Torsdag: Idag tackar vi journalisterna för att ni finns

Han: Visst gnäller han ofta på medierna, är inte det att kacka i eget bo? Alla som läser den här hemmasnickrade bloggen märker att jag ofta gnäller på journalistskrået.
Och jag kackar absolut i eget bo.
I förordet till min 599-sidiga mediebiografi betraktar jag min insats utifrån:
Peppe Engberg har gjort betydande och bestående insatser för att sänka den journalistiska nivån i landet. Så blev det alltså, Stora Journalistpriset till trots. Alltför mycket av det som idag är problematiskt i svensk journalistik föddes under din tid som ”medieprofil” och ansvarig utgivare på ett antal tidningar.
Oftare än du trott tas de första ostämda ackorden till och med på ditt tangentbord.
Pinsamt? Det vore mer pinsamt att inbilla sig att dina skriverier under 50 år gjort världen bättre. Men förhoppningsvis kan dessa texter läsas som tidsdokument. En medelmåttig redaktörs medelmåttiga bidrag till svensk journalistik under en period när journalistiken förändrades.
Mestadels till det sämre.

Det är med den bakgrunden jag tar mig rättan att gnälla på skrået. Men idag är en annan dag och en dag när jag älskar alla hårt arbetande journalister för att de berättar viktiga och roliga saker för mig.
Dagens exempel:

I kristider testas vänner. Klassiska Stureplansbokhandeln Hedengrens måste flytta, men flyttar inte så långt. Vägg i vägg ligger nämligen lika klassiska krogen Sturehof, min hemmakrog sedan decennier tillbaka.
Och nu ser det som om böcker kommer serveras i krogmiljö. ”På dagen: bokhandel. På kvällen: matsal för middagsgäster som vill äta fisk och skaldjur bland sakprosa och skönlitteratur,” skriver Björn af Kleen i DN Kultur.

Kul, tycker jag som efter att ha beställt ofta skyndat in på Hedengrens för att köpa en bok att läsa till laxpuddingen.
Sturehof är ett tillhåll för författare, skådespelare och konstnärer och enligt PG Nilsson, ”Sturehofs boksynte krögare” skulle samboendet ”manifestera samhörigheten mellan kultur och krogliv”.

Glad blir också när jag läser om Kalmarbon Richard ­Olssons coronaanpassade idé. Richards största passion är att resa. På grund av coronan ”reser” han i sin egen stad. Då och då tar han och en kompis in på hotell – Slottshotellet, Packhuset och nästa gång är siktet inställt på Kalmarsund hotell.
– Dels för att stötta näringen, dels för att det ger en känsla av att komma iväg, säger Richard i Barometern.
En rolig tanke som även vi på udden lekt med. Detta efter en trevlig middag för två på Frimurarhotellet för en tid sedan. Tyvärr var det för sent att boka rum, men nästa gång.

Barometern idag.

Och så den stora frågan när man bor 9 meter från havet: Stigande havsnivåer är en av tre hot som ett allt varmare klimat ställer oss på udden inför, enligt länsstyrelsens experter.
Torka och minskad biologisk mångfald är de två andra hoten.
– Torkan är det största hotet sett på kort tid, säger Lars Ljungström, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen i Kalmar till Barometern.

Vad gäller den biologiska mångfalden handlar det bl a om våra bin. Bina stressas redan av värme och insektsgifter, och klimatförändringen blir ytterligare en negativ faktor. Pollinerande bin blir allt färre och det är är ett reellt hot mot hennes tomat- och chiliodlingar.
– Ingen polinering = inga tomater. Det är kanske inget barnbarnen lär sig skolan längre.
Men tyvärr sant.
Bina behöver blommor och örter för att trivas. Det var därför som vi i somras lät bli att klippa gräset på udden och blev rikligt belönade, enligt biolagen Axel Kielland.

Vinterstormen 2017 gav en hint om framtiden.


Men havsnivån känns ändå som den stora utmaningen, om än på längre sikt. Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer havsnivåerna att stiga med uppåt en meter fram till år 2100 globalt sett. Om temperaturökningen inte kan stoppas blir avsmältningen större och haven stiger snabbare.
2020 låg den globala uppvärmningen på 1,3 grader, skriver Barrens Birgitta Hultman – men för Kalmar län låg den på 1,6 grader.
– Så vi i Kalmar län ligger redan över klimatmålet, och det beror främst på att vi ligger långt norrut på jordklotet där uppvärmningen går snabbare, säger Ljungström på länsstyrelsen.
Till det ska man sedan lägga högvatten, som inträffar då och då. Under den tunga vinterstormen 2017 steg havet hos oss 1,54 centimeter över normalvattennivån.

1 + 1 = två meter högre havsnivå, alltså. Då ska du veta att vår veranda mot sjön ligger ca 1,60 över havet…
– Å andra sidan kan det vara trevligt att lägga till båten direkt i verandaräcket.
Nåja, det får bli barnens och barnbarnens lösning.
Om. vår generation gör vårt, vill säga. Å andra sidan ska jag nog gå över till Margaretas Chateau och spika panel igen. Hus2 ligger trots allt längre från nuvarande strandlinje och lite högre.

PS: Kalmar kommunfullmäktige har proklamerat ”klimatnödläge” i kommunen. Riktigt vad det betyder är oklart. Åtminstone om man lyssnar på fullmäktiges ordförande, Elisabeth Heimark Sjögren (S) som försöker förklara beslutet för en medborgare.
Första gången jag hörde inslaget trodde jag att jag hamnat i humorprogrammet Public Service. Det kanske jag gjorde också? Lyssna här:

Hon: jag har redan planerat för binas vällevnad härute hos oss. Jag har köpt storpack med blomfröer och strödde faktiskt ut en del redan innan snön kom. De som inte är ettåriga bör klara sig och förhoppningsvis titta upp tidigt. När snön och tjälen släppt ska resten ut. Här blir det inga nagelsax-klippta gräsmattor i år heller, bara blomstrande sommarängar. Hoppas jag…

Två pack redan satta 🙂

Håller på att försöka organisera plantorna härinne lite bättre så alla får så mycket ljus och plats som möjligt. Nu står alla mina tidigt satta och ganska höga tomatplantor på ett ställe, de senare och redan hyfsat stora på ett ställe, osv… Hur jag ska få plats med alla nysatta fröer när de ska planteras om i egna krukor vet i sjutton. Hoppas våren kommer snabbt nu så en del kan flytta ut i växthuset. Nu är jag trött på vintern! Men det var kul den kom och hälsade på ett tag. Men nu säger vi bye bye…

Höga tomater, med tomater på gång 🙂
Höga chilis och mittemellan stora tomatplantor. Nyss satta men redan lite väl stora 😅

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: Idag tackar vi journalisterna för att ni finns

  1. […] Han: Det töar och isen smälter på havet, jag menar sjön. Det är frågan: – Ligger udden vid ett hav eller en sjö? Och i så fall varför. Hela havet stormar på landets kultursidor. Det handlar om ”Vita havet” på Konstfack verkligen heta Vita havet i vår rasifierade tid när identitetspolitik är det politiskt korrekta. Om det kan man tycka. För egen tycker jag att om man inte har större problem med rasism på en gammal konstskola än så, då har man inga problem med rasism. För dig som ägnat dig åt viktiga saker: Vita Havet är alltså namnet på en stor vitmålad utställningslokal, döpt på 50-talet som en ironisk kommentar till en fin salong med samma namn på kungliga slottet.– Det vill säga, namnet har lika lite med rasism att göra som om den kallats Svarta Havet eller Bruna havet.Eller Röda havet, som en av våra trognaste följare här på bloggen föreslår. Ty havsdebatten har skvalpat även kring denna blogg.– Om än på en annan nivå.Häromdagen skrev jag om att havsnivåhöjningen på sikt känns som det stora hotet mot vår udde eftersom vi bor 9 meter från och 1,60 över havet. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s