Fredag: Det är hon som är i riskgruppen – inte Han 70-plussaren

Han: Pandemin har satt stopp för hemmahos-underhållning och kaffe med dopp, men än finns det snälla människor. Rubriken i lokaltidningen lyder alltså: ”Röda Korset delar ut blommor och presentkort till alla äldreboenden”.
Hennes lena kommentar:
– Ska jag ge dom koden till bommen så att dom kan komma hit ut till dig?

Glad nyhet i Barometern.

Rolig är hon trots att det är tidigt på morgonen. Mindre roligt är tidningarnas massiva coronabevakning. Folkhälsomyndigheten har hållit presskonferens igen och morgontidningarna är åter igen fulla av förnumstiga kommentarer kring det som var nyheter redan i gårdagens snabbfotade medier.

Det är bättre att vara vara frisk och rik än fattig och sjuk, konstaterar en ledarskribent. ”På individnivå är inkomst den socioekonomiska faktor som förklarar mest covid-19-dödlighet”, står det i rapporten ”Socioekonomiska faktorer och covid-19 i Stockholms län”, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES. ”Under den första vågen var risken att dö fyra gånger så hög i låginkomstgruppen jämfört med höginkomstgruppen”
En nyhet vore naturligtvis motsatsen:
–Coronan slår hårdast mot de rikaste!

”Viruset är lurigare än vad vi tidigare trott”, hävdar Folkhälsomyndighetens Karin Tengmark Wisell och levererar den stora nyheten efter att de senaste veckornas hets på krogarna:
– Den mesta smittspridningen under hösten har skett i hemmen där det inte går att undvika nära sociala kontakter.

Vad säger diagrammet egentligen?

Läget är oroande, visar statistiken. Den välmenande fixeringen vid äldre, den s k Riskgruppen, är däremot lika gammal som den är oroande för oss som vill förstå verkligheten I.R.L.
Jämför vi ovanstående diagram med SCB:s befolkningsstatistik visar det sig att det på decimalen är nästan dubbelt så stor risk att du hamnar på intensiven om du mellan 50 och 69 år (0,08%) än 70+ (0,004%).
Kontrollräkna gärna kära fru, om du inte tror mig.
– Se det som bättre hjärngymnastik än att stirra dig blind på a-sociala medier.

Slutsats? Det är HON och inte jag som behöver skyddas – från både yngre och äldre!
– Men det är klart, vill Röda Korset lindra en gammal gubbes själsliga nöd över den allmänna dumheten så är de naturligtvis välkomna ut till udden med groggvirke till eftermiddagsdrinken (16:30).

Har synts på södra Udden, alltså mittemot oss…

Hon: orkar inte kontrollräkna Peppe, men du har säkert rätt på ett vis men inte på det rätta… men jag stannar gärna i bilen medan du handlar. På pensionärstid då förstås, när det är lite folk ute. Så gör jag.

Men jag fastnade för något mycket roligare i dagens Barran. Älskar papegojor, och nu bor i alla fall en på Öland, typ mittemot oss. Och den är förmodligen vild, alltså ingen förrymd tamfågel. Så häftigt!!! Hoppas hen passerar oss och ser vårt alltid påfyllda fågelmats-träd. Och bosätter sig på Udden. Hackspetten behöver en jämnstor kompis.

Han: Småsnål är hon också, småländskan. Hon låter mig handla ”på pensionärstid” för att då har fullvuxna seniorer rabatt, 5 procent. Blir mycket pengar med tanke på allt mjöl hon handlar för att vi ska bli självförsörjande på bröd.
– Men tyvärr, hon har genomskådat mig också.
Dagen när Tegnell hävde karantänen för oss 70+ firades verkligen inte på udden. Efter månader av denna behagliga skyddstillsyn blev jag plötsligt en vanlig svensson bland alla dessa unga och medelålders svensson som tvingades storhandla, ta långa promenader inåt viken, uträtta ärenden och träffa människor de ville slippa träffa.

Roligare då med hennes papegoja. Det handlar om en förmodligen vild halsbandsparkit – kolla här. Och visst är den välkommen till vår småfågelsbuffé. Där har vi mest talgoxar och grönfink, men jag fångade nyss en söt rödhake med min nya kamera.
Inte lika sällsynt som en vild papegoja men ganska ovanlig hittills denna vinter.

… Men vad är det där för en filur? Sågs senaste på sjöängen utanför Margaretas.Lite suddig, men jag är riktigt van med kameran än meddelar fotografen som i övrigt vill vara anonym.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s