Onsdag: Människan är bättre än sitt rykte – Trump & Eliasson är undantagen

Han: Om rapporterna stämmer nu på morgonen verkar Trump ha skjutit sig själv i foten. Republikanerna i Georgia skyller valnederlaget på presidentens tjat om valfusk och försök att kringgå vallagarna.
Förhoppningsvis är det dagens senatsval början till slutet för trumpismen. Förhoppningsvis förpassas även Eliasson till historiens soptipp och inte till den gamla vanliga återvinningscentralen för generaldirektörer.
– Om inte så är dagens predikan kanske ännu mer befogad:

Från Donald Trump till Dan Eliasson, den som följer nyhetsflödet tappar lätt tron på den mänskliga naturen. Som tur är finns det redaktörer som frilägger vad som sker under det som synes ske. Sedan julafton har Svenska dagbladet publicerat en artikelserie som kort och gott heter: ”Människan – bättre än sitt rykte

Artiklarna bygger på den nederländske historikern Rutger Bregmans bok  I grunden god (Natur & Kultur) kom ut på svenska i november 2020, översättning: Joakim Sundström.
Titeln anger budskapet: Trump och Eliasson är undantag. Det är en myt att människan bara tänker på sig själv och blir aggressiv när hon känner sig hotad.

Serien avslutas i dagens tidning med slutsatsen att till och med soldater, som är tränade att döda, oftare skjuter i luften än mot fienden. 
 Eller inte alls.
Bregman underbygger sin tes med konkreta exempel från olika krig. Ett exempel: Efter slaget vid Gettysburg (1863) under amerikanska inbördeskriget hittades noga räknat 27 574 musköter. Bara en (1) av tio hade avfyrats, 90 procent av gevären var laddade – många med flera kulor – men oanvända. 

Nej, det var inte så att soldaterna deserterat. De hade bara inte skjutit på den lede fi. ”Vad var det som pågick? Först långt senare började historiker förstå vad som varit i görningen: att ladda musköten var en perfekt ursäkt för att inte skjuta. Om vapnet redan var laddat, så laddade man det helt enkelt en gång till. Och en gång till.”
Den logiska slutsatsen är att till och med i krig undviker människan att döda andra människor – trots att risken därmed ökar att man själv blir dödad.

För att inte bli långrandig denna regniga trettondag: Det är en myt att människan av naturen är egoistisk och aggressiv. Den s k ”fernissateorin” är falsk. Civilisationen är enligt teorin bara ett tunt lager fernissa som spricker så fort människor och samhällen utsätts för minsta påfrestning. ”I själva verket är det precis tvärtom: just när bomberna faller från himlen eller fördämningarna brister, kommer det bästa i oss upp till ytan.”

Det var inte plundringarna utan omtänksamheten som manifesterades i New Orleans.

Ett exemel där åtminstone min minnesbild förvrängts av dramatiska tv-bilder: När brast fördämningarna i. orkanen Katrina drog in över New Orleans den 29 augusti2005 översvämmades cirka 80 procent av alla hus. Minst 1 836 människor miste livet, men värst av allt var att plundringarna och morden som visade hur lågt människan sjunker när hon känner sig hotad.

Men medierapporteringen var falsk. Det som hade låtit som skottlossning visade sig vara en brusten ventil på en gastank. Polischefen fick medge att det inte fanns en enda officiell rapport om mord eller våldtäkter. Förvisso: plundringar hade ägt rum, men de genomfördes framför allt av grupper som samarbetade för att överleva, och ibland hade de till och med fått hjälp av polisen.

Forskarna på The Disaster Research Center vid universitetet i Delaware konkluderade att ”det spontana beteende som uppvisades var till överväldigande del prosocialt”. En hel armada båtar anlände för att undsätta de nödställda, vissa tog sig till katastrofplatsen ända från Texas. Hundratals räddningsgrupper bildades. En grupp kallade sig ”The Robin Hood Looters” – den bestod av elva vänner som ”stal” mat, kläder och mediciner och delade ut dem till behövande.

Staden hade, kort sagt, inte översvämmats av egoism och anarki. Den hade översvämmats av mod och medmänsklighet…” Och New Orleansborna var inte unika. The Disaster Research Center har genomfört närmare 700 fältstudier sedan 1963 och konstaterar att det – i motsats till vad man ser på film – sällan bryter ut total panik under en katastrof. Det är heller aldrig tal om en flodvåg av egoism.
Människor håller sig lugna, drabbas inte av chock och är handlingskraftiga. ”Och även om det plundras också”, påpekade en forskare, ”så förbleknar det i jämförelse med den utbredda altruismen som leder till att mängder av människor ger bort och delar med sig av varor och tjänster.”

”I katastrofsituationer kommer det bästa i människan upp till ytan”, skriver Rutger Bregman i I grunden god. ”Jag vet ingen annan sociologisk insikt som är så väl underbyggd och samtidigt så ignorerad. Bilden som målas upp i media är gång efter annan den omvända gentemot vad som faktiskt sker under en katastrof.”
Trumpare och egoister som Dan Eliasson finns bland oss i dagens katastrof. Men skälet till att vi föraktar dem är att de flesta av oss inte tänker och gör som de gör.

Hon: och är det katastrofväder och man inte ens kan gå till växthuset så får det flytta in i köket. Kaos blir det då. Och egentligen borde granen ut så att jag får mer plats till plantorna, men det får också vänta till man kan öppna dörren utan att barren blåser in igen. Pålandsvind…

Dagens omplanteringar

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s