Alltså: Sportredaktionerna måste få direktiv om att rensa nyhetsinslag från alla dessa kramscener som svettiga vuxna män och kvinnor kastar sig in efter att någon gjort mål.
– Detsamma gäller tacklingarna i hockey – snacka om att inte ens Tegnell kan godkänna ett sådant utbyte av kroppsvätskor.
För att inte tala om public service måste klippa bort dessa snoriga skidåkare som efter målgång utgör en fara för alla oss svagsinta som kan triggas och kasta oss om halsen på någon granne.
Etc etc.

Ja, du fattar. Jag hade verkligen gått igång på nyheten om Prosit. Det mest tragikomiska är att jag tyvärr på fullt allvar trodde att SVT:s ledning skulle kunna göra nåt så dumt.
Det tål att tänka på vad det beror på.

Hon: äsch, ni vill inte ta ansvar för hemmet egentligen. Inte de ”trista” bitarna i alla fall. Män lagar typ mat på helgen när de kan stå och nörda i timmar, kvinnor får ta ansvaret för den tråkiga vardagsmaten… hålla koll på barnens utflykter på dagis o skola när de ska ha mellis med. Gympapåse etc. Varför måste de då helt plötsligt bestämma över överkastet om nu hon tycker det är viktigt? För den delen är det väl du som brukar vara den som kommer hem med anskrämliga, gärna stora (billiga) skulpturer och annat krafs 😉

När jag tänker mer på det utifrån vårt hem så är det väl dessutom livliga diskussioner och argumentationer om precis allt som rör inredningen. Vi fick ju till slut komma överens om att vi inredde varsitt rum när vi köpt huset i Nockeby. Dessutom fick du bestämma färgen på tyget till sofforna i ”mitt” rum. Så hos oss stämmer det inte. Jo, jag får oftast både laga vardags- och helgmaten…

Nya Elle, ”hemortage” istället för Bali. Gick ju minst lika bra med Plattan!

Det här med rutinkontroller kan vara svettigt värre om man vill vara duktig. Cyklade på motionscykeln som en tok ända till benen var fulla av mjölksyra. Tog dessvärre inte mer än typ 8 minuter, får nog börja cykla lite längre rundor än bara fram och tillbaka till brevlådan…

Blev soffan direkt när jag kom hem, utan något ”nyttigt” gjort. Plöjer modemagasin på Readly istället. Nu börjar verkligen Corona märkas av även på modereportagen. Tycker plattan och Sergels torg gör sig minst lika bra för det som Bali eller Paris. Snyggt Elle!

Och kreativiteten flödar även i de reportagen som är adapterade från internationella Elle

Också från Januarinumret av Elle 🙂

Publicerat av

En reaktion till “Tidag: Dagens nyhet slår in öppen dörr om manligt och kvinnligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s