Onsdag: När stressen kring stressen blir stressande

(Uppdaterad 19:11, 18:15, 16:50)

Man kan bli stressad av mindre. Eller inte.

Han: Ibland känner jag mig stressad. Särskilt av alla dessa artiklar om stress. Skojar, men har det inte gått inflation i pratat om att alla är så stressade nu för tiden? Idag läser jag ännu ett uppslag i Dagens Nyheter: ”Så minskar du den farliga stressen i din vardag”.
– Uppriktigt sagt somnade jag mitt i artikeln.

Jag förnekar inte att det finns stressade människor. Men fenomenet är mediedrivet. År 2020 var det 14 procent av befolkningen i åldern 16–84 år som svarade att de kände sig stressade, enligt Folkhälsomyndigheten.
Det betyder att 86 procent av svenska folket inte har drabbats av denna vår nya folksjukdom.
Andelen är högre bland kvinnor (18 procent) än bland män (11 procent). Stressen är också mer utbredd bland yngre personer. Högst är andelen bland kvinnor i åldern 16–29 år, men fortfarande är det sju av tio 67%) som inte känner sig stressade.
Bland grabbar i samma ålder är det bara två (2) av tio (17%) som uppger att de lider av negativ stress.


Det finns människor som med rätta är stressade. De jobbar för mycket, eller har förlorat jobbet, De är sjuka, har stora skulder eller håller på att skilja sig.
Det finns jobbrelaterat stress, intressant nog är det dock inte de som tjänar sämst eller inget alls som mår sämst. Andelen med självrapporterad stress är högre bland personer med eftergymnasial utbildning jämfört med personer med gymnasial (12 procent) och förgymnasial utbildning.
Samtidigt känner sig en mycket stor majoritet inte igen sig själv i alla krigsrubriker.

Uppmärksamheten kring stress är alltså mer stressad är verkligheten. Och media fokuserar som vanligt på det onormala, avvikelsen, det udda.
– Någon har med rätta sagt att när journalister känner doften av blommor vänder de sig om undrar var begravningen pågår.
Och är inte journalisternas fel: negativa nyheter säljer bättre än goda för att du som läser det här också är en Krösa-Maja.
– Du vill att kometen ska slå ner nånstans.
Alltså ägnar Dagens Nyheter ännu ett uppslag åt ett fenomen som är mindre utbrett än vänsterhänthet.

När jag ändå är igång: Psykisk ohälsa är ett annat buzzword. Jobbigt för dem som lider av det. Tur att inte så många gör det. Vid den senaste mätningen 2020 var det sammanlagt 7 procent av befolkningen i åldern 16–84 år som uppgav allvarlig psykisk påfrestning.
– Det vill säga: mer än nio av tio av dina grannar, släktingar, skol- och arbetskamrater har inte drabbats av denna ohälsa som medier hävdar griper omkring som spanska sjukan.
Bland kvinnor uppger endast 8 procent att de lider av psykisk ohälsa, bland män svarar 93 procent att de inte känner igen sig i pratat om denna form av ohälsa. Bland 65+ är det 95 procent som känner sih mentalt friskare än den allmänna debatten om psykisk ohälsa.
Jag vet, jag är man och 65+ och vi vet ju inte vårt eget bästa. Må så vara, dagens stora kulturreportage blev ett riktigt sömnpiller. Tur att det finns sportnyheter.

Hon: fast imorse sa du att jag stämde in på alla punkterna man skulle pricka av för att se om man var stressad… och sedan läste du upp vad man kunde göra för att bryta trenden, och det var saker jag ägnar mestadelen av min tid till. Laga mat och baka. Träning som inte är stressande. Yoga, promenader och skridskoåkning i mitt fall då. Och så odling! Du var klart engagerad i artikeln, å min vägnad då förstås ;).

Men jag tycker nog att du är mer stresskänslig, jagar upp dig över att det inte är skyltat var ALLA utgångar finns på Kalmar lasarett till exempel. Idag fick du en stackars ung kvinnlig läkare att be om ursäkt och rodna för att hon inte fattat att du ville veta just var den utgången var där du parkerat din bil. Efter att ha argt sagt att det var under all kritik dåligt skyltat. Ditt blodtryck måste ha varit uppe på maxnivåer för en skitsak. Och vi hade ändå gott om tid och var bara inne på rutinkontroller som de så snällt tar sig tid med även i dessa tider. Så du kanske också skulle öppna ett fönster och börja baka lite 😉

Det breda har Ulrika gjort. Så duktig!!!

Nu till roligare trender! Apropå gårdagens blogg om hur vi hamnat precis rätt så såg jag häromdagen på FB att en av våra grannar, Ulrika, är en stjärna på att göra fina armband i skinn med tenntråd. Jag hade redan ett liknande sedan tidigare som jag fått av honom och som jag älskar. Har också haft ett till som jag tappat bort. Så sprang genast bort till Ulrika och köpte ett av de hon hade på ”lager”. Väldigt svårt att välja, så kommer säkert köpa fler 🙂

Han: Haha, hon är vass som ett kvarglömd rakblad i vasken. Jag var inte stressad på sjukhuset, jag blir irriterad över att ansvariga sätter upp skyltar för dem som redan hittar. Här stod jag i en del av Kalmars stora sjukhus (N48) långt från huvudingången. Sunt förnuft sa mig att om man kallar något för ”Hus 48” så bör det finns en utgång – eftersom jag varit här förut visste jag att det finns en ingång! Jag är glad för att jag betalar skatt och tacksam för den tillsyn jag fick på Ögonavdelningen.
– Men jag skulle gärna betala 50 öre till i skatt om jag visste att det gick till de blindstyren som skyltar bara för de som redan hittar.

Till frågan om Stressen. Enda skälet till att jag försökte läsa DN-artikeln var att jag fastnade för ett frågeformulär för stressade som ser ut så här:

Jaha, tänkte jag. Äntligen får jag veta att även jag tillhör de utvalda. Bullshit, det enda jag kände igen mig i är påståendet ”Du har dåligt tålamod”.
Sen kände jag igen en del annat och läste hela listan högt för henne.
– Hon spelar på Euro Jackpot varje vecka. Hon brukar ha 4 rätt. Den här gängen petade hon in 10 rätt!
Slutsats? Kvinnor är mer trendkänsliga än män.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s