Torsdag: En rockad i försvar när centrum och periferi byter plats

Han: ”Kvinnor upplever sig ha mindre makt i det offentliga livet, medan män upplevde sig ha mindre makt i det privata. Samtidigt värderade både män och kvinnor privatlivet som viktigare.”
Slutsatsen dras i en forskningsrapport som väckte uppmärksamhet under 15 minuter härom dan.
Även här på bloggen.

Jag hävdade nämligen att forskarna slog in öppna dörrar. Alla (hetrosexuella) män vet att det är kvinnorna som styr i hemmet. Min argumentering utgick utifrån den retoriska frågan som ställts i debatten: ”Tror du att det är möjligt för en man att till exempel spontanköpa ett överkast till sovrummet?”
– Underförstått: Utan att ha fått köpet godkänt från högre makt (dvs hennes).

Hon svarade att, äsch, ni vill inte ta ansvar för hemmet egentligen. Inte de ”trista” bitarna i alla fall… Varför måste de då helt plötsligt bestämma över överkastet om nu hon tycker det är viktigt? För den delen är det väl du som brukar vara den som kommer hem med anskrämliga, gärna stora (billiga) skulpturer och annat krafs.” 
– Där satt den!


Tänkte hon (jag såg flinet). Mitt drag blir en rockad i försvar: Jag åkte till vårt gemensamma förråd i Torsmaskiners gamla lokaler och tog bilder på en skulptur. Den jag ”kommit hem med”. Alltså den ”anskrämliga”.
– Bildbevis.
Till stöd för hennes tes?
Icke så. Att min skulptur står och dammar i ett förråd är så att säga puddingens bevis: Hon tycker inte att vi har plats med den i våra hus.
Det kan man ju tycka. Men för att låta täckelsen falla i sin helhet:
– Mitt bidrag till inredningen ratas. Detta till skillnad från den skulptur som hon köpte ungefär samtidigt och som sedan dess utgjort en centralfigur i vårt vardagsrum även sedan vi flyttat till udden.

PS: Detta sagt som en vardagsillustration av forskningsrapportens första slutsats. Vid närmare eftertanke är rapportens andra tes intressantare: Båda könen upplever alltså att vi män har mer makt i offentligheten och ni kvinnor i det privata livet – men både män och kvinnor uppfattar familjen och den privat sfären som viktigare.

Intressant, eller hur: Kvinnorna har makten över det som betyder mest!
– Egentligen tycker jag att det förändrar den syn vi har på makt och genus, säger Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet.
Det är ett understatement.

Förlekat focus.

– Snacka om King’s Gambit, säger jag som fortfarande lever med stämningen i Netflix Queen’s Gambit. I 100 år har makten över arbetet (inklusive schackpjäserna!) stått i centrum av jämställdhetsdebatten – karriären, hierarkierna och lönerna på arbetsmarknaden.
Om forskningsrapporten har rätt byter centrum och periferi nu plats. Spelet rubbas i sin helhet, nästa tv-såpa bör handla om en man som tar plats i hemmet och på udden tycker jag meg redan höra hur den gamla sången ekar över viken:

Varför har killar
Så tunna röster
Varför har killar
Så svårt att höras

Åh, åh, åh, killar
Åh, åh, åh, killar
Vi måste höja våra röster för att höras
hemma

Hon: hinner tyvärr inte ge replik på det här eftersom jag står mitt i middagen som du fick bestämma utifrån förslag från mig visserligen. Frågade om du ville laga något med fisk istället, nej tack sa du och fortsatte kolla på presskonferens om Corona medan du bloggade…

Dagens middag: salsiccia och svamprisotto på g..,
Hann ändå göra drink emellan, efter att han frågat flera ggr, är det inte drinkdags snart…
La också ner finnkransarna jag bakat idag och bjöd på ett smakprov
Och till drinken krävs ju Limoncello, så ny sats satt. Ps. Bakom står vörtbröd på jäsning, nu i ugnen
Någonstans under tiden bytte jag också lakan och la i en maskin som jag också hängt…
Lite ”egentid” fick jag dock, satte lite mer chilifröer

Och nu vill han ha påfyllning på sin drink. Sneglar på min, ”du har ju knappt druckit något”… underförstått, får jag hälften. Låtsades inte fatta, säger bara att bubblet slut. Han gör en egen, suckar och säger ”jag tar väl lite limoncello i då”. Och förmodligen gin.

Ska vi byta imorgon Peppe? Du bestämmer allt som gäller hemmet och gör jobbet också naturligtvis 😉

Nähä, risotton väntar…

Han: Ja, vad svarar (en) man på det? Som man ropar får han svar i en struktur där det kvinnliga är överordnat det manliga. Känns som jag om jag kommer att få migrän i kväll.😎

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s